The Miseducation of Cameron Post



Elokuvan synopsis
16-vuotias Cameron Post (Chloë Grace Moretz) elää tavallisen nuoren tytön elämää 90-luvun konservatiivisessa Amerikassa. Cameron on toivottoman ihastunut ystävättäreensä ja kun Cameronin tunteet paljastuvat hänen huoltajilleen, tyttö passitetaan kiireesti kristilliselle God’s Promise -leirille, joka lupaa leipoa nuorista suoraselkäisiä heteroja.
Leirillä Cameron tekee lähempää tuttavuutta Janen (Sasha Lane) ja Adamin (Forrest Goodluck) kanssa ja löytää paikkansa uudesta yhteisöstä. “Syntiset” leiritoverit pitävät myös huolen siitä, ettei Cameron pääse unohtamaan teinielämän todellista luonnetta: seikkailua, huolettomuutta ja sekoilua. Kun eheytysleirin painostavan vääristynyt ilmapiiri kärjistyy entisestään, Cameron ystävineen ymmärtää, että todellinen elämä odottaa heitä jossain aivan muualla. Pelastautuakseen heidän on paettava. (Lähde: Atlantic Film)
Tietoa kasvattajalle
The Miseducation of Cameron Post perustuu Emily F. Danforthin samannimiseen kirjaan vuodelta 2010. Elokuva sijoittuu 90-luvulle ja kuvaa aikansa mielenmaisemia, mutta resonoi myös nykypäivässä. Vaikka 20 vuodessa esimerkiksi homojen oikeuksissa on tapahtunut paljon kehitystä, ovat homofobia ja eri tasoinen perheen hylkäämäksi tuleminen edelleen valitettavan yleinen osa seksuaalivähemmistöjen arkea.
Elokuva on tunnelmaltaan melko lämminhenkinen ja esittää nuorten päähenkilöiden kohtaaman homofobian pääasiassa humoristisen naurettavassa valossa. Eheytyshoidot ovat kuitenkin pohjimmiltaan henkistä väkivaltaa, joten niiden kuvauksessa on väkisin mukana myös ahdistavia sävyjä.
The Miseducation of Cameron Post on hieno kuvaus nuoruudesta ja itsensä löytämisestä, joka puhuttelee niin nuoria, kuin heidän vanhempiaankin. Elokuva on myös saanut kiitosta Pohjois-Amerikan alkuperäiskansaan kuuluvan Adamin kunnioittavasta kuvauksesta.
Keskustelun tueksi
- Miten The Miseducation of Cameron Post kuvaa homofobiaa? Löydätte ehkä esimerkkejä sekä henkilöiden, yhteiskunnan, että sisäistetystä homofobiasta ja huomaatte, että homofobian eri muodot ruokkivat toisiaan.
Elokuva kritisoi eheytyshoitoja ja homofobiaa paljolti naurunalaiseksi tekemisen kautta. Komedia voikin olla tehokas kritiikin ja vastarinnan keino, sillä huumori antaa alibin myös sellaiselle sanomalle, jota katsoja ei muuten hyväksyisi. Vähemmistöaiheita käsittelevän komedian kohdalla on tärkeää kiinnittää huomiota huumorin kärjen suuntaan. Punch up on tässä yhteydessä usein käytetty termi, jolla muistutetaan, että valtaa ja vallassa olevia voi pilkata, mutta jo valmiiksi sorretussa asemassa oleviin kohdistuva pilkka (punch down) taas on ongelmallista.
- Millaisia asioita elokuva esittää naurettavina?
- Erityisen kiinnostava on elokuvan tapa käsitellä sisäistettyä homofobiaa huumorin keinoin. Miksi tässä ei ole kyse punch downista?
- Lisää avaimia keskusteluun ja apua esimerkiksi termien kanssa löydätte elokuvan oppimateriaalista (www.koulukino.fi).
Myönteiset sisällöt
Kiitos kommentistasi!
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kerro oma mielipiteesi elokuvasta The Miseducation of Cameron Post
Katsojien kommentit elokuvasta The Miseducation of Cameron Post
© Koulukino 2023