Toivon tuolla puolen
Elokuvan synopsis
Syyrialaisen pakolaisen Khaledin, tuttavallisesti Kalen ja suomalaisen, elämää nähneen kauppamatkustajan tiet kohtaavat. Suomen-, englannin- ja arabiankielisen elokuvan pääosissa nähdään Sherwan Haji ja Sakari Kuosmanen. Elokuva on Kaurismäen satamakaupunki-trilogian toinen osa. (Lähde: B-Plan Distribution)
Tietoa kasvattajalle
Toivon tuolla puolen tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen, maahanmuuttoon, inhimillisellä otteella ja ohjaa pohtimaan humaaneja tapoja kohdata vieras ihminen. Päähenkilö Khaled on paennut kotimaastaan pommin tuhottua suvun ja päätynyt Suomeen monen sattuman kautta. Matkalla hän on ajautunut eri teille siskostaan. Khaled ei kuitenkaan alistu vaikeaan tilanteeseensa tai tulevaisuuden uhkakuviin, vaan yrittää löytää tien eteenpäin niillä keinoin, joita hänellä on käytettävissään. Aki Kaurismäen elokuvista tuttu visuaalinen maailma yhdistää 50-luvun Suomi-estetiikkaa nykyaikaan, usein humoristisen kärjistetysti.
Elokuvan henkilöiden inhimillisyyden mittarina toimii auttamishalu. Keskeiset hahmot toimivat humaanisti eivätkä yritä hyötyä toisista. Ihmisarvoa ei mitata ulkoisten ominaisuuksien tai syntyperän perusteella. Khaledin sisko kertoo selvinneensä pakolaisena, koska “hyvät ihmiset auttoivat minua”. Khaled saa apua ainakin suomalaiselta ravintoloitsijalta ja vastaanottokeskuksen työntekijöiltä. Vastaavasti inhmimillistä ja rakenteellista väkivaltaa edustavat kasvottomiksi jäävät kaljut pilottitakkimiehet ja kivikasvoisina automaatteina työtään hoitavat poliisit.
Keskustelun tueksi
Toivon tuolla puolen on kannanotto humaanin ihmiskuvan puolesta. Elokuva kysyy, kenellä on oikeus inhimilliseen kohteluun, ja kuka siitä päättää.
- Ketkä elokuvan henkilöt auttavat Khaledia Suomessa? Pohdi miksi he toimivat niin kuin toimivat.
- Elokuvan sanomaksi voi tulkita yhteiskunnan rakentuneen niin, että saattaa olla mahdotonta noudattaa lakeja ja toimia samalla humaanisti. Mitkä tilanteet elokuvassa kertoivat tästä? Millaisia vastaavia tilanteita voisi kokea tosielämässä? Miten tällaisissa tilanteissa voisi toimia? Tekeekö esimerkiksi Wikberg (Sakari Kuosmanen) oikein ottaessaan Khaledin töihin? Miksi? Miksi ei?
- Irakissa Khaledin talo ja koko perhe siskoa lukuunottamatta pommitetaan maan tasalle. Khaled lähtee kotimaastaan ja päätyy siirtolaiseksi Eurooppaan. Mitä itse olisit tehnyt Khaledin asemassa?
- Miten Kalen ja hänen sisarensa Miriamin suhtautuminen Suomeen tuloon poikkeaa toisistaan?
- Elokuvassa toistuu musiikki – baareissa soitetaan kitaraa, katusoittaja esiintyy useaan otteesen ja lopulta selviää, että myös Khaled soittaa taitavasti arabialaista kielisoitinta. Mitä ajattelet ohjaajan halunneen sanoa elokuvan musiikin avulla?
- Elokuvan toinen päähenkilö Wikberg toimii ensin paitatukkurina, minkä jälkeen hän siirtyy ravintola-alalle. Millaisen kuvan elokuva antaa pienyrittäjuudestä?
Myönteiset sisällöt
Kiitos kommentistasi!
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Toivon tuolla puolen
Katsojien kommentit elokuvasta Toivon tuolla puolen
© Koulukino 2024