‹ Takaisin

The Circle

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävä

Elokuvan synopsis

Mae Holland (Emma Watson) on nuori ja terävä nainen, joka saa unelmatyön teknologiayhtiössä nimeltä Circle. Yhtiössä korostetaan tiedon jakamisen ja avoimuuden arvoja, mutta koko elämän jakamisella on seurauksensa. Kun työasiat alkavat vaikuttaa Maen läheisimpiin ihmissuhteisiin eivätkä intiimeimmätkään hetket ole enää vain kahden ihmisen välisiä, alkavat Maen hälytyskellot soida. (Lähde: Future Film)

Tietoa kasvattajalle

Dave Eggersin romaaniin perustuva jännityselokuva käsittelee kehittyvää teknologiaa, yksityisyyttä ja valtaa. Vastakkain ovat edistyksellisyys ja vanhanaikaisuus, vapaus ja kontrolli, yksityisyys ja läpinäkyvyys. Elokuva johdattelee pohtimaan sosiaalista mediaa ja tietosuojaa – asioita, jotka koskettavat nuoren katsojan omaakin elämää. Koska tarina kerrotaan trillerin muodossa, vastakohdat sijoittuvat hyvä-paha-akselille, mutta The Circle ei silti varsinaisesti saarnaa sen enempää käpylehmien ajasta, jolloin kaikki oli paremmin, kuin uudesta digihuumastakaan.

Keskustelun tueksi

  • Mitä elokuvan lopussa tapahtuu? Onko loppu mielestäsi onnellinen?
  • Pohdi läsnäoloasi ja näkyvyyttäsi sosiaalisen median eri palveluissa (esim. YouTube, Snapchat, Instagram). Mikä merkitys sosiaalisella medialla oli Maen uudessa työpaikassa? Oliko sosiaalisuus mediassa pakollista vai vapaaehtoista? Pystytkö ajattelemaan omaa mediasosiaalisuuttasi “vapaaehtoisena” tai “pakollisena”?
  • Kun Mae poistaa elämästään yksityisyyden lähettämällä jatkuvaa livevideota, elokuvassa puhutaan läpinäkyvyydestä. Mitä se mielestäsi tarkoittaa? Miksi sitä pidetään hyvänä asiana? Onko elokuvassa esitetty poliitikon läpinäkyvyys eri asia kuin Maen läpinäkyvyys?
  • Entä mikä merkitys on yksityisyydellä verkossa tai elämässä ylipäätään? Voiko ihminen, jolla ei ole mitään salattavaa, kaivata yksityisyyttä? Miksi?
  • Seuraatko vlogeja, joissa ihmiset näyttävät paljon arkielämästään? Mitä he jättävät kertomatta? Miksi? Entä mitä itse rajaat pois näkyvistä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa? Miksi?
  • Mihin tietosuojaa tarvitaan? Tutustu iRight – oikeutesi netissä -infovideoon ja Digiboom-kampanjaan.
  • Millainen henkilö Mae on? Onko hän mielestäsi rohkea?
  • Millainen henkilö Maen ystävä Annie on? Onko hän mielestäsi rohkea? Miten hän muuttuu elokuvan mittaan?
  • The Circle käsittelee myös valtaa. Kenellä on valta The Circle -firmassa? Kenellä on valta päättää ihmisten yksityisyydestä tai siitä, mikä on hyvää ja mikä pahaa?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta The Circle

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta The Circle

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024