‹ Takaisin

Talo jossa kello tikittää

4-6
7-9
10-12
13-15
mielikuvitusta rikastuttavaonnistumisen kokemuksiaselkeä

Elokuvan synopsis

Eli Roth on ohjannut taianomaisen seikkailuelokuvan, jossa 10-vuotias orpopoika Lewis Barnavelt (Owen Vaccaro) muuttaa erikoisen setänsä (Jack Black) luo. Setä asuu vanhassa talossa, joka on täynnä salaisia käytäviä ja huoneita. Talon seinien uumenista kuuluu öisin kummallista kellon tikitystä. Kun Lewis onnistuu vahingossa herättämään kuolleet, uneliaan kaupungin julkisivun takaa paljastuu salainen maailma täynnä velhoja ja noitia.

Elokuvaa tähdittävät Jack Black, kaksinkertainen Oscar-voittaja Cate Blanchett, Owen Vaccaro, Kyle MacLachlan, Colleen Camp, Renée Elise Goldsberry, Vanessa Anne Williams ja Sunny Suljic. Se perustuu John Bellairsin klassikkosatuun, elokuvakäsikirjoituksen on tehnyt Eric Kripke. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

John Bellairsin vuonna 1973 ilmestyneeseen, palkittuun nuorten jännityskirjaan perustuva elokuva tarjoaa aimo annoksen seikkailua ja jännitystä nuorelle katsojalle. Kirja on ensimmäinen 12 kirjan sarjasta, ja elokuva ensimmäinen kirjasarjan filmatisointi.

Elokuvassa painottuvat visuaaliset ja jännittävät elementit varsinaisen tarinan ja henkilökehityksen sijaan. Talo jossa kello tikittää tarjoaa ennen kaikkea jännittävän – paikoin myös pelottavan – elokuvaelämyksen. Pelottavuutta ja jännitystä lievennetään usein hassuttelevalla huumorilla, mutta visuaalisesti näyttävä elokuva jättää jäljen katsojaan. Teemoja, kuten orpoutta, ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä, käsitellään elokuvassa löyhästi.

Elokuvassa orvoksi jäänyt 10-vuotias Lewis joutuu muuttamaan asumaan erikoisen setänsä Jonathanin luokse, vielä erikoisempaan vanhaan puutaloon.  Sedän naapurissa asuu Florence, joka tuntuu viettävän paljon aikaa Jonathanin talossa. Pian nuorelle pojalle selviää, että talo pitää sisällään salaisuuksia, ja että hänellä on merkittävä rooli salaisuuksien paljastamisessa.

Lewis on fiksu ja hyväkäytöksinen nuori poika, joka viihtyy sanakirjojen ja TV-sarjojen parissa. Uuteen kouluun siirryttäessä on edessä haasteita, sillä Lewisiä ei erityisemmin haluta mukaan mihinkään, vähiten liikuntatunnin koripallojoukkueeseen. Lewis ei liiemmin ole tästä harmissaan ja viihtyy omissa oloissaan. Orastava ensiystävyys kokee pian kolhuja, mutta Lewis ei liiemmin lannistu tästäkään.

Lewisin oppiessa uusia puolia itsestään hän keskittyy harjoittamaan uusia taitojaan, auttaakseen setäänsä ja ratkomaan talon salaisuuksia. Uusien taitojen myötä mukaan astuu myös vastuu, minkä Lewis joutuu oppimaan kantapään kautta.

Niin Lewis, Jonathan kuin Florence ovat kaikki tahoillaan yksin (ja yhteisössään) ulkopuolisia. Yhdessä toimiminen tuo heitä kaikkia lähemmäksi toisiaan. Lewis huomaa, että aluksi oudolta vaikuttava setä onkin ihan mukava ja hyväsydäminen ihminen, ja että tapoja elää on monia. Uudessa kodissa tapahtuvat oudot sattumukset vievät pojan mielenkiinnon koulumaailman ulkopuolelle, ja Jonathanista ja Florencesta vähitellen kasvaa pojalle läheisiä aikuisia.

HUOM! Vaikka elokuva on tarinaltaan selkeä ja helposti seurattava, ja tehty nuorempia katsojia silmällä pitäen, on elokuva kokonaistunnelmaltaan jännittävä ja sisältää useita pelottavia kohtauksia.

 

Keskustelun tueksi

  • Miten Lewis käsittelee vanhempiensa menetystä? Miten elokuvan aikuiset tukevat poikaa surun kohdatessa?
  • Miten Lewis sopeutuu uuteen ympäristöön ja uusiin ihmisiin? Miten taas muut ihmiset suhtautuvat uuteen tulokkaaseen?
  • Miten Jonathan ja Florence kohtelevat nuorta poikaa? Ottavatko he huolehtivan vanhemman roolin?
  • Miten Lewis, Jonathan ja Florence tekevät yhteistyötä talon salaisuuksien parissa?
  • Mitä Lewis oppii itsestään uudessa ympäristössä? Minkälaisissa asioissa Lewis on hyvä? Entä missä Lewisin olisi taas hyvä petrata taitojaan?
  • Mitä ajatuksia elokuvan kauhuelementit herättävät? Ovatko ne liian pelottavia lastenelokuvaan? Miten lapsen kanssa olisi hyvä kohdata ja käsitellä pelottavia asioita esimerkiksi juuri elokuvan kautta?
  • Lasten kauhukulttuuriin voit tutustua esimerkiksi Koko perheen leffablogin jutussa Miksi kauhu kiehtoo lasta.
Kirjoittaja: Maria / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Talo jossa kello tikittää

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Talo jossa kello tikittää

Arvioijan ikä: 16

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 15© Koulukino 2024