‹ Takaisin

Saamelaisveri

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävätunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

Elle Marja käy saamelaista koulua pikkusiskonsa kanssa ja pian on hänen aikansa ryhtyä perheen poronhoitajaksi. Hän kuitenkin unelmoi elämästä toisaalla, kaukana kyläläisten piikittelystä ja halveksunnasta ja koulun rautaisesta kurista ja kolttapukupakosta. Tilanne kärjistyy koululla pidettävien rotubiologisten tutkimusten myötä ja Elle Marja päättää jättää kaiken ja sulautua kantaväestöön. Hän varastaa ruotsalaisen opettajansa vaatteet ja suuntaa Uppsalaan. Mutta oman identiteetin vaihto osoittautuu vaikeammaksi kuin hän uskoikaan. (Lähde: Cinema Mondo)

Tietoa kasvattajalle

Saamelaisveri on vähäeleinen, mutta emotionaalisesti vahva draama, joka avaa tärkeää historiallista perspektiiviä ajankohtaiseen saamelaisaiheeseen. Elokuvan kehyskertomus sijoittuu nykyaikaan, jossa iäkäs saamelaisnainen matkustaa sisarensa hautajaisiin ja joutuu kohtaamaan taakseen jättämänsä yhteisönsä, menneisyytensä ja kulttuurinsa. Takaumana kerrottu tarina vie katsojan 1930-luvun Ruotsiin, jossa saamelaistyttö kohtaa syrjintää ja rasismia ja pyrkii pois perinteestään ja haluaa omaksua uuden identiteetin. Elokuvan hillityn pinnan alla liekehtivät voimakkaat tunteet ja se haastaa katsojan pohtimaan oman identiteettinsä ja juuriensa lisäksi saamelaisten ja muiden alkuperäiskansojen sortoa ennen ja nyt.

Päähenkilö Elle Marja kamppailee Lapin karun kauniissa luonnossa ja Uppsalan porvarispiireissä alemmuuden- ja velvollisuudentunnon, ylpeyden ja vapaudenkaipuun sekä perinteen vaatimusten ristipaineessa. Elokuva tuo esiin toisaalta vähäeleisen toteavalla, toisaalta vihaisen vimmaisella otteella oman kulttuurin ja identiteetin merkityksen yksilölle, mutta myös vähemmistöjen ymmärtämisen ja kulttuurien vaalimisen merkityksen kansakunnalle.

Vaikka kyseessä on enemmän aikuisten draama kuin nuortenelokuva, nuoren naisen näkökulman kautta elokuva tavoittaa yleismaailmallisia kasvukipuilun tunteita. Universaaliin kasvukertomukseen sekoittuu identiteettiristiriitoja ja historian synkkien puolien kohtaamista.

Ahdistavia kohtauksia elokuvaan tuo kiusaamisen, syrjinnän ja rotuoppiin kuuluvien rotubiologisten nöyryyttävien tutkimusten kuvaaminen. Lopulta elokuva antaa kuitenkin lupauksen sovituksen, tasa-arvon ja oman identiteetin hyväksymisen mahdollisuudesta.

Keskustelun tueksi

  • Millaisia saamelaiskulttuurin piirteitä elokuvassa nähdään ja miten saamelaisten elämäntapaa kuvataan elokuvassa? Onko kuvaus totuudenmukainen?
  • Miten saamelaisia kohdeltiin elokuvassa? Onko näin tapahtunut myös Suomessa?
  • Millaista tietoa elokuva tarjosi valtaväestön saamelaisia kohtaan harjoittamasta rasismista ja sorrosta? Oliko tieto sinulle uutta?
  • Miksi Elle Marja halusi käyttää toista nimeä? Miksi hän suhtautui vihamielisesti kulttuuriperintöönsä?
  • Mitä joikaamiskohtauksessa tapahtui? Miltä tilanne tuntui päähenkilöstä?
  • Mitä Elle Marja tarkoitti, kun hän sanoi ettei halua olla sirkuseläin?
  • Elokuvan keskeiset tekijät ovat itse saamelaisia. Mikä merkitys on sillä, että saamelaiset pääsevät itse kertomaan omia tarinoitaan? Miltä elokuva näyttäisi, jos elokuva olisi valtaväestön edustajan tekemä?
  • Millaisia voimavaroja ihminen voi saada omasta kulttuuri-identiteetistään?
Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Saamelaisveri

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Saamelaisveri

Arvioijan ikä: 16

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 13© Koulukino 2024