‹ Takaisin

Tiikerit

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävätietoa tarjoava

Elokuvan synopsis

Kun ruotsalainen jalkapalloilija Martin Bengtsson myytiin 16-vuotiaana italialaiseen suurseuraan, hänen suuri unelmansa toteutui. Tiikerit on tositarina unelmasta – suurista areenoista, juhlista ja nopeista autoista – mutta myös teollisuudesta, jossa ei enää ollut kyse voittamisesta tai häviämisestä, vaan selviytymisestä. Elokuva perustuu Martin Bengtssonin omaelämänkerralliseen romaaniin I skuggan av San Siro.

Martin Bengtsson on Ruotsin kaikkien aikojen lupaavimpia jalkapalloilijoita. Pojan unelma toteutuu 16-vuotiaana, kun hänet myydään italialaiseen suurseuraan. Unelmalla on kuitenkin kova hinta, joka syntyy uhrauksista, omistautumisesta, paineista ja ennen kaikkea yksinäisyydestä. Martin alkaa kyseenalaistaa sitä, haluaako hän sittenkään elää tällaista elämää. Ohjaaja Ronnie Sandahl kertoo tositarinan 16-vuotiaasta jalkapallolahjakkuudesta ja tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman ammattilaisurheilun maailmaan. Tiikerit on kasvutarina nuoren miehen pakkomielteestä maailmassa, jossa kaikella ja kaikilla on hintalappu.

(Lähde: Oy Kinoscreen Illusion Ltd)

Tietoa kasvattajalle

Martin Bengtssonin omaelämäkertaan perustuvassa elokuvassa nuori jalkapallolupaus ajautuu henkiseen umpikujaan, kun pikkulapsesta asti unelmoitu siirto lempiseuraan osoittautuukin painajaiseksi.

Martinin kasvutarina kiteyttää tuttuja nuoruuteen liittyviä kipupisteitä. Vain 16-vuotiaana Inter Milaniin rekrytoitu jalkapalloilija joutuu kohtaamaan joukkueen, joka inhoaa häntä valmiiksi – maassa jonka kieltä hän ei osaa. Hyväksytyksi tulemisen tarve ja ryhmän ulkopuolelle jääminen konkretisoituvat raadollisesti. Martin jää yksin, kun seuran aikuisten tuki osoittautuu sanahelinäksi. Isossa jalkapallokoneistossa huippulupauksellekin osoitetaan oma paikkansa. 

Tiikerit tarjoaa erinomaisen taustan nuoren katsojan pohdinnoille esimerkiksi unelmista ja pettymyksistä. Vanhempien toiveiden, omien haaveiden ja rajun todellisuuden ristiaallokossa ei ole aina helppo tietää mitä itse haluaa, saati tavoitella sitä. Jalkapallourasta unelmoivalle nuorelle Tiikerit antaa varmasti miettimisen aihetta. Elokuva jättää paljon tilaa katsojan omille ajatuksille, eikä avaa asioita liian valmiiksi. Usein operoidaan harmaalla vyöhykkeellä, kuten tosielämässäkin. Asiat eivät ole mustavalkoisia.

Huippu-urheilun toisinaan toksisessa maailmassa sekä työ että huvit ovat rankkoja. Nuorten miesten kielenkäyttö on paikoin varsin roisia, eikä elokuvaa voi suositella alle sen ikärajan. Katsojalla täytyy olla valmiuksia käsitellä hankalia ja julmiakin asioita. Lyhyesti sanottuna, Tiikerit ei ole kepeä urheiluelokuva, ja jalkapalloa siinä on vain nimeksi. Sen sijaan Tiikerit on karun todenmukainen tarina yhden nuoren miehen mielen järkkymisestä – mutta lopulta myös itsensä löytämisestä.

Keskustelun tueksi

  • Mistä elokuvan nimi Tiikerit mielestäsi tulee?
  • Millaisia uhrauksia jalkapalloura vaati Martinilta? Voiko ilman uhrauksia menestyä? Millaisten asioiden puolesta kannattaa tehdä uhrauksia? Mitä asioita ei mielestäsi kannata uhrata mistään syystä?
  • Mitä menestys merkitsee sinulle?
  • Millaista tukea Martin olisi tarvinnut Italiassa? Miksi hän ei saanut tarvitsemaansa tukea? Tutustu mielenterveyden suoja- ja riskitekijöihin Suomen Mielenterveys ry:n sivuilla.
  • Oliko elokuvalla mielestäsi jokin opetus? Mikä?
Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Tiikerit

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Tiikerit

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024