Tomorrow - kohti parempaa huomista
Elokuvan synopsis
Mitä jos sinulle ei kerrottaisi maailman surkeudesta, saasteista, ylikulutuksesta ja epäoikeudenmukaisuudesta, vaan sen sijaan näytettäisiin mitä on jo tehty paremman huomisen hyväksi? Juuri tämän ranskalaiset ohjaajat Mélanie Laurent ja Cyril Dion tekevät mullistavassa dokumentissaan, jonka tulisi olla jokaisen katselulistalla tänä vuonna.
Ranskan Oscar-palkinnon eli Césarin vastikään saanut elokuva TOMORROW on osoittautumassa yhdeksi merkittävimmistä katalysaattoreista alhaalta ylöspäin suuntautuville toimintatavoille. Dokumenttia on kutsuttu paikallistoimijoiden Pingviinien marssiksi (March of the Penguins), se on rikkonut lähes kaikki ennätykset ranskankielisessä Euroopassa ja saanut yleisön kuin yleisön jaloilleen osoittamaan suosiotaan elokuvan loputtua.
Elokuva luotsaa katsojan arkielämäämme koskettavien eri osa-alueiden läpi optimistisella otteella, haasteita kuitenkaan väheksymättä. Jokaista dokumentin kattamaa viittä teemaa kohden – maanviljely, energia, talous, demokratia, koulutus – ohjaajat haastattelivat asiantuntijoita sekä tapasivat tavallisia ihmisiä, virkamiehiä ja yrittäjiä, jotka ovat onnistuneesti ottaneet käyttöön ratkaisuja parempaa tulevaisuutta varten.
Myös Suomi saa dokumentissa huomiota. Laurent ja Dion vierailevat nimittäin Espoon Kirkkojärven peruskoulussa, jossa rehtori Kari Louhivuori esittelee heille suomalaista koulutusjärjestelmää.
Tietoa kasvattajalle
Positiivisen maailmanparannusotteen valinnut dokumenttielokuva pyrkii saamaan muutoksen aikaan katsojan ajattelussa ja kannustaa toimintaan paremman huomisen puolesta. Vaikka elokuva herättääkin ajattelemaan maapalloa kohtaavia katastrofeja – väestönkasvua, ilmastonmuutosta, demokratina kriisiä ja luonnonvarojen ehtymistä – se ei kuitenkaan ole synkkä katastrofielokuva, vaan inspiroiva matka ihmiskunnan parempaan tulevaisuuteen.
Elokuvan tekijät etsivät ympäri maailman hyviä esimerkkejä siitä miten asiat voidaan tehdä toisin ja miten maailma voidaan pelastaa. Elokuvassa käydään läpi vaihtoehtoisia, kestävämpiä tapoja esimerkiksi ruoan ja energian tuotannolle. Vaikkapa kaupunkiviljelyä kuvataan realistisesti, ilman romantisointia, mutta se näyttäen se silti aitona vaihtoehtona. Elokuva herättää ajattelemaan myös omia kulutustottumuksia ja kannustaa katsojaa kysymään itseltään ”haluanko olla mukana tukemassa tehomaataloutta”, “mihin oma elintasoni johtaa” jne.
Elokuva näyttää innostavan esimerkin siitä miten kuka tahansa voi tehdä jotain ja vaikuttaa omaan elinympäristöönsä. Elokuva kannustaa aloittamaan omasta lähiympäristöstään ja pienistä asioista. Tunteisiin vetoava dokumentti tarjoaa myös paljon tietoa ruoantuotannosta, maataloudesta, energiantuotannosta, antaa uusia näkökulmia demokratian tilan pohtimiseen ja kiinnittää huomiota koulutuksen kehittämiseen ja merkitykseen.
Keskustelun tueksi
- Dokumentin mukaan elämme ihmiskunnan kannalta kriittistä aikaa, miksi?
- Millaisia konkreettisia keinoja asioiden muuttamiseksi elokuvassa kuvattiin?
- Mistä itse voisit luopua ja miten voisit vähentää kulutustasi? Millä tavalla kulutuksen vähentäminen voisi parantaa elämänlaatua?
- Millä tavalla elokuva kritisoi jatkuvan kasvun ideologiaa? Mikä voisi olla vaihtoehto kasvuun perustuvalle talousmallille?
- Elokuvan mukaan että nykyisestä energiankulutuksesta voitaisiin vähentää 60-65 prosenttia. Mihin suurin osa energiasta kuluu? Miten voisit itse vähentää energiankulutusta? Millaisilla poliittisilla päätöksillä energiankulutusta voitaisiin vähentää joko paikallisesti tai globaalilla tasolla?
- Elokuvassa ihmetellään sitä miten ihmiset ovat hyviä keksimään tarinoita omasta tuhostaan esimerkiksi katastrofi- ja maailmanloppuelokuvien muodossa, mutta tarinat positiivisesta muutoksesta ovat jääneet pahasti paitsioon. Millaisia tarinoita tämä elokuva kertoo? Keksi itse positiivinen tarina ihmiskunnan tulevaisuudesta.
Kuvittele maailma, jossa kulutetaan vähemmän. Millainen se olisi? - Kuvittele miltä maailma voisi näyttää viidenkymmenen vuoden päästä. Voit myös esittää visiosi tulevaisuuden maailmasta kuvan muodossa. Mieti myös millainen kehityskulku voisi johtaa tähän kuvaan?
- Elokuvassa sanotaan: ”Amerikka ei ole enää demokratia vaan oligarkia.” Mitä tämä tarkoittaa? Miten demokratiaa voisi vahvistaa? Millaiset mahdollisuudet itselläsi on mielestäsi vaikuttaa esim. politiikkaan? Miten voisit vahvistaa mahdollisuuksiasi?
- Elokuva on dokumentti, joka usein rinnastetaan suoraan todellisuuteen. Dokumenttielokuva on kuitenkin aina myös tietystä näkökulmasta tehty teos. Mikä on tämän elokuvan tekijöiden näkökulma? Mitä on päätetty ottaa mukaan? Mitä on mahdollisesti rajattu ulkopuolelle? Miten luotettavana pidät elokuvan tarjoamia tietoja?
Millaisia elokuvallisia keinoja elokuvassa käytetään? Millaisia tunnelmia ja mielikuvia niillä pyritään luomaan? Millainen elokuvan rakenne on? - Millaisia tunteita elokuva herätti sinussa?
Myönteiset sisällöt
Kiitos kommentistasi!
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Tomorrow - kohti parempaa huomista
Katsojien kommentit elokuvasta Tomorrow - kohti parempaa huomista
© Koulukino 2024