‹ Takaisin

Shazam!

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Meissä kaikissa elää supersankari, jonka valloilleen päästäminen vaatii vain hiukkasen taikaa. Billy Batsonin tapauksessa tämä tarkoittaa, että lausumalla yhden sanan – SHAZAM! – tämä 14-vuotias katujen kasvatti voi muuttua aikuiseksi supersankari Shazamiksi muinaisen velhon taian ansiosta. Sydämeltään yhä lapsena, mutta ulkoiselta olemukseltaan jumalallisena hahmona, Shazam rellestää tänä aikuisempana versiona itsestään tekemällä niin kuin kuka tahansa teini tekisi saadessaan supervoimia; pitämällä hauskaa niiden avulla! Voiko hän lentää? Onko hänellä röntgenkatse? Voiko hän ampua salamoita käsistään? Voiko hän lintsata yhteiskuntaopin kokeesta? Shazam ryhtyy testaamaan kykyjensä äärirajoja lapsenomaisella innolla ja uhkarohkeudella. Mutta pian hänen täytyy oppia hallitsemaan nämä kykynsä taistellakseen tohtori Sivanan käskyttämiä pahan joukkoja vastaan.

David F. Sandbergin (Annabelle: Creation) ohjaama Shazam! kertoo nimensä mukaisen, Zachary Levin (TV-sarja Chuck) esittämän DC-supersankarin syntytarinan. Levin rinnalla elokuvassa nähdään Asher Angel Billy Batsonina sekä Mark Strong (Kingsman-elokuvat) superroisto tohtori Thaddeus Sivanana. Peter Safran (Aquaman, Kirottu sekä Annabelle-elokuvat) toimii elokuvan tuottajana. (Lähde: SF Film Finland Oy)

Tietoa kasvattajalle

Sijaiskodista toiseen kiertänyt, 14-vuotias Billy perii salaperäiseltä velholta voimat joiden avulla hän voi muuttua supervahvaksi viittasankariksi milloin haluaa.

Samaan aikaan Billy siirretään ystävälliseen ja toimivaan sijaisperheeseen, jossa hän saa sisaruksikseen neljä erilaista lasta. Billy ystävystyy erityisesti ikäisensä Freddyn kanssa, mutta jatkaa supervoimista ja uudesta perheestään huolimatta myös biologisen äitinsä etsimistä.

Perheen merkitys kulkee mukana läpi koko elokuvan: lapselle ja nuorelle on tärkeää voida olla osa hyväksyvää ja kasvua tukevaa yhteisöä. Billyn kasvattiperhe edustaa myös amerikkalaista etnistä moninaisuutta. Myönteisten ihmissuhdemallien lisäksi Shazam! korostaa supersankarielokuville tyypilliseen tapaan yhteistyötaitojen merkitystä.

Elokuva pohtii humoristisella otteella (super)sankaruuden olemusta. Tärkeintä eivät ole supervoimat vaan kyky hyvään ja halu kasvaa tehtäväänsä.

Elokuvassa on selkeä, sadunomainen fantasiakonteksti velhoineen ja örkkeineen. Toimintakohtaukset ovat siihen nähden varsin suorasukaisia, eikä niitä pehmennetä esimerkiksi huumorin keinoin.

Keskustelun tueksi

  • Mitä kaikkea Billy teki supervoimillaan? Mikä oli mielestäsi siisteintä?
  • Minkä supervoiman sinä haluaisit? Mitä sillä tekisit? Olisiko sinulla mielestäsi velvollisuus käyttää voimaasi hyvän tekemiseen? Miksi, miksi ei?
  • Millainen Billyn uusi sijaisperhe oli? Millaisia arkisia tapoja perheessä oli? Miten ristiriitatilanteissa toimittiin?
  • Millainen oli elokuvan pahis? Miksi hän oli paha?
  • Elokuvan pahiksella on apunaan seitsemän kuolemansyntiä. Mitä tiedät seitsemästä kuolemansynnistä? Millainen rooli niillä on elokuvassa?
  • Voiko lapsi tai nuori olla sankari? Vaikuttiko Billyn ikä hänen toimintaansa sankarina?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Shazam!

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Shazam!

SHAZAM! aliarvostettu supersankari

"Shazam alias Billy Batson on hauska sankari, erityisesti kun Billy opettelee voimien käyttöä. Elokuvalla oli myös paljon vakavampi puolensa, joka yllätti minut, erityisesti kauhu. Mark Strong on todella hyvä konna: Sivana. Billyn perhe on sympaattinen. Tämä elokuva opettaa yhteistyön tärkeydestä. Itse pidän tästä elokuvasta enemmän kuin Kapteeni Marvelista. Demonien takia annan elokuvalle ikärajaksi K14."
ARP

Arvioijan ikä: 35

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 14© Koulukino 2024