‹ Takaisin

Top Gun: Maverick

4-6
7-9
10-12
13-15
onnistumisen kokemuksiaoptimistinen

Elokuvan synopsis

Yli 30 vuotta laivaston hävittäjälentäjänä palvellut Pete “Maverick” Mitchell (Tom Cruise) tunnetaan huimapäisenä koelentäjänä, joka yrittää kaikin keinoin välttää aktiiviuran päättävän ylennyksen. Kun Maverick määrätään kouluttamaan Top Gun -kokelaita ainutlaatuiseen erikoistehtävään, hän tapaa luutnantti Bradley “Rooster” Bradshaw’n (Miles Teller), joka on Maverickin edesmenneen ystävän, tutkaupseeri  Nick “Goose” Bradshaw’n poika. Epävarman tulevaisuuden ja menneisyyden haamujen piinaama Maverick joutuu kohtaamaan pahimmat pelkonsa tehtävässä, joka vaatii siihen osallistuvilta lentäjiltä suunnattomia uhrauksia. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Vuonna 1986 ilmestyneen toimintaklassikon jatko-osa Top Gun: Maverick on retroileva toimintaelokuva, joka vetoaa keski-ikäisten nostalgiannälkään, mutta myös nuoremmat actionin ystävät nauttivat sen vauhdista. Alkuperäisen Top Gunin 80-lukulaista maailmankuvaa on maltillisesti päivitetty ainakin henkilöiden osalta: lentäjäkokelaista löytyy etnistä moninaisuutta ja jopa yksi nainen.

Menevämpien hävittäjälentäjäkohtausten tunnelma lähentelee videopelien intensiteettiä, ja katsoja pääsee hornetin kyydissä kokemaan piinaavia läheltä piti -tilanteita. Kuolemanvaaraa henkivät taistelukohtaukset ovat intensiivisiä ja pitkäkestoisia – ja nykyisessä maailmantilanteessa myös militaristinen pullistelu saattaa tuntua ahdistavalta. Erityisesti elokuvateatterissa katsoja saattaa vahvastikin eläytyä henkilöiden vaaran ja pelon tunteeseen. Perinteisen amerikkalaisen toimintaelokuvan ystävälle nämä elementit voivat toisaalta olla tuttuudessaan ja ennakoitavuudessaan myös turvallisia.

Hollywoodilaisen sankarin kaikkivoipaisuuteen voi tässä perinteisessä toimintaseikkailussa luottaa. Myös heteroromanssijuoni kulkee perinteisiä latuja, vaikka elokuvaa onkin tulkittu myös miesten välisen rakkauden näkökulmasta.

 

Keskustelun tueksi

  • Millainen elokuvan viholliskuva oli? Keitä vastaan elokuvan sankarit taistelivat?
  • Millainen sankari Maverick oli? Mikä teki hänestä sankarin? Millaisia ominaisuuksia sankarilla elokuvan mukaan on?
  • Miksi Rooster suhtautui nuivasti Maverickiin? Miten heidän suhteensa kehittyi?
  • Millaiset keskinäiset suhteet Top Gunin lentäjillä oli? Auttoivatko he toisiaan vai kilpailivatko he keskenään?
  • Mitä luulet Maverickin ja Pennyn välillä tapahtuneen? Miten he onnistuivat korjaamaan välinsä? Millainen tulevaisuus heillä mielestäsi voisi olla?
  • Oppiko Maverick jotain ihmissuhteista? Mitä?
  • Oletko nähnyt vuoden 1986 Top Gun -elokuvan? Miten se eroaa jatko-osasta? Mistä huomaat elokuvan sijoittuvan 1980-luvulle?

 

Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Top Gun: Maverick

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Top Gun: Maverick

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024