Tsamo
Elokuvan synopsis
1860-luvulla Alaska ja Suomi olivat samaan aikaan osa Venäjän keisarikuntaa. Alaskan kuvernöörinä toimivan suomalaismiehen veli ostaa pienen alaskalaisen intiaanitytön ja tuo hänet mukanaan Suomeen. Alkaa taistelu tytön identiteetistä. Tsamo syntyy vuonna 1854 Kenain niemimaalla Alaskassa orjaksi otetun merestä elantonsa saavan tlinglit-naisen tyttäreksi. Tuona aikana Alaskaa hallinnoi venäläis-amerikkalainen kauppayhtiö. Tsamon syntymän aikana Venäjän Imperiumin itäisin hallintoalue on Alaska ja läntisin Suomen suurruhtinaskunta. Tsamon kaupasta on säilynyt kauppakirja allekirjoittajineen sekä kauppahinta. Tsamo on lapsi, joka aluksi joutuu eroon omasta kansastaan ja sitten omasta maastaan ja joutuu lopuksi vieraalla maalla ihmisten oudoksumaksi heittopussiksi. Kuitenkin elokuva kuvaa maailmaa, jossa kaikki ihmiset haluavat Tsamon parasta — he haluavat muuttaa hänet kaltaisekseen. Tsamo suojautuu ulkoisilta muutoksilta turvautuen oman kulttuurinsa uskomusmaailmaan. Sinne hän pakenee ja se on hänelle suoja elämän kohtaloissa. (Lähde: Pirkanmaan elokuvakeskus)
Tietoa kasvattajalle
Tositapahtumiin perustuva elokuva tarjoaa valtavirrasta poikkeavaa kuvastoa ja kerrontaa. Tiedonhaluiselle on luvassa kiinnostava sukellus historiaan ja kulttuurien välisiin konflikteihin 1860-luvulla. Näennäisesti kaukainen tarina avaa näkökulmia myös nykypäivän maahanmuuttajakysymyksiin ja keskusteluun oikeudesta omaan kulttuuriseen identiteettiin. Hidas, pohdiskeleva ote antaa tilaa pohtia elokuvan esittämää ulkopuolisuuden tunnetta sekä myös historiallisia teemoja alkuperäiskansojen alistamisesta naisten ja lasten asemaan. Toisaalta verkkainen rytmi ja staattinen kuvailmaisu vaativat katsojalta keskittymistä. Vaikka elokuva tarjoaa kiinnostavaa lisävalaistusta Suomen historiaan, se kaipaa avautuakseen myös jonkin verran taustatietoa ja ymmärrystä aiheesta.
Keskustelun tueksi
Elokuvan pohjalta on luontevaa keskustella kulttuuriseen identiteettiin, kasvatukseen ja alkuperäiskansojen asemaan liittyvistä teemoista esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:
- Miten Tsamoon suhtaudutaan Suomessa?
- Mikä merkitys koulutuksella on Tsamon identiteetille?
- Miten Tsamon identiteettiä yritetään muuttaa ja riistää?
- Millaisia väärinymmärryksiä kulttuurierot aiheuttavat?
- Mitä suomalaiset eivät Tsamon kulttuurista ymmärrä ja miksi?
- Mitä Tsamon on vaikea ymmärtää uudessa kodissaan?
- Miten Tsamon koti-ikävä näkyi?
- Miten Tsamoa olisi mielestäsi pitänyt kohdella?
- Millä tavalla kasvatus ja koulutus voivat olla vallankäyttöä?
Myönteiset sisällöt
Kiitos kommentistasi!
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Tsamo
Katsojien kommentit elokuvasta Tsamo
Arvioijan ikä: 19
Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12
© Koulukino 2024