‹ Takaisin

Space Jam: Uusi legenda

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenintertekstuaalinenmielikuvitusta rikastuttavaonnistumisen kokemuksia

Elokuvan synopsis

Animaatiota ja oikeita näyttelijöitä yhdistävässä komediassa koripallotähti LeBron James perheineen jää vangiksi digitaaliseen maailmaan ja joutuu pelaamaan elämänsä korisottelun päästäkseen pois. Avuksi ylivoimaista vastustajaa vastaan LeBron saa Väiski Vemmelsäären ja muut rakastetut Looney Tunes -piiroshahmot.

Tietoa kasvattajalle

Suositun koriskomedian uusintaversiossa digitaalista maailmaa hallitseva algoritmi kaappaa hallintaansa oikean maailman ihmiset. Nykyaikaan freesattu tarina tarjoaa katsojalle paitsi ajattelemisen aihetta, myös mielikuvituksekasta meininkiä pähkähullussa digitaalisessa maailmassa, jossa mikä tahansa on mahdollista.

Elokuvan päähenkilönä on tunnettu koristähti LeBron James perheineen, mutta todellisessa pääosassa ovat elokuvan erikoistehosteet: Looney Tunesin, digitaalisen universumin ja oikeiden näyttelijöiden yhdistelmä on toteutettu turboahdetun erikoistehostespektaakkelin keinoin ja on mielikuvitusta kiihottavaa katsottavaa. 

Shown varastavat Warner Bros -piirroshahmot vuosikymmenten takaa: Väiski Vemmelsääri, Maantiekiitäjä, Viiksi-Vallu, Tipi ja Sylvesteri ja niin edelleen. Kovatempoisessa sketsi-ilotulituksessa ammutaan sarjatulella näille piirroshahmoille ominaisia hulvattomia ja täysin kaiken järjen yli meneviä gageja. Elokuvan intertekstuaalisuus tuo oman lisänsä sen huumoriin ja naurutehot nousevat sen mukaan, mitä paremmin katsoja tuntee eri hahmot vitseineen. Looney Tunesin seurassa kaikki tehdään isosti, kovalla äänellä ja vielä kovemmalla vauhdilla.  Rauhallisia hetkiä ei elokuvassa juuri ole. 

Suoraviivainen tarina on helppoa seurattavaa, eikä siinä ole vaikeaselkoisia rakenteita. Muutamat pahisjoukkueen pelaajat saattavat olla pelottavia pienimmille katsojille, mutta jännittävimmätkin tilanteet laukeavat yleensä nopeasti. Taustalla vaikuttaa aina urheiluelokuville tyypillinen optimistinen vire. Kyllä me vielä onnistutaan.

Space Jam on pääasiallisesti komedia, mutta sen läpi kulkevana vakavampana teemana on isän ja pojan kimurantti suhde. Melskaavan ulkokuoren alta löytyy kasvutarina. Tällä kertaa se ei olekaan niinkään kasvutarina lapsesta, vaan isästä. Tarina muistuttaa niin lapsia kuin aikuisiakin ottamaan ihmiset vastaan sellaisina kuin he ovat, tukemaan heidän omaa juttuaan, vaikka se vaikuttaisi kuinka höpsöltä. Ajatus, joka varmasti resonoi kohdeyleisön ikäryhmässä.

Urheiluaiheille tyypillisesti elokuva painottaa myös yhteistyön tärkeyttä päämäärien saavuttamisessa. Sinnikkäät Looney Tunesit pistävät kampohin ylivoimaiselle viholliselle ja muistuttavat altavastaajan mahdollisuuksista – niin pelissä kuin oikeassakin elämässä. Usko itseen ja tovereihin kantaa pitkälle.

Keskustelun tueksi

  • Oletko nähnyt alkuperäisen Space Jam -elokuvan vuodelta 1996? Miten uusi elokuva eroaa alkuperäisestä? Entä mikä on samanlaista?
  • Millaista elokuvan huumori on? Mikä on mielestäsi elokuvan hauskin kohta?
  • Miksi vanhemmat ja lapset voivat olla eri mieltä siitä, mikä on tärkeää?
  • Huomaatko elokuvassa tuotesijoittelua? Entä viittauksia muihin elokuviin, kirjoihin tai vaikkapa peleihin? Mitä eroa on tuotesijoittelulla ja intertekstuaalisella viittauksella?
Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Space Jam: Uusi legenda

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Space Jam: Uusi legenda

Ihan mahtava leffa!

"6v ja 9v koripalloa harrastavat lapset pitivät tätä leffaa ihan mahtavana. Aikuisen makuun leffa oli myös ihan hauska ja viihdyttävä."
AM

Arvioijan ikä: 39

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8

Yli hauska space jam elokuva

"Elokuva oli aivan mahtava, koska siinä oli erilaisia pelihahmoja. Elokuva oli todella hauska, koska siinä oli huumoria. Elokuvassa oli paljon koripalloa. Kannattaa katsoa paikassa, jossa nauraminen ei haittaa. Elokuva sisälsi pilailuja. Suosittelen elokuvia koululaisille. Sopii myös aikuisille. Elokuva sopii kaikille, jotka pitävät looney toonsista."
KH 5-6lk.

Arvioijan ikä: 12

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Space jam hyvä elokuva

"On aika hyvä elokuva vaikka en ole katsonut vielä!"
Petja

Arvioijan ikä: 13

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

Rakastan tätä elokuvaa.

"Tosi hyvä animaatio. Pidän siitä elokuvasta, vaikka animaatio onkin kuollutta. 7-vuotiaan mielestä tämä on aivan liian lyhyt, mutta tämä on tosi hyvä alle kouluikäisille lapsille."
Veera

Arvioijan ikä: 15

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 4© Koulukino 2024