‹ Takaisin

Star Wars: The Force Awakens

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

“Jokaisella sukupolvella on tarinansa.” Tähtien sota -saagan uusimman jatko-osan tapahtumat sijoittuvat Jedin paluun (1983) jälkeiseen aikaan.

Tietoa kasvattajalle

Huom! Sisältää juonipaljastuksia

30 vuotta Jedin paluun jälkeen jatkuva Star Wars vie The Force Awakensin kautta katsojan vuosien varrella ikääntyneiden Han Solon (Harrison Ford), prinsessa Leian (Carrie Fisher) ja Luke Skywalkerin (Mark Hamill) maailmaan. Elokuva esittelee joukon uusia hahmoja, tarinallisia manttelinperijöitä, jotka vievät George Lucasin vuonna 1977 aloittaman avaruusseikkailun uusille urille.

The Force Awakens on perinteinen Star Wars -elokuva hyvän ja pahan taistelusta. Tarinallinen ja visuaalinen tyyli vastaa alkuperäisen trilogian (Uusi toivo, Imperiumin vastaisku, Jedin paluu) tyyliä. Siitä puuttuu 1.-3. Episodien “sokerikuorrutus”, krumeluurit ja moninaiset digitaaliset hahmot. Tilalla on aidomman tuntuinen, Tähtien sota -nostalgiaan nojaava seikkailu, jossa vastahakoinen nuori sankari – älykäs ja tehokas tyttö – sekä lentäjä-ässä saavat vastaansa naamiopahiksen Voiman pimeältä puolelta. Paha Kylo Ren työskentelee pahan Ensimmäisen ritarikunnan leivissä edesmenneen Darth Vaderin tapaan.

Elokuvan seikkailu on pohjimmiltaan lämminhenkistä, ja henkilöhahmojen välillä vitsaillaan paljon. Mutta mukaan mahtuu myös erittäin synkkiä hetkiä. Samaan tapaan kuin ensimmäisessä Star Warsissa (Uusi toivo) surmataan keskeinen hyvishahmo, myös The Force Awakenissa käy näin. Tämä saattaa järkyttää myös perheen pieniä Star Wars -faneja.

The Force Awakens on henkilöhahmojensa suhteen aiempia Star Warseja monipuolisempi. Mukana on enemmän niin etnistä kuin sukupuoliroolienkin monimuotoisuutta. Keskeisiksi hahmoiksi nimittäin nousevat Daisy Ridleyn esittämä, sankariainesta omaava tyttö sekä tummaihoinen, John Boyegan esittämä ritarikunnan sotilaskarkuri.

Elokuvassa on mukana erityisesti lapsikatsojien iloksi hauskoja droidihahmoja. Tuttujen C-3PO:n ja R2-D2:n kaveriksi tulee vekkuli pallodroidi BB-8, joka varastaa kaikkien sydämen.

Keskustelun tueksi

  • Star Wars -elokuvissa keskeisenä teemana on hyvän ja pahan taistelu. Miksi arvelet Kylo Renin päätyneen pimeälle puolelle?
  • Elokuvissa myös puhutaan paljon hyvän ja pahan tasapainosta. Tarvitaanko meidän maailmassamme molempia? Voisiko olla olemassa pelkästään hyvää vai pitääkö sillä aina olla vastapainona jotain pahaa?
  • Elokuvan keskushahmona nähdään nuori Rey-tyttö, joka huomaa itsessään heräävän Voiman. Miten Rey rikkoo naispuolisiin hahmoihin liitettyjä stereotypioita? Voiko Reystä tulla saagan uusi sankarihahmo ja voimakas jedi?
  • Star Wars -perinteen mukaisesti tarinassa on hankalia sukulaisuussuhteita. Keskustelkaa siitä, mikä saa erään hahmoista vahingoittamaan sukulaistaan. Onko hän kokonaan Voiman pimeällä puolella, vai voiko hänessä olla vielä hyvyyttäkin? Miten arvelet hänen tekojensa vaikuttavan häneen ihmisenä?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Star Wars: The Force Awakens

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Star Wars: The Force Awakens

Arvioijan ikä: 12

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 11

Tähtien sota ? 1 tähti

"Mielestäni elokuva olisi ollut parempi jos vanhoja hahmoja ei olisi ollut. Vanha Han Solo oli kuin varjo vanhasta itsestään. Oliko se sama Leia joka oli Jedin paluussa? Ei ollut. Kylo Ren oli kenties Star Wars- elokuvien huonoin konna. Ikävä Darth Vaderia. Plussaa: Rey oli todella hyvä. Chewbaccaa olisi halunnut nähdä enemmän. Elokuva herättää paljon ristiriitaisia tunteita. Ikäraja suositukseni on k14."
Ap

Arvioijan ikä: 33

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 14

Arvioijan ikä: ?

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 11

"Onhan tämä The Force Awakens jotenkin aikuisempi kuin varhaisemmat episodit. Lapsille ei välttämättä löydy muuta ilon aihetta kuin BB-8 ja tutut droidit. Myös juonessa on aika paljon seurattavaa jo verrattuna vaikkapa Uuteen toivoon. Vaikka tässä elokuvassa on hirviöitä, hengenvaaraa kaksitaistelujen muodossa, kokonaisen kylän väen teurastus ja painostava unijakso, ei The Force Awakens tunnu yhtä väkivaltaiselta tai ahdistavalta kuin vaikkapa Sithin kosto. Jos lapset on jo koululaisia, on tässä oikein mukiinmenevää koko perheen katsottavaa ja fanitettavaa!"

Arvioijan ikä: 38

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10© Koulukino 2024