‹ Takaisin

Uglydolls

4-6
7-9
10-12
13-15
optimistinen

Elokuvan synopsis

Hurmaavan erilaisessa Uglyvillen kylässä outous on aihe juhlaan, kummallisuutta pidetään arvossa ja  kauneus on katsojan silmässä. Uglyvillessä Moxy ja hänen UglyDoll-ystävänsä asuvat onnellisina ylistäen elämää ja sen loputtomia mahdollisuuksia. Silloin tällöin taivaalta tupsahtaa uusia ihmeellisiä asukkeja koko kylän iloksi.

Moxy rakastaa eriskummallista elämäänsä, mutta uteliaisuus johtaa kysymykseen: mitä on Uglyvilleä reunustavan vuoren takana? Moxy kerää yhteen läheisimmät ystävänsä ja yhdessä he lähtevät selvittämään asiaa. He löytävät toisen maailman, jossa kaikki on täydellistä. Siellä tavanomaisemmat nuket koulutetaan ja lähetetään ”oikeaan” maailmaan etsimään ihmislasten rakkautta. Täydellisessä maailmassa UglyDollsit ymmärtävät, mitä tarkoittaa olla erilainen, miltä tuntuu tavoitella rakkautta ja lopulta todeta, ettei tarvitse olla täydellinen ollakseen ainutlaatuinen.

Elokuva on saanut inspiraationsa vuonna 2001 lanseeratusta Uglydolls-pehmolelubrändistä. (Lähde: SF Film Finland Oy)

Tietoa kasvattajalle

Uglydolls käsittelee ulkonäköön ja käytökseen liittyviä odotuksia. Uglyvillen kylässä asuvat, iloiset pehmo-otukset eivät edes tiedä olevansa “rumia” ennen kuin selviää, että kylä on varattu lelutehtaan maanantaikappaleille.

“Rumuuden” käsite valkenee pehmoille vasta kun utelias optimisti Moxy lähtee etsimään itselleen omistajaa ja löytää lelutehtaalla toimivan Täydellisyysakatemian, jossa nukeista hiotaan tasapäisen virheettömiä.

Täydellisyysakatemiaa pyörittää poptähden elkein esiintyvä Lou-nukke, joka ei säästele sanojaan uglydollien kirjavasta ulkonäöstä. Kaikki saavat kuitenkin oppia, että tärkeintä nukessa ovat rakkaus ja lohtu – silmien määrällä tai karvan värillä ei ole merkitystä.

Päähenkilö Moxy on reipas, reilu ja hyväksyvää itsemyötätuntoa harjoittava roolimalli. Kokonaisuudessaan tarinan sanoma jää kuitenkin ulkonäkökeskeiseksi, ja vaikka lopputuloksena on erilaisuuden hyväksyminen, erityisyyden pilkkaamiseen ja täydellisyyden tavoitteluun käytetään elokuvassa runsaasti aikaa. Elokuvassa on myös joitakin uhkaavia kohtauksia kuten lopputaistelu ja palava lelusilppuri.

Keskustelun tueksi

  • Millaisia asukkaita Uglyvillessä oli? Miten he erosivat Täydellisyysakatemian oppilaista?
  • Miksi nukkien piti olla täydellisiä? Mitä täydellisyys tarkoittaa?
  • “Olemme löytäneet oman totuutemme”, Moxy sanoo. Mitä se tarkoittaa?
  • Miten rumuus ymmärrettiin elokuvan maailmassa? Mikä oli Loun ja Täydellisyysakatemian mielestä rumaa? Mitä rumuus mielestäsi tarkoitaa? Kuka päättää, mikä on rumaa?
  • Kuinka aikuiset voivat näyttää mallia ulkonäköpaineiden purkamisessa ja moninaisuuden kunnioittavassa kohtaamisessa?
  • Vinkkejä ulkonäköpaineiden käsittelyyn: MLL Nuortennetti, Suojele lasta ulkonäköpaineilta (Meidän Perhe 27.12.2010)
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Uglydolls

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Uglydolls

Ulkonäky

"Ihan sairan kiva leffa tietää ulkonäiöstä"
Jassu

Arvioijan ikä: 10

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

Mitäh?

"13 vuotta sitten kestäneet hahmot, joilla yleensä perheen pienimmät leikkivät. Itse en tykkää koko elokuvasta ja tämä on minulle jotain niin myrkkyä. Pikkulapset saattavat pitää tästä kyseisestä leffasta eikä kiinnosta isompia ihmisiä yhtään. Minulla itselläni ei ollut vuonna '06 niitä uusia leluja. Aivan liian imelä."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 4© Koulukino 2024