‹ Takaisin

The Witch in the Window

4-6
7-9
10-12
13-15
tunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

The Witch in the Window on psykologinen kauhutrilleri, jonka keskiössä ovat 12-vuotias Finn ja isänsä Simon. Näyttämönä on Yhdysvaltain koilliskolkassa Vermontissa sijaitseva ränsistynyt autiotalo, jonka tuoreen avioeron riipimä Simon on hankkinut remontoidakseen sen myyntikuntoon.

Isä ja poika saapuvat viettämään keskinäistä laatuaikaa maaseudun rauhaan Manhattanin kaaoksesta. Seesteisyys alkaa säröillä, kun Finn on aistivinaan uudessa ympäristössä jotain outoa.

Epäluulot saavat lisää tuulta alleen, kun Simon ja Finn kohtaavat lähimmän naapurinsa Louisin. Seudulla pikkupojasta asti asunut Louis raottaa tulokkaille salaisuuksien verhoa, joka liittyy autiotalon karmivaan menneisyyteen.

The Witch in the Window on taitavasti rakennettuun tunnelmaan ja poikkeuksellisen hienoihin roolisuorituksiin nojaava yliluonnollinen kauhutarina, joka kiristää intensiteettiään hallitusti. Ihon alle hiipivältä tunnelmaltaan se muistuttaa Midsommar-ohjaaja Ari Asterin esikoista Hereditary – Pahan perintö (2018) ja Jennifer Kentin festivaalihittiä The Babadook (2014).

Amerikkalaiskriitikot ovat verranneet lopputulosta muun muassa M. Night Shyamalanin moderniin klassikkoon Kuudes aisti (1999). Salakavalasti tunnelmaa tiivistävä kerronta luo mielleyhtymiä myös lajityypin eurooppalaisiin menestyksiin Orpokoti (2007) ja The Others (2001).

(Lähde: Night Visions Distribution)

Tietoa kasvattajalle

The Witch in the Window yhdistää karmaisevaa kummituskauhua koskettavaan perhedraamaan. Se on ilman väkivaltaa ja näyttäviä efektejä toteutettu indie-kauhuelokuva, joka kuitenkin sisältää sekä säikyttelyjä että hiipivän piinaavaa jännitystä yliluonnollisine tapahtumineen. Temaattisesti elokuva käsittelee ydinperheen kriisiä ja hajoamista, vanhempien voimattomuutta maailman pahuuden edessä, kommunikaation vaikeutta sekä yhteyden ja erillisyyden kaipuun loputonta paradoksia.

Kauhuelokuvia katsoneet lajityypin ystävät varmasti nauttivat haikeitakin piirteitä saavan kummitustalotarinan säikyttelyistä, mutta kauhukonventioihin tottumattomille nuorille katsojille tunnelma voi paikoitellen äityä liiankin pelottavaksi. Simonin kamppailu talon ja sen synkän salaisuuden kanssa yltyy paikoitellen hyvin intensiiviseksi. Arkirealistiseen ympäristöön sijoittuva tarina, jossa samastuttavat päähenkilöt lipuvat hiljalleen kohti yliluonnollista uhkaa ja mielen särkymisen partaalle, on kauhuelokuvalle tyypillinen kerronnan keino, jota The Witch in the Window  käyttää tehokkaasti. Katsojan kannattaakin varautua siihen, että vastaavanlaisia kauhusisältöjä on totuttu yleensä näkemään K-16 elokuvissa.

Keskustelun tueksi

  • Mitä elokuvassa kerrottiin Lydiasta? Miksi häntä kutsuttiin noidaksi? Miksi hän oli jäänyt kummittelemaan taloon? Mitä hänelle on tapahtunut? Mitä hän halusi?
  • Miksi elokuvan kummitus on noidaksi nimitetty vanha nainen? Millaisia elokuvanoidat yleensä ovat?
  • Mitä noidan hahmo voisi symboloida?
  • Miten tulkitset loppuratkaisun? Mikä elokuvan viesti mielestäsi on?
  • Millainen elokuvan perhe oli ja mitä elokuva mielestäsi kertoo perheestä?
  • Miten neuvoisit elokuvan eri henkilöitä ihmissuhteissa ja kommunikaatiossa?
  • Elokuvan alkuasetelma syntyy median käytön pelisääntöihin liittyvästä ristiriidasta. Millaisia sääntöjä teillä on kotona median käyttöön liittyen? Miten elokuvan tilanteessa olisi mielestäsi kannattanut toimia?
  • Oliko elokuva mielestäsi jännittävä tai jopa pelottava? Mikä elokuvassa oli jännittävää/pelottavaa ja miksi? Pohdi miten jännittävät/pelottavat kohtaukset oli rakennettu?
Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta The Witch in the Window

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta The Witch in the Window

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024