‹ Takaisin

Toy Story 4

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenhyviä roolimallejatoimivaa yhteistyötäintertekstuaalinenmielikuvitusta rikastuttavasuosittelemme

Elokuvan synopsis

Woody on aina ollut varma paikastaan maailmassa ja siitä, että hänen tärkein tehtävänsä on pitää huolta lapsestaan, oli sitten kyseessä Andy tai Bonnie. Joten kun Bonnien itse askartelema uusi rakas leluhahmo Forky julistautuu lelun sijaan “roskaksi”, Woody päättää näyttää Forkylle, miksi sen olisi syytä arvostaa asemaansa lapsen leluna.

Bonnien ja tämän perheen viedessä koko lelujengin mukanaan autolomalle Woody eksyy odottamattomalle sivupolulle, jonka varrelle osuu iloinen jälleennäkeminen hänen vanhan ystävänsä Bo Peepin kanssa. Vaikka hauraasta posliinisesta ulkokuoresta voisi toisin päätellä, yksinäiset vuodet tien päällä ovat tuoneet Bon luonteeseen reilusti rosoa ja kipakkaa seikkailuhenkeä. Kun Woody ja Bo sitten huomaavat, että niiden leluelämät ovat aivan eri maailmoista, he joutuvat samaan hengenvetoon toteamaan myös, että se taitaa sillä hetkellä olla heidän huolistaan pienin. (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Neljäs Toy Story -elokuva jatkaa edellisten linjoilla, kun sankarillisen Woodyn johtama leluporukka joutuu lomareissulla seikkailuun, josta ei vauhtia tai kiperiä tilanteita puutu. Seikkailuelokuvien konventioilla leikittelevä animaatio on nopeatempoinen ja huumorin täyteinen pelastustarina, jonka suvantohetkissä pohditaan lapsentasoisesti mm. identiteetin kaltaisia isoja asioita.

Elokuvan keskeisiä teemoja ovat ystävyys ja yhteisöllisyys. Vanhoja ystäviä kohdataan ja uusia ystävyyssuhteita rakennetaan. Lelujengi on tiivis yhteisö, jossa tuetaan ja autetaan kavereita tarpeen tullen, mutta ollaan aina valmiita auttamaan leluja myös oman porukan ulkopuolelta. Toy Story 4 havainnollistaa, kuinka vihollisetkin voivat sopia kärhämänsä ja lopulta jopa ystävystyä. Toy Story -elokuvien leluhenkilöt ovat vain harvoin oikeasti pahoja; yleensä se kurjimminkin käyttäytyvä yksilö osoittautuu pohjimmiltaan hyväksi tyypiksi – sellaiseksi, joka on vain syystä tai toisesta hairahtunut oikealta polulta.

Sankarin viittaa pitävät suoraselkäisen Woodyn ohella monet epätodennäköisemmätkin tyypit. Toy Storyn universumissa sankariksi voi päätyä se yllättävin: vaikkapa roskista askarreltu lelu-ukkeli. Elokuvan humaani viesti muistuttaa, että kaikki (lelut) ovat tärkeitä ja jokaisella on paikkansa – myös niillä, jotka ovat tehneet virheitä.

Onnellinen loppu on itsestäänselvyys Toy Story 4:ssa, mutta ennen kuin sinne asti päästään, vastaan tulee muutamia hieman jännittävämpiä kohtauksia ja jonkin verran pitkäkestoisempaa jännitystä. Jotkut leluista saattavat tuntua jopa pelottavilta ainakin aluksi. Elokuvan vire on kuitenkin koko ajan optimistinen, joten se voi sopia myös joillekin hieman ikärajaa nuoremmille katsojille ikärajajouston puitteissa.

Elokuvan ihmishenkilöhahmoista esikouluikäinen Bonnie tarjoaa hyvän samastumisen kohteen nuorimmille katsojille. Elokuvan tarinamaailma elävine leluineen on puolestaan kaiken ikäisten mielikuvitusnystyröitä hivelevä kokemus: kaikkien meidän leluthan ovat jossain vaiheessa olleet eläviä.

Keskustelun tueksi

  • Mistä syystä Kahveli oli niin tärkeä lelu Bonnielle?
  • Pohdi, minkälaisiin seikkailuihin omat lelusi voisivat joutua illalla kun olet mennyt nukkumaan?
  • Oliko elokuvalla mielestäsi jokin opetus tai sanoma? Mikä?
  • Millaisia sankareita elokuvassa oli? Kuka hahmoista oli oma suosikkisi, miksi?
  • Millaisia pahiksia elokuvassa oli? Mikä teki juuri heistä tarinan ilkiöitä?
  • Omasta mielestään Kahveli oli roska, Bonnien mielestä lelu. Kumpi oli oikeassa? Miten selittäisit Kahvelille, ettei tämä kuulu roskikseen?
  • Miksi oma lapsi oli leluille niin tärkeä asia?
Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Toy Story 4

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Toy Story 4

Ei kiinnosta!

"Alkuperäiset Toy Storyt olivat parempia elokuvia. Tämä taas pilaa kaikki muut edeltäjänsä. Mun piti ostaa se elokuva, mutta se on liian kallis minulle. En tykkää yhtään jätän katsomatta."
Yksisarvistyttö

Arvioijan ikä: 16

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 4

Uniikki Toy Story

"Toy Story 4 yllätti olemalla hauskempi kuin mitä luulin. Paras Toy Story! Bo Peep teki paluun toiminnallisena posliini nukkena, Woody oli hauska ja uusi hahmo Kahveli oli mainio. Vaikka vanhat hahmot jäävät sivuosiin, se ei haitannut minua. Toivottavasti tämä ei ole viimeinen Toy Story, mutta pahoin pelkään, että on. Omasta mielestäni tämä sopii 5 v. - . Elokuva ei ole niin synkkä, kuin ensimmäinen Toy Story tai 3 elokuva. Ainoastaan Frozen 2 on uniikimpi elokuva, kuin tämä."
ARP

Arvioijan ikä: 35

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Ihana!

"Siedettävän hyvä ja edeltäjiään paljon parempi."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 11

Lelujen maailmasta kertova animaatio innosti leikkimään

"Kuusivuotias piti elokuvasta, vaikka muutamassa pelottavassa kohdassa pitikin laittaa kädet silmille: "sopii mun mielestä eskareille ja sitä vanhemmille. Voi kyllä olla joidenkin eskareidenkin mielestä vähän pelottava." Elokuva myös inspiroi lasta askartelemaan oman Kahvelin, joka päätyi mukaan leikkiin. Hienosti käsikirjoitettua ja monitasoista elokuvaa katsoo aikuinenkin mielellään. Sekä elokuvan herättämät tunteet, että tarinan koukerot ja lelumaailman herkulliset yksityiskohdat tarjoavat paljon keskusteltavaa lapsen kanssa."

Arvioijan ikä: 38

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

Arvioijan ikä: 57

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7© Koulukino 2024