‹ Takaisin

Poika ja peto

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Vilkkaasta Tokion Shibuyasta alkava Poika ja peto hyppää saman tien animistiseen rinnakkaistodellisuuteen, kun puoli-inhimillinen eläinsamurai Kumatetsu nappaa nääntyneen katupoika Renin oppilaakseen. Tarina etenee yhdistelmänä Viidakkokirjaa ja Karate Kid –tyyppista mestari-ja-oppipoika –asetelmaa.

Petojen rinnakkaismaailmassa on edessä vallanvaihto, koska lordi Soshi aikoo reinkarnoitua jumalien tasolle. Petojen maailman uljaimmat soturit, toisinaan räyhähenkinen Kumatetsu ja suosittu Iozen joutuvat selvittelemään välejään pitkän kaavan mukaan. Maailmojen saranat narisevat, kun Kumatetsu yrittää kouluttaa sisukkaasta Ren-pojasta kunnon pedon. Petojen mielestä ihmisten sydämet kantavat synkeitä salaisuuksia, mutta Kumatetsu ja Ren löytävät molemminpuolisen kunnioituksen kautta tavan toimia yhdessä. Lopulta Ren joutuu selvittämään asiansa myös ihmisten maailmassa. (Lähde: Cinema Mondo)

Tietoa kasvattajalle

Yhdeksänvuotias Ren karkaa kotoa äidin kuoltua auto-onnettomuudessa. Kadulla häntä jahtaa poliisi, mutta vihainen Ren ei tahdo takaisin suvun huomaan. Ren löytää yllättäen portin hirviöiden maailmaan, jossa vahva soturi Kumatetsu etsii oppipoikaa päästäkseen taistelemaan hallitsijan paikasta. Poika ja peto käsittelee vahvasti tunnetaitoja, ja kantavaksi teemaksi nousee vihanhallinta, ihmisen sisäisen hyvän ja pahan kamppailu. Vaikka elokuva on animea, sen teemat ovat tyypillisiä nuortenelokuvan teemoja, nuoren aikuisen kasvukipuja ja itsenäistymistä.

Auktoriteettikammoinen ja huonokäytöksinen lihaskimppu Kumatetsu on kasvanut ilman vanhempia, eikä ihmislapsen opettaminen ala kovinkaan hyvässä yhteisymmärryksessä. Kumatetsu sekä Ren ovat molemmat kiivasluontoisia kyseenalaistajia. Yhdessä he joutuvat hyväksymään toistensa huonot puolet ja etsimään keinoja kehittyä paremmaksi. Elokuvan lopussa teema viedään laajemmalle tasolle, ja aikuiseksi kasvava Ren joutuu taistelemaan konkreettisesti jokaisessa meissä asuvaa pimeyttä vastaan.

Poika ja peto -elokuvassa pohditaan ääneen moraalisia kysymyksiä, vastuun ottamista ja tunnetaitoja. Tarina osoittaa, että huonoistakin lähtökohdista on mahdollista kurottaa korkealle. Vihaisesta Renistä kasvaa oikeamielinen sankari, eikä vähiten siksi, että hän osaa ottaa vastaan apua matkan varrella.

Keskustelun tueksi

  • Miksi Kumatetsulla ei ole ollut yhtään oppilasta? Entä miksi Kumatetsu on aluksi huono opettaja, kun hän vihdoin saa oppilaan?
  • Millainen Kumatetsun ja Renin suhde on? Miksi Ren ja Kumatetsu riitelevät koko ajan? Miten Ren lopulta alkaa oppia?
  • Millainen on Renin suhde ihmisiin? Miten Ren pärjää ihmisten maailmassa vietettyään vuosikaudet eläinten maailmassa?
  • Petojen maailassa ihmisiä pidetään vaarallisina, koska näiden sydämessä on pimeyttä. Mitä arvelet sen tarkoittavan? Miksi Iozenin toinen poika joutuu vihan valtaan ja pimeyden nielaisemaksi? Miten Ren selviytyy omista tunteistaan?
  • Linkkivinkki: vanhemmat voivat tutustua nuorten persoonallisuuden ja tunne-elämän kehitykseen MLL:n Vanhempainnetissä.
Kirjoittaja: Saara / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Poika ja peto

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Poika ja peto

Upea

"Siis tämä leffahan on aivan tajuttoman hyvä! Itsellä oli todella alhaiset odotukset luettuani huonoja arvosteluja tästä, ja leffan alussakin tuntui ettei vedä puoleensa. Mutta viimeistään ensimmäisen vartin-puolentunnin jälkeen katsoin tätä aivan silmät teeveeseen liimautuneena. Todella upeasti tehty teos. Saattaa hieman aluksi muistuttaa henkien kätkemää rinnakkaismaailman ja sen olentojen vuoksi. Mutta muuten kyseessä on aivan kaksi eri elokuvaa. Siinä missä henkien kätkemän Chihiro oppii päättäväisemmäksi ja rohkeammaksi, tämä leffa on kirjaimellisesti päähenkilön kasvutarina. Ikärajasta kannattaa pitää kiinni ainakin herkkien lasten kohdalla. Varsinkin leffan loppupuolella on paljon toimintakohtauksia, jotka saattavat pelottaa alle 12-vuotiaita."

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 11© Koulukino 2024