‹ Takaisin

Sota apinoiden planeetasta

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Caesar ja hänen apinansa joutuvat kohtalokkaaseen yhteentörmäykseen armottoman everstin johtaman ihmisarmeijan kanssa. Apinoiden kärsittyä valtavia tappioita Caesar painii pimeimpien vaistojensa kanssa ja aloittaa oman myyttisen matkansa kostaakseen kaltaistensa puolesta. Kun Caesar ja eversti vihdoin kohtaavat kasvokkain, on heillä edessään eeppinen taistelu, joka määrittää molempien lajien kohtalon sekä koko planeetan tulevaisuuden. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Sota apinoiden planeetasta on kolmas osa trilogiasta, jonka aikaisemmat osat ovat Apinoiden planeetan synty (2011) ja Apinoiden planeetan vallankumous (2014). Elokuva on genresekoitus, joka yhdistelee tieteis- ja sotaelokuvaa tie-elokuvaan, seikkailuun, länkkäriin ja toimintaan.

Tieteiselokuvalle tyypillisesti elokuva leikittelee dystopioilla ja varoittaa ihmistä sotkeutumasta luonnon järjestykseen. Toiminnantäyteisen sotaelokuvan väkivaltaisissa ja machoilevissa kehyksissä pohditaan myös ihmisyyttä, ihmisyyden olemusta ja ihmisen suhdetta muihin lajeihin. Elokuvassa vallitseva synkkä tunnelma katkeaa välillä sivuhahmo Bad Apen tarjoamiin koomisiin kevennyksiin. Myös ihmistyttö Novan hahmo tuo elokuvaan suvantohetkiä ja koskettavia kohtauksia. Ihmissotilaat ja erityisesti kultin ympärilleen rakentanut ilmestyskirjamainen eversti ruumillistavat ihmisen julmuutta ja pimeää puolta, mutta pahiksellakin on elokuvan selviytymistaistelussa omat motiivinsa.

Realismissaan samastuttavien apinahahmojen kautta käydään läpi inhimillisten tunteiden kirjoa rakkaudesta ja kaipuusta tuskaan, vihaan ja kostonhimoon. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat ahdistaviin maailmanlopun maisemiin ja siinä on useita sodan raakuutta kuvaavia järkyttäviäkin kohtauksia. Myös apinat ovat inhimillisyydestään huolimatta paikoittain hurjan näköisiä.

Keskustelun tueksi

  • Oletko nähnyt trilogian muita osia tai aikaisempia Apinoiden planeetta -elokuvia (Apinoiden planeetta 1968 ja 2001, Paluu apinoiden planeetalle 1970, Pako apinoiden planeetalta 1971, Apinoiden planeetan valloitus 1972, Taistelu apinoiden planeetasta 1973)? Miten vertaisit Sota apinoiden planeetasta -elokuvaa näihin? Käsitelläänkö niissä esim. samoja teemoja?
  • Mitä ihmisyys on? Mikä erottaa ihmisen eläimestä?
  • Miten eläimiä pitäisi kohdella ja miten ihmisen pitäisi mielestäsi suhtautua luontoon?
  • Millaisia tunteita Caeser kävi elokuvassa läpi? Olivatko ne uskottavia?
  • Moraaliset kysymykset nousevat elokuvassa esiin pääasiassa apinan, eli Caeserin kautta. Millaisia moraalisia kysymyksiä hän joutui kohtaamaan?
  • Millaisia sukupuolirooleja elokuvassa oli? Millaisia olivat apinayhteisön naarasapinat?
  • Elokuvan keskeisiä teemoja ovat myös sankaruus, uskollisuus ja uhrautuminen. Miten nämä ilmenevät elokuvassa ja miten niihin suhtaudutaan? Mitä esim. sankaruus elokuvan tekijöiden mielestä on?
  • Onko elokuvan loppu mielestäsi onnellinen? Miten tarina voisi jatkua siitä?

 

Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Sota apinoiden planeetasta

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Sota apinoiden planeetasta

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024