‹ Takaisin

Fuocoammare - Tuli merellä

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Fuocoammare – Tuli merellä on kipeästä aiheestaan huolimatta elokuva täynnä sydäntä ja toivoa. Elokuvan keskushenkilö on kalastajaperheen poika Samuele, joka asuu saarella, meren keskellä. Hän käy koulua, ampuu ritsalla, leikkii kuten kuka tahansa 12-vuotias. Samuele pysyttelee mieluiten maan kamaralla, vaikka kaikki hänen ympärillään on merta – ja ihmisiä, jotka yrittävät ylittää sen päästäkseen hänen saarelleen. Saari on Lampedusa, Euroopan symbolisin raja, jonka läpi tuhannet pakolaiset ovat pyrkineet 20 vuoden ajan etsiessään vapautta. Italialaisen Gianfranco Rosin humaani ja visuaalinen uutuus on ensimmäinen dokumenttielokuva, joka on palkittu Kultaisella karhulla Berliinin elokuvajuhlilla festivaalin 66-vuotisen historian aikana. Rosi vietti Lampedusan saarella vuoden kameransa kanssa ja teki puhuttelevan elokuvan tämän hetken Euroopan polttavimmasta teemasta – pakolaiskysymyksestä. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Suurin osa elokuvasta on hidastempoista, kaunista kuvaa saaresta, sen asukkaista, luonnosta ja merestä. Samuele-pojan elämää ja lähipiirin arkea kuvataan lämpimästi. Ainoastaan paikallinen lääkäri liikkuu kahden kuvatun todellisuuden välillä, muuten paikalliset ja maahanmuuttajat eivät oikeastaan kohtaa, pakolaisethan ovat vain läpikulkumatkalla. Erityisesti lääkärin kautta päästään näkemään auttamistyön rankkuutta ja yksittäisen ihmisen tuntemaa voimattomuutta. Elokuvan keskiössä ovatkin ihmisyys, auttaminen ja hädän todistaminen.

Elokuva antaa paljon tietoa pakolaisten venematkaan liittyvistä riskeistä: kuvataan nestehukasta kärsiviä, pyörtyneitä, bensasta palovammoja saaneita; näytetään myös veneen alimmissa kerroksissa matkustaneita, joista kaikki eivät selvinneet matkasta hengissä. Tunnelma on surumielinen ja rauhallinen, eikä kuolleiden kuvilla mässäillä. Kannattaa kuitenkin varautua nuoren katsojan erilaisiin reaktioihin, kun ruumiita näytetään näin suoraan. Miten oman lapsesi mieli pystyy käsittelemään kuoleman ja inhimillisen hädän kuvastoa?

Keskustelun tueksi

Elokuva herättää tunteita epäoikeudenmukaisuudesta ja maailman epätasa-arvoisuudesta. Dokumentin jälkeen on hyvä keskustella nähdyistä kärsivistä ihmisistä sekä siitä, mitä avuntarjoamiskeinoja kriisin eteen tehdään.

  • Millaisia tunteita elokuva sinussa herätti? Mitkä olivat elokuvan ahdistavimpia kohtauksia?
  • Miten meihinkin vaikuttavat asiat, jotka tapahtuvat kaukana? Oliko elokuvan sisältö tuttua asiaa? Onko esimerkiksi koulussa kerrottu Euroopan pakolaiskriisistä ja siitä, miksi pakolaiset ovat lähteneet kotimaastaan? Mitä Suomessa voidaan tehdä asian hyväksi?
  • Miten pakolaiset vaikuttivat pienen saaren elämään?
  • Mitkä kaikki tahot osallistuivat pelastusoperaatioihin? Tiedätkö muita tällaisia tahoja?
  • Mieti elokuvan tyyliä. Elokuvassa ei ole käytetty esimerkiksi sellaisia katsojaa ohjaavia keinoja kuin selostusta tai taustamusiikkia. Millaisin keinoin elokuva luo vaikutelmia? Mitä tekemistä Samuelen arkisilla puuhilla ja saarelle pyrkivillä ihmisillä on keskenään? Miksi ohjaaja on päättänyt kuvata ja näyttää juuri nämä kaksi tarinalinjaa? Mitä elokuvasta on jätetty pois?
  • Voit tutustua myös artikkeliin “Miten puhua lapselle pakolaisista ja sodasta? Älä tuputa tietoa ja korosta hätää, neuvoo psykologi” (Helsingin Sanomat 10.9.2015).
  • Leffavinkki: samaa teemaa käsittelee myös draamaelokuva Terraferma vuodelta 2011.
Kirjoittaja: Juulia / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Fuocoammare - Tuli merellä

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Fuocoammare - Tuli merellä

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024