‹ Takaisin

Tanskalainen tyttö

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Tanskalainen tyttö pohjautuu Lili Elben ja Gerda Wegenerin elämäntarinaan. Vuoden 1926 Kööpenhaminassa elävä taiteilija Einar Wegener, joka on naimisissa Gerda Wegenerin kanssa, tunnetaan maisemamaalauksistaan. Myös Gerda on taiteilija, vähemmän tunnettu, mutta työllistyy merkkihenkilöiden muotokuvamaalarina. Heidän avioliittonsa on vahva ja täynnä rakkautta. Kaikki muuttuu, kun Gerda pyytää miestään asettumaan malliksi ja pukeutumaan naisen asuun viimeistelläkseen maalauksensa. Kokemus mullistaa pariskunnan koko elämän. Einar huomaa, että ollessaan Lili hän kykenee toteuttamaan itseään aidoimmillaan ja ryhtyy elämään naisena. Gerda taas löytää Lilistä uuden muusan ja kypsyy taiteilijana uuteen kukoistukseen. Pariskunta joutuu kohtaamaan myös ympäröivän yhteiskunnan ennakkoluulot. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Tanskalainen tyttö käsittelee sukupuoli-identiteettiä, seksuaalisuutta ja parisuhdetta epookkielokuvan keinoin.

Elokuva on saanut ristiriitaisen vastaanoton sitä transsukupuolisuuden näkökulmasta tarkastelevien keskuudessa. Osa on iloinnut transsukupuolisuuden saamasta näkyvyydestä, mutta elokuva on saanut myös aiheellista kritiikkiä, josta kasvattajan on hyvä olla selvillä. Miesnäyttelijän kiinnittäminen transnaisen rooliin myötäilee stereotyyppistä käsitystä siitä, että transnaiset olisivat pohjimmiltaan miehiä. Elokuvan on myös huomautettu myötäilevän pakotettua naisellistamista käsittelevän erotiikan kerrontaa, mikä liittyy laajempaan transnaisia yliseksualisoivaan ilmiöön. Genitaalikirurgia esitetään elokuvassa mittarina, jolla mitataan päähenkilön muuttumista ”oikeaksi naiseksi”, ja erityisesti Lilin ensimmäisiin julkisiin näyttäytymisiin naisena liittyy vahvasti ”naisena esiintymisen” ajatus ja sen jännittäminen, ”luulevatko” muut häntä naiseksi.

Keskustelun tueksi

  • Muistatteko transsukupuolisia henkilöhahmoja muista elokuvista? Millaisen kuvan transsukupuolisuudesta ne antavat? Perustietoa sukupuolivähemmistöistä löydät täältä.
  • Transsukupuolisille näyttelijöille on vähän töitä, sillä heitä ei juuri koskaan kiinnitetä cissukupuolisiin (eli ei-transsukupuolisiin) rooleihin, mutta transrooleihin taas valitaan useimmiten cissukupuolinen näyttelijä. Tiedättekö joitain transsukupuolisia näyttelijöitä?
  • Elokuvan synopsis antaa ymmärtää, että Gerda pysyy kumppaninsa tukena ja pariskunta kohtaa vaikeudet yhdessä. Onko näin? Mitä mieltä olette kohtauksista, joissa Gerda pyytää Liliä luopumaan naisidentiteetistään (”tarvitsen miestäni!”)?
  • Tanskalaista tyttöä ja transsukupuolisuutta on käsitelty laajemmin Koulukinon oppimateriaalissa.
Kirjoittaja: Pihla / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Tanskalainen tyttö

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Tanskalainen tyttö

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024