‹ Takaisin

Star Wars: The Last Jedi

4-6
7-9
10-12
13-15
mielikuvitusta rikastuttava

Elokuvan synopsis

Skywalker-saaga saa jatkoa Lucasfilmin elokuvassa Star Wars: The Last Jedi, kun The Force Awakens -elokuvasta tutut sankarit yhdistävät voimansa galaktisten legendojen kanssa ja matkaavat eeppiselle seikkailulle, jonka varrella kohdataan niin ikivanhoja arvoituksia kuin järisyttäviä paljastuksia menneisyydestä. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Star Wars -saaga jatkuu kahdeksannessa elokuvassaan. Tarinallisesti The Force Awakens -osasta jatkuva elokuva kuvaa sankarillisten kapinallisten epätoivoista taistelua voimakasta, totalitaristista Ensimmäistä ritarikuntaa vastaan. Mukana seikkailevat niin alkuperäisen trilogian kuin uusimmankin jatko-osan sankarit.

Elokuva käsittelee monenlaisia suuria teemoja, keskeisimpänä hyvää ja pahaa. Koko Star Wars -universumin ytimessä on mystisen Voiman ajatus. Voiman pimeä puoli houkuttelee käyttäjiään ahneuteen, vihaan ja vallan tavoitteluun, kun taas valoisaan puoleen yhdistyvät myönteisemmät asiat kuten rakkaus ja anteeksianto. Elokuvan keskeisimmät hahmot, kapinallisten puolella taisteleva Rey ja ritarikunnan ykkössoturi Kylo Ren painiskelevat näiden teemojen kanssa. Molemmat ovat vahvoja Voiman käyttäjiä, Rey valon ja Kylo Ren pimeyden puolella. Yinin ja yangin lailla valossa on kuitenkin häivähdys pimeää ja pimeydessä valoa, ja elokuvan keskiössä on kahden nuoren kamppailu sisäisen myrskyämisensä kanssa. Hyvän ja pahan kamppailua käsitellään elokuvassa muutenkin, kuten Star Warseissa ylipäänsä. Erilaisten valintojen moraalista oikeutustakin pohditaan.

Toisena keskeisenä teemana on sukupolvien välinen suhde. Kylo Ren surmasi isänsä Han Solon edellisessä elokuvassa, ja hänen äitinsä Leia Organa johtaa kapinallisia. Rey taas ei tunne omia vanhempiaan, ja etsii uutta isähahmoa penseästä Luke Skywalkerista. Kenen vastuulla on rakentaa tulevaisuutta?

Elokuvassa on kaikuja todellisen maailman poliittisesta tilanteesta, ja yleistunnelma on käsiteltyjen teemojen ja sodasta kertovan asetelman vuoksi välillä hyvinkin synkkä. Tunnelmaa kuitenkin kevennetään välillä huumorilla ja erilaisilla söpöillä olennoilla, ja synkistä teemoista huolimatta myös toivo nostetaan keskeiseen rooliin.

Erityismaininnan ansaitsevat runsaat naishahmot epätyypillisissä rooleissa teknikkoina, pilotteina ja sotilaskomentajina, sekä useat kohdat, joissa elokuva korostaa eläinten oikeuksia.

Keskustelun tueksi

  • Pyhittääkö tarkoitus keinot? Saako hyvien tarkoitusperien vuoksi tehdä “vääriä” tekoja?
  • Kenen vastuulla on korjata tulevaisuutta, nykyisen vallassa olevan sukupolven vai näiden jälkikasvun?
  • Ensimmäinen ritarikunta pyrkii tuomaan galaksiin rauhan ja tasapainon, vaikka joutuisi käyttämään siihen väkivaltaa. Kapinalliset vastustavat tätä, myöskin väkivalloin. Minkä takia nimenomaan ritarikunta on tarinan pahis?
  • Voiman valoisassa puolessa on kaikenlaista hyvää ja pimeässä kaikenlaista pahaa. Miksi valinta näiden kahden välillä ei ole helppo?
  • Elokuvassa esiintyi erilaisia söpöjä eläimiä, joita kohdeltiin välillä hyvinkin huonosti. Miksi samaan aikaan pidämme eläimiä sympaattisina, mutta myös kohtelemme niitä kaltoin?
Kirjoittaja: Mikko / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Star Wars: The Last Jedi

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Star Wars: The Last Jedi

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024