‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Poika ja ilves

4-6
7-9
10-12
13-15
onnistumisen kokemuksiaympäristötietoinen

Elokuvan synopsis

Kaksitoistavuotias Tomi muuttaa isänsä kanssa etelän suurkaupungista Lappiin, lähelle maailman pohjoisinta eläinpuistoa. Isä on eläintutkija, joka on saanut tehtäväkseen kokeilla kesyn ilveksen sopeuttamista erämaahan. Kylän väki vastustaa petoeläimen vapauttamista, etunenässä pelätty salametsästäjä Haapala sekä poromiehet.

Kaupungissa kasvanut Tomi kiinnostuu luonnosta ja läheisistä erämaista. Hänelle selviää, kuinka hänen äitinsäkin on nuorena joutunut vastakkain kyläläisten kanssa suojellessaan ilveksiä. Ilvesten häviämiseen paikkakunnalta liittyy salaisuuksia, joista kukaan ei halua puhua.

Tomi ehtii kiintyä eläinpuiston ilvekseen Leeviin, mutta isän projekti epäonnistuu. Tomin on toimittava. Hän vapauttaa ilveksen salaa, mutta huomaa pian, ettei kesyyntynyt ilves tunnu pärjäävän villissä luonnossa. Eläinpuiston partiot yrittävät kuumeisesti saada Leevin kiinni, ennen kuin se aiheuttaa vahinkoa ja salametsästäjä pääsee sen jäljille. Talven lähestyessä kyläläiset löytävät kuolleita poronvasoja ja petoviha nousee jälleen. Tomi päättää taistella ystävänsä puolesta, sillä hän on metsästäjien ainoa este – ja ilveksen ainoa toivo.

Talvisessa erämaassa käydään taistelu elämästä ja kuolemasta. Tomin on löydettävä heikkokuntoinen ilves, voitettava häikäilemätön salametsästäjä ja saatava läheistensä luottamus takaisin. Sen lisäksi hänen on selvittävä hengissä äärimmäisissä luonnonoloissa. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Poika ja ilves on eeppinen luontoseikkailu, jossa lapsen ja villieläimen välille muodostuu erityinen ystävyys. Elokuvan jylhiä maisemia säestää mahtipontinen, Hollywoodin seikkailuelokuviin viittaava musiikki.

12-vuotias Tomi on sisukas hahmo, joka pyrkii ennen kaikkea toimimaan reilusti ja oikeudenmukaisesti. Tomi kaipaa edesmennyttä äitiään ja löytää tähän myös uuden yhteyden oppiessaan, että äitikin on aikoinaan ollut aktiivinen luonnonsuojelija.

Kun kukaan muu ei tunnu pitävän ilvesten puolta, Tomi antautuu urhoollisesti vaaralliseen seikkailuun, jossa nähdään myös kuolemanvaaraa ja väkivaltaa. Elokuvassa korostetaan pohjoisen karuja oloja ja päähenkilön pärjäämistä tiukoissakin tilanteissa.

Keskustelun tueksi

  • Millaisia vastakohtia huomasit elokuvassa? Esim. etelä – pohjoinen, ihminen – luonto, oikeudenmukaisuus – vääryys, lapset – aikuiset
  • Miksi ilveksen kohtalo oli Tomille niin tärkeä? Miksi Tomi toimi vastoin aikuisten ohjeita, neuvoja ja käskyjä?
  • Mitkä ovat omasta mielestäsi hyviä tapoja suojella luontoa?
  • Millaisena elokuva esitti aikuiset? Miten aikuiset selvittivät ristiriitatilanteita ja viestivät omista tunteistaan ja ajatuksistaan?
  • Millaista elokuvan musiikki oli? Miten se vaikutti elokuvan tunnelmaan? Kuuntele esimerkiksi John Williamsin (mm. Star Wars, Indiana Jones, Jurassic Park), Hans Zimmerin (mm. Pirates of the Caribbean, Leijonakuningas) tai Joe Hisaishin (mm. Naapurini Totoro, Henkien kätkemä) säveltämää elokuvamusiikkia. Huomaatko eroja tai yhtäläisyyksiä Søren Hyldgaardin säveltämään Poika ja ilves -elokuvan musiikkiin?
  • Tutustu myös Koulukinon Poika ja ilves -oppimateriaaliin!
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Poika ja ilves

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Poika ja ilves

Arvioijan ikä: 36

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12

"Koira kuoli"
Veikko

Arvioijan ikä: 14

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16

Tylsä

"Katoin koulus ja oli tylsä"
Jjjhhh

Arvioijan ikä: 11

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

"Hyvä elokuva, joka kuvaa ihmisten ja luonnon suhdetta sekä pohjoisen luontoa. Muutama kohtaus ei sovi pienimmille. 9-vuotiaista alkaen sopivaa katsottavaa mielestäni."

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 9

Hyvä

"Elokuva on hyvä esimerkki kaikille,että kaikkia on suojeltava."
Saila

Arvioijan ikä: 61v.

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 1

Arvioijan ikä: 13

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 11

Arvioijan ikä: 13

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12

Hyvä elokuva

"SE että ihmisten pitää tietää mikä on eläinten etiikka"
alexander abramov

Arvioijan ikä: 11

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 9© Koulukino 2024