‹ Takaisin

Three Generations

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Perheen kuopus Ray on aina tiennyt olevansa poika, vaikka hän onkin syntynyt tytön kroppaan. 16-vuotias Ray on elänyt jo vuosia pojan tavoin ja odottaa malttamattomana sukupuolen korjausprosessin ja hormonihoitojen alkamista. Rayn yksinhuoltajaäiti Maggie (Naomi Watts) joutuu jäljittämään Rayn biologisen isän saadakseen lupaprosessin juridisen puolen hoidettua ja joutuu silmätysten oman kiperän ihmissuhdehistoriansa kanssa. Huikea Dolly, Rayn lesbosuhteessa elävä isoäiti, joutuu – niin boheemi kuin onkin – pureskelemaan hänkin sitä faktaa, että hänellä on tyttärentyttären sijasta tyttärenpoika. Matka muutokseen myllertää saman katon alla asuvan miltei täydellisen perheen suhteet, sillä se on jokaiselle perheenjäsenelle törmäyskurssi omaan identiteettiin ja henkilöhistoriaan. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Three Generationsin keskiössä on läheisten suhtautuminen nuoren transsukupuolisuuteen. Elokuva käsittelee toki myös nuoren omaa kokemusta, mutta painottuu melko selvästi juuri läheisten kokemukseen. Matkan varrella läheiset tekevät paljon virheitä jotka ovat todellisista transihmisten kokemuksista hyvin tuttuja. Elokuva ansioituu siinä, että vaikka läheisten ajattelua käsitellään ymmärtävästi, heidän virheitään ei hyväksytä. Läheisten tekemät virheet johtuvat heidän omien kokemustensa painottamisesta: he keskittyvät omiin, nuoren transsukupuolisuudesta kumpuaviin vaikeuksiinsa, jolloin nuori jää vaille tarvitsemaansa tukea ja joutuu jopa kantamaan vastuuta aikuisten tunne-elämästä. On tulkinnaista riippuvaista, onko tämä onnistunutta haitallisten mallien esiin nostamista vai niiden normalisoivaa toisintamista.

Elokuva voi olla sekä erityisesti transnuorille että heidän läheisilleen hyvinkin raskasta katsottavaa. Ensin mainituille siksi, että elokuva käsittelee juuri sellaisia kipupisteitä, jotka ovat heidän omassa arjessaankin jossain muodossa läsnä, ja jälkimmäisille, koska he joutuvat elokuvan myötä arvioimaan myös omaa käyttäytymistään. Joka tapauksessa Three Generations on onnistuneimpia teatterilevitykseen päässeitä transsukupuolisuuden kuvauksia.

Keskustelun tueksi

  • Elokuvaa on kritisoitu cis-sukupuolisen näyttelijän käyttämisestä transroolissa. Mitä transsukupuolisuuden käsittelemisen kannalta positiivista saavutettaisiin kiinnittämällä transrooleihin transsukupuolisia näyttelijöitä?
  • Mitä pahaa cis-sukupuolisten näyttelijöiden transrooleissa on? Voitte keskustella esimerkiksi sitkeästä ja vahingollisesta stereotypiasta, jonka mukaan transmiehet ovat oikeasti naisia tai pohtia, miten tällainen roolitus vertautuu jo historiaan jääneeseen blackface-käytäntöön.
  • Millaisia ohjeita antaisitte transnuorten vanhemmille ja muille läheisille (jotta he eivät toistaisi elokuvan henkilöiden virheitä)? Tässä on tärkeää, ettei harhauduta pohtimaan, miten elokuvan transnuori tai transnuoret yleensä voisivat toimia itse paremmin, sillä nuorta ei pidä vastuuttaa läheisen toiminnasta.
  • Transtukipisteen vanhemmille suunnattu materiaali antaa aiheesta hyvää lisätietoa.
Kirjoittaja: Pihla / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Three Generations

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Three Generations

Potentiaalia mutta ei pääse maaliin.

"Elokuva alkaa hienosti ja sisältö voisi olla hyvinkin kasvatuksellinen. Elokuva ei kuitenkaan lunasta kaikkia lupauksiaan - voisi olla parempikin."
Arvostelija

Arvioijan ikä: 45

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Arvioijan ikä: 23

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 6

"Kasvattava elokuva yläkouluikäisestä ylöspäin"
Maarit

Arvioijan ikä: 34

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 15© Koulukino 2024