‹ Takaisin

Sound of Metal

4-6
7-9
10-12
13-15
hyvää vuorovaikutustamoninainen

Elokuvan synopsis

Ruben (Riz Ahmed) ja Lou (Olivia Cooke) matkustavat ympäri Amerikkaa keikkaillen loputtomalla kiertueellaan. Heidän musiikkinsa on kovaäänistä, vimmaista ja intohimoista. Erään keikan jälkeen Rubenin korvissa vinkuu. Hänen kuulonsa huononee nopeasti. Uusi, järkyttävä tilanne saa Rubenin ahdistuksen partaalle. Menneisyyden paheet alkavat jälleen houkuttaa. Lou löytää Rubenille eristyksissä olevan hoitokodin, jota vetää omalaatuinen veteraani Joe (Paul Raci). Joen ankaran kurin alla alkaa Rubenin hiljainen tutkimusmatka omaan sisimpään. Rakkaus musiikkiin ja kaipuu aikaisempaan elämään pysyy vahvana Rubenin mielessä…

6 Oscarin ehdokas Sound of Metal on vahva draama The Rider -elokuvan tuottajilta. (Lähde: Cinema Mondo)

Tietoa kasvattajalle

Ruben on ollut kuivilla neljä vuotta ja keikkailee hevimetallirumpalina tyttöystävän kanssa muodostamassaan duossa. Elämä muuttuu hetkessä, kun Rubenin korvat eivät toimikaan entiseen malliin. Tilanne on henkisesti erittäin haastava, sillä Ruben menettää kertaheitolla tärkeimmän intohimonsa, joka on myös hänen työnsä ja selviytymiskeinonsa.  

Ruben alkaa opetella elämää uudelleen erilaisista riippuvuuksista toipuvien kuurojen asuntolassa. Alueen laajemmassa kuurojen yhteisössä toimii muun muassa koulu. Yhteisön periaatteena on, että kyseessä on ominaisuus eikä suinkaan vika, joka pitäisi korjata. Ruben kuitenkin kerää rahaa kalliiseen leikkaukseen saadakseen entisen elämänsä takaisin. 

Sound of Metalin luonteva moninaisuus koskettaa niin ihonvär, taustoja, kykyjä, seksuaalisuutta kuin uskontoa ja uskonnottomuuttakin. Ihmiset pyritään näkemään arvokkaina juuri sellaisina kuin he ovat; jokainen on tietyssä pisteessä omalla matkallaan. 

Elokuvan ahdistavuus (ikäraja 12) liittyy Rubenin psyykkisen järkytyksen kuvauksiin. Elokuvassa nähdään myös yksi leikkaussalikohtaus. 

Keskustelun tueksi

  • Ruben tuntee menettävänsä aivan kaiken ainakin hetkeksi. Miksi? Mistä hän lopulta luopuu? Entä saako hän jotain tilalle? Mitkä asiat ovat sellaisia, joista sinun olisi vaikea luopua? 
  • Onko elokuvalla mielestäsi jokin sanoma? Mikä?
  • Mitä ajattelet elokuvan lopusta? Onko loppu mielestäsi onnellinen? Mitä seuraavaksi voisi tapahtua? 
  • Elokuvassa Ruben ja Lou kiittävät toisiaan: “Pelastit mun elämän.” Mitä saamme tietää Loun taustasta ja vaikeuksista? Loulla on käsivarsissaan viiltelyn jättämiä arpia. Tosipohjaista tietoa viiltelystä ja mielenterveydestä löydät mm. MLL Nuortennetistä ja Nuortenlinkki.fi-sivustolta. Voit tutustua myös Yle Oppimisen juttuun “Mitä voit tehdä, jos kaverisi viiltelee?”
  • Opitko tai oivalsitko elokuvan avulla jotakin uutta kuurojen tai kuulevien arjesta? 
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Sound of Metal

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Sound of Metal

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2023