‹ Takaisin

Revontulten räppäri

4-6
7-9
10-12
13-15
tietoa tarjoavatoista kunnioittava

Elokuvan synopsis

Revontulten räppäri on dokumenttielokuva Saamenmaan pohjoisimmassa kulmassa asuvan 18-vuotiaan saamelaisräppärin Mihkku Laitin elämästä. Elokuva on Talent Suomessa hurmanneen Mihkkun kasvutarina kohti muusikon uraa ja orastavaa tähteyttä monenlaisten odotusten keskellä. Mihkku kantaa ylpeästi itse tuunaamaansa saamenpukua, räppää ja joikaa sulassa sovussa, suunnittelee brändiään tietokoneella, mutta taitaa myös poronhoidon vaativan työn. Ja ennen kaikkea näkee omat erityiset juurensa ja saamen kielen suurena vahvuutenaan. Tulevaisuus askarruttaa: seuraako Mihkku isänsä jalanjälkiä vai omia unelmiaan? (Lähde: Docart)

Tietoa kasvattajalle

Revontulten räppäri tarjoaa tärkeän kurkistuksen nykysaamelaisuuteen. Samalla se on tavallisen nuoren miehen kasvutarina, johon kuuluvat mietteet opinnoista, ammatinvalinnasta, musiikkiurasta, parisuhteesta ja asuinpaikasta.  

Mihkkun pohdinnoissa oman kulttuurin vaalimisella on keskeinen rooli. Esiintyminen Talent Suomi –kilpailussa on Mihkkulle tärkeä tilaisuus tehdä näkyväksi omaa kulttuuriaan. Monta sukupolvea jatkunut perintö poronhoitajana on yksin tulevaisuudennäkymä muiden joukossa. Vanhemmat kannustavat Mihkkua elämään omannäköistään saamelaisuutta ja hyväksyvät sen, että nuori ei välttämättä seuraa kaikessa heidän jalanjäljissään. 

Revontulten räppäri on toisaalta tietoisku saamelaisen nuoren arjesta, toisaalta kannustaa tiedonhakuun: esimerkiksi saamenpukuja ja niiden merkitystä ei juuri taustoiteta, vaikka ne ovat elokuvassa näkyvästi esillä. Lapin luontoa esitellään luontodokumentin tyylikeinoja käyttäen. Vinkki! Tutustu elokuvaan myös Koulukinon oppimateriaalin avulla.

Keskustelun tueksi

  • Mitä yhteistä sinulla ja dokumentin päähenkilöllä Mihkkulla on? 
  • Elokuvassa todetaan, että nuorille ei riitä, että pelkästään vanhemmat tai opettajat korostavat oman äidinkielen asemaa. Miksi on tärkeää, että Mihkku voi räpätä omalla äidinkielellään? Entä millainen merkitys Mihkkun musiikilla on muille pohjoissaamea puhuville? 
  • Mihkku haluaa räpätä myös suomeksi. Siten hän voisi tavoittaa suuremman yleisön. Mitä ajattelet tästä? 
  • Mihkku toteaa, että kieli ja kulttuuri ovat hänelle kuin koti. Mitä koti sinun mielestäsi tarkoittaa? Missä on sinun kotisi? 
  • Millaisen kuvan Revontulten räppäri antaa Lapista?  
  • Opitko jotain uutta saamelaisista? 
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Revontulten räppäri

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Revontulten räppäri

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024