‹ Takaisin

The Mummy

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Tom Cruise tähdittää näyttävää uutta elokuvaversiota muumiolegendasta, joka on kiehtonut maailmaa kautta aikojen. Muinaisen prinsessan (Sofia Boutella) uskotaan nukkuvan ikuista unta hautakammiossaan aavikon alla. Valtakaudellaan petoksen uhriksi joutunut prinsessa kuitenkin kerää nykyajassa ja alkaa uhata maailmaa vuosituhansien varrella kasvanella kostonhimollaan ja inhimillisen käsityskyvyn rajoja koettelevilla kauhuilla. Eeppinen toimintaseikkailu kuljettaa katsojansa Lähi-idän aavikoilta salattuihin sokkeloihin modernin Lontoon alle. Tämä mukaansatempaava ja mielikuvituksellinen elokuva avaa meille ovet aivan uuteen jumalten ja hirviöiden maailmaan (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

The Mummy on kauhuelementtejä ja legendaarisia hirviöitä sisältävä seikkailuelokuva, jonka keskeisenä pyrkimyksenä on luoda jännitystä muinaisen hirviön herätessä henkiin ja uhatessa keskeisten ihmishahmojen henkeä. Elokuva keskittyy näyttäviin efekteihin ja jännittäviin toimintakohtauksiin, eikä siinä ole kunnolla syvennettyä juonta tai samaistuttavia henkilöhahmoja.

Elokuvasta puuttuu toimintaseikkailuille tyypillinen, keventävä huumori, minkä vuoksi sen kauhuelementit voivat tuntua pelottavilta ikärajaa nuoremmille katsojille. Jännittävissä kohtauksissa nähdään mm. kuinka muumio imee ihmisistä elinvoiman ja jättää heidät zombimaisiksi hirviöiksi. Luurankoja, pääkalloja ja kuihtuneita kalmoja nähdään paljon ja lisäksi elokuva sisältää useita säikyttelykohtauksia.

Elokuvan sukupuoliroolit ovat yksioikoisia, sillä mieshahmolle on varattu sankarin rooli ja naishahmoille sekä viettelevän ja kylmän pahiksen rooli että miehen tukea kaipaavan rakastetun rooli. Naishirviö pyrkii tuhoamaan päähahmot ja miessankari pelastaa rakastettunsa hengen useammin kuin kerran. Tom Cruisen esittämä sankarihahmo on kuitenkin ristiriitainen, sillä lopussa hän tekee päätöksiä, joita ei voi sanoa pelkästään sankarillisiksi.

Keskustelun tueksi

  • Mitä tiedät muinaisen Egyptin kulttuurista ja faaraoiden elämästä? Miksi kuninkaallisia tyypillisesti haudattiin muumioina ja aarteita mukanaan? Entä miksi prinsessa Ahmanetia ei haudattu tavalliseen tapaan?
  • Länsimaalaiset ovat ryöstäneet egyptiläisten hautoja iät ja ajat historiantutkimuksen nimissä ja useita ikiaikaisia muumioita voi nähdä esimerkiksi Lontoon British Museumissa. Onko tämä mielestäsi oikeutettua vai pitäisikö hautojen antaa olla rauhassa siitäkin huolimatta, että niiden avulla voidaan oppia vanhoista kulttuureista?
  • Elokuvassa Ahmanet on sukupuolensa uhri: koska hänen isänsä sai poikalapsen, Ahmanetilta riistettiin hänen oikeutensa tulla hallitsijaksi, minkä jälkeen hän kääntyi pahan puolelle saadakseen itselleen vallan, jota piti synnyinoikeutenaan. Keskustelkaa vallasta, siitä kuinka se voi turmella ihmisen ja siitä, miksi Ahmanet päätyi tekemään niin kuin teki.
  • Tom Cruisen esittämä Nick on aluksi omaa etuaan havitteleva onnenonkija, josta tarinan mukana kasvaa sankarihahmo, mutta lopussa hänen hahmonsa muuttuu ristiriitaiseksi. Onko Nick lopulta sittenkään sankari?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta The Mummy

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta The Mummy

Arvioijan ikä: 15

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16© Koulukino 2024