‹ Takaisin

Soppalinnan salaseura

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Soppalinnan salaseura kertoo 10-vuotiaasta, fiksusta ja rohkeasta tytöstä, Marista, joka asuu Tartossa, Soppalinna-nimisellä alueella. Marin vanhemmat ovat aina töissä ja hän viettääkin suuren osan vapaa-ajastaan isoisänsä Peeterin kanssa, joka työskentelee Tarton yliopistossa professorina. Marilla on kolme oikein hyvää ystävää, joiden kanssa hänellä on salaseura. Tämä neljän nokkelan nuoren porukka ratkoo Marin isoisän keksimiä aarteenetsintätehtäviä.

Eräänä päivänä pikkukaupungin rauha järkkyy, kun salaperäinen myrkky saa aikuiset käyttäytymään pikkulasten tavoin. Salaseura joutuu keskelle huimaa seikkailua! He laittavat kaiken nokkeluutensa ja rohkeutensa peliin löytääkseen vastamyrkyn ennen kuin on liian myöhäistä. Siinä sivussa he joutuvat pakenemaan kiusaajia ja uhkaavaa pahantekijää. Onnistuvatko san-karimme löytämään vastamyrkyn ajoissa ja pelastamaan rakkaimpansa? Soppalinnan salaseura pohjautuu Mika Keräsen kirjaan Oranssi polkupyörä. Elokuva on virolais-suomalainen yhteistuotanto, jonka teema tuo mieleen 1940–1960-luvuilla kirjoitetut rakkaat Viisikot!

Tietoa kasvattajalle

Soppalinnan salaseuralaiset pääsevät ratkaisemaan arvoituksia, mikä ruokkii lapsen omaa mielikuvitusta aarteenetsintäleikkeihin ja arvoitusten ratkaisuun elokuvan jälkeen. Lapset joutuvat ratkaisemaan erilaisia arvoituksia, mikä vaatii neljältä salaseuralaiselta hyvää yhteistyötä. Elokuvan avulla lapsi näkee erilaisia tilanteita selvitä ristiriitatilanteista sekä ratkaista riitoja tai muita sanaharkkoja kavereiden kesken.

Soppalinnan salaseurassa on mielenkiintoisia henkilöhahmoja, jotka rikkovat hyvin stereotypioita. Elokuvassa esitellään erilaisia perhemalleja sekä erilaisia harrastuksia, mitä lapsilla voi olla. Elokuvassa esimerkiksi yksi poika on harrastanut balettia (muut lapset tosin pilkkaavat häntä tästä syystä). Soppalinnan salaseuralaiset ovat hyvin erilaisia lapsia keskenään ja reagoivat erilaisiin tilanteisiin omalla tavallaan. Tämä auttaa lasta huomaamaan, että jokainen on yksilö ja erilainen, mutta yhtä arvokas kuin toinenkin. Elokuva on myös visuaalisesti kaunis ja mielikuvista rikastuttava.

Kun Soppalinnan aikuiset alkavat käyttäytyä oudosti, elokuva rakennetaan lapsen näkökulman varaan; aikuisten maailma näytetäänkin outona ja kiireisenä. Lapset ovat fiksuja ja pärjääviä ja ihmettelevät, miksi aikuiset eivät luota heihin tai usko heitä riittävästi. Aikuiset kuvataan elokuvassa hieman omaan maailmaansa kuten vaikkapa työelämään uppoutuneina. Elokuvan jälkeen on hyvä pohtia vanhempien ja lasten rooleja sekä odotuksia ja toiveita molemmin puolin!

Keskustelun tueksi

Elokuvassa Soppalinnan aikuiset alkavat käyttäytyä kuin lapset. Lapset puolestaan joutuvat kestämään aikuisten järjettömyyttä ja kantamaan vastuuta. Yhdessä on hyvä pohtia:

  • Millainen maailma olisi, jos aikuiset käyttäytyisivät kuin lapset?
  • Miten lapset ja aikuiset käyttäytyvät normaalisti elämässä?
  • Jos aikuinen muuttuisikin lapseksi, mistä joutuisit itse kantamaan vastuuta? Selviäisitkö? Miltä sinusta tuntuisi, jos aikuinen ei olisikaan enää aikuinen?

Elokuvan päähenkilöt olivat rohkeita selvittäessään Soppalinnan outoja tapahtumia. Yhdessä on hyvä pohtia:

  • Ketkä olivat elokuvassa rohkeita?
  • Mitä rohkeana oleminen vaati elokuvan päähenkilöiltä?
  • Mitkä teot olivat elokuvassa rohkeita ja mitä teoilla saatiin aikaiseksi?
  • Miltä rohkeus tuntuu?
  • Missä tilanteissa sinä olet ollut rohkea?
  • Mihin ja milloin rohkeutta tarvitaan arkielämässä?
  • Mitä voi tehdä, jos ei tunne itseään rohkeaksi? Elokuvassa erityisesti Marian vanhemmat ovat kiireisiä eivätkä aina muista kuunnella Mariaa. Elokuvan jälkeen on hyvä keskustella siitä, minkälaisia toiveita lapsella on omia huoltajiaan kohtaan. Elokuvan jälkeen voi yhdessä keskustella siitä, mitä ajan antaminen toiselle käytännössä voisi tarkoittaa ja millä tavalla lapsi haluaisi yhdessä aikuisen kanssa viettää aikaa.

Kirjoittaja: Melina / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Soppalinnan salaseura

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Soppalinnan salaseura

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024