Tyttökuningas
Elokuvan synopsis
Ruotsin kuningatar Kristiina (1626-1689) syntyi ainoana lapsena odotetuksi kruununperilliseksi ja kasvatettiin isänsä pyynnöstä prinssinä. Nuori Kristiina joutui kruununperijäksi jo kuusivuotiaana isänsä kuollessa, ja Ruotsin hallitsija hänestä tuli 18 vuotiaana. Kristiina omasi ikäisekseen poikkeuksellista viisautta ja halua muutokseen. Hän myös rikkoi vahvasti aikansa naiskäsitystä – hän mm. miekkaili, metsästi karhuja ja pukeutui usein housuihin – ja ajautui väistämättä yhteenottoihin hovin konservatiivisten luterilaisten aatelismiehien kanssa.
Hovi näki kuningattaren tärkeimpänä tehtävä naimisiinmenon ja perillisen, pojan, synnyttämisen. Kristiinalla oli kuitenkin korkeammat tavoitteet: hän halusi tarjota alamaisilleen koulutusta, vaalia tieteitä ja lopettaa kolmekymmenvuotisen sodan protestanttien ja katolisten välillä. Kristiinan rakkaus hovineitoaan, kaunista Ebba Sparrea kohtaan, hankaloitti entisestään hänen asemaansa. Vaikutusvaltaiset voimat nousivat vastakkain, ja Kristiinan oli tehtävä vaikea ratkaisu maansa ja oman kohtalonsa puolesta. (Lähde: Suomen elokuvasäätiö)
Tietoa kasvattajalle
Tyttökuningas käsittelee sukupuolirooleja ja seksuaalivähemmistöjä lähestyttävästi ja hyvällä tavalla ajatuksia herättävästi. Historiallinen aikakausi toimii elementtinä, jonka kautta Tyttökuningas onnistuu tarkastelemaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta kunnioittavammin kuin monet nykyaikaan sijoittuvat elokuvat.
Elokuva käsittelee historiallista aihettaan todenmukaisesti. Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvien kysymysten lisäksi Tyttökuningas voi toimia hyvänä peilinä nykypäivään esimerkiksi kulttuurien välisten konfliktien ymmärtämisen kannalta.
Päähenkilö kohtaa elokuvan myötä kasvavaa vastarintaa ja vaikeuksia, koska hän ei suostu sopeutumaan odotettuihin rooleihin. Elokuvan loppusulkeuma ei ole erityisen onnellinen tai surullinen, mutta positiivisena voidaan pitää sitä, ettei Kristiina taivu lopussakaan normitettavaksi.
Keskustelun tueksi
Ansioistaan huolimatta elokuva vahvistaa välillisesti ajatusta siitä, että vahva nainen on sellainen, jolla on miehisiä ominaisuuksia. Tämä on ongelmallista, koska tällöin miehisinä pidetyt ominaisuudet nähdään naisellisina pidettyjä ominaisuuksia arvokkaampina. Aiheesta voi keskustella nuoren kanssa esimerkiksi pohtimalla seuraavia kysymyksiä:
- Onko tyttöjen hyväksyttävämpää tehdä ’poikien juttuja’ kuin poikien tehdä ’tyttöjen juttuja’ (ja kuka siitä päättää)?
- Millaisia elokuvan muut naishahmot ovat (ja millaisena ’naistyypillinen’ käytös näyttäytyy)?
- Mitä muita historiallisia elokuvia olet nähnyt? Miten naiset on niissä esitetty?
Myönteiset sisällöt
Kiitos kommentistasi!
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Tyttökuningas
Katsojien kommentit elokuvasta Tyttökuningas
© Koulukino 2024