‹ Takaisin

Teit meistä kauniin

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Ala-asteikäinen Toni Wirtanen muuttaa isänsä kuoltua äitinsä kanssa Heinolaan. Muutamaa vuotta myöhemmin Toni tutustuu Lautalan Anttiin, jonka kanssa perustaa punk-bändin. Pian mukaan liittyy Antin ystävä Simo “Sipe” Santapukki ja bändi saa nimekseen “Apulanta”. Sipe iskee silmänsä vaihto-oppilasvuottaan Heinolassa viettävään punk-henkiseen Mandyyn, joka päätyy lopulta Apulannan basistiksi. Mandyn myötä Apulanta saa uutta nostetta, mutta samalla tyttö myös sekoittaa pahamaineisen Tuukka Temosen ja bändin poikien elämän.Sipe kipuilee Mandyyn kohdistuvien palavien tunteidensa kanssa samaan aikaan kun kotona pelätään pikkusiskon terveydentilan sekä vallalla olevan taloustilanteen vuoksi. Myös Tuukan vanhemmat taistelevat laman kovaa kouraa vastaan – kohtalokkain seurauksin. Tonin äiti puolestaan katselee virastaan käsin tilannetta hyvinkin läheltä ja kannustaa kauhuesimerkkien saattelemana poikaansa valitsemaan ammatin, jolla työllistyä. Poikien sydän sykkii kuitenkin yhä kasvavassa määrin musiikin mukaan, eikä kohtaloa vastaan voi taistella lopulta kukaan.

Samaan aikaan kun Suomi devalvoi ja markka pistetään kellumaan, Apulannan pojat kokevat nuoruuden kasvukivut, elämän raadollisuuden sekä ensirakkauden kipeät haavat. Kaiken tuon alla Apulanta itsessään vahvistuu vahvistumistaan ja rikkoo lopulta tiensä koko kansan tietoisuuteen. Elokuva pohjautuu tositapahtumiin ja kertoo paitsi Apulannan syntytarinan, myös poikien kasvutarinat sekä antaa läpileikkauksen 90-luvun lamaan. (Lähde: Kuusan Kino)

Tietoa kasvattajalle

Apulanta-bändin alkutaipaleesta kertova elokuva on perinteinen nuorisoelokuva täynnä teiniangstia, kasvukipuja, kaveruutta ja kapinahenkeä. Aikuisille katsojille elokuva tarjoaa nuoruusnostalgiaa ja koskettavan sukupolvikokemuksen kuvauksen, mutta nuoruuteen kuuluvat myrskyt ja pakahduttavan onnen hetket ensirakkauksineen ovat tunnistettavia myös nykypäivän teineille. Teit meistä kauniin antaakin peilin vahvoille tunteille ja kimmokkeita keskusteluille.

Elokuva on myös kurkistus Suomen lähihistoriaan, 1990-luvun karuihin lamavuosiin ja talousromahduksen synnyttämiin traagisiin ihmiskohtaloihin. Apulannan vaiheet hyvin tuntevat fanit iloitsevat bändin historiaan liittyvistä yksityiskohdista ja biisien syntyhistoriaan liittyvistä tarinoista. Teit meistä kauniin kuvaa myös 90-luvun alakulttuureita ja musiikkityylejä, etenkin tietysti uuspunkkia. Pikkukaupungin poikien bändiharrastus näyttäytyy voimauttavana, yhteisöllisenä, kapinallisena oman äänen ja identiteetin etsintänä. Elokuva on myös toveruuden, veljeyden ja ystävyyden ylistys ja kuvaus vapauden kaipuusta ankeassa pikkukaupungissa.

Nuorisokuvaukselle tyypillisesti elokuvassa kiroillaan ja käytetään muutenkin ronskia kieltä, juopotellaan, vedetään röökiä ja tehdään ilkivaltaa. Lopulta elokuva kuitenkin kehottaa uskomaan unelmiin ja osoittaa, kuinka intohimolla ja yhteishengellä pääsee pitkälle.

Keskustelun tueksi

  • Miltä 1990-luvun alun Suomi elokuvassa näyttää? Onko kuvaus todenmukainen?
  • Mitä yhtymäkohtia elokuvan kuvaamalla yli kahdenkymmenenvuoden takaisella Suomella on tämän päivän Suomeen (taloudellisesti, poliittisesti jne.)? Mitkä asiat ovat muuttuneet?
  • Mikä merkitys harrastuksilla ja omien mielenkiinnon kohteiden löytymisellä voi olla elämässä selviytymisen kannalta?
  • Harrastatko itse jotain? Mitä harrastus sinulle merkitsee? Millaisena bändiharrastus kuvataan elokuvassa?
  • Mikä merkitys musiikilla on sinulle?
  • Mitä osaa kaveripiiri elämässäsi näyttelee?
  • Miksi elokuvan henkilöt käyttäytyivät niin kuin käyttäytivät – miksi esim. Tuukka oli niin vihainen ja aggressiivinen?
  • Millaisia elokuvan tyttöhahmot olivat? Oliko esim. Tonin tyttöystävä mielestäsi uskottava hahmo? Miten uskottavia muut tyttöroolit olivat?
  • Mitä muita musiikki- ja bändielokuvia olet nähnyt?
Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Teit meistä kauniin

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Teit meistä kauniin

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024