‹ Takaisin

Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä

4-6
7-9
10-12
13-15
arkinen

Elokuvan synopsis

Uteliaat leikkikarhut Urpo ja Turpo asuvat lastenhuoneen kirjahyllyssä. Karhujen lempipuuhaa on lukeminen, sillä kirjoista saa oivallisia ajatuksia. Karhut keksivät mitä hauskimpia seikkailuja satujen sekoittuessa arkeen. Urpo ja Turpo pelastuvat leipäpuun ansiosta autiolla saarella, kohentelevat ennakkoluulottomasti muiden ulkonäköä, etsivät johtolankaa, uhmaavat sääntöjä, kaipaavat hiljaisuutta ja kilpailevat ollakseen maailman parhaita ja voimakkaimpia. (Lähde: Future Film)

Tietoa kasvattajalle

Urpo ja Turpo on suomalainen animaatiosarja, jossa kaksi nallea heräävät seikkailemaan kotona muun perheen ollessa poissa. Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä -elokuva koostuu kuudesta sarjan restauroidusta jaksosta. Lempeän humoristinen elokuva lyhyine tarinoineen sopii erityisen hyvin leikki-ikäisille.

Lapsikatsojalle elokuva tarjoaa leikin riemua ja huumoria turvallisessa kotiympäristössä. Elävää kuvaa ja esine- ja nukkeanimaatiota sekoittavassa elokuvassa seikkailevat pääosin tavalliset lelut lastenhuoneessa. Äänitehosteilla ja musiikilla leluhämähäkeistä ja -tiikereistä saadaan aikaan jännittäviä viidakon villipetoja. Elokuvateatterin suurella valkokankaalla vaikutelma korostuu entisestään.

Jaksojen kehystarinana toimii lapsiperhe arkisine askareineen ja tapahtumineen. Tarinoissa hankaliakaan tunteita ei vierasteta – joskus harmittaa kun ei valita joukkueeseen, tai joskus on mukava olla vain yksin, vaikka ystävä toivoisikin seuraa. Loppuratkaisuissa korostuu usein jokaisen hyväksyminen omana itsenään.

Sarjan jaksot on alun perin julkaistu vuonna 1997. Aikuiskatsojaa viihdyttää 90-luvun ajankuva näyttelijöiden vaatteissa ja puhetavassa.

Keskustelun tueksi

  • Urpo ja Turpo keksivät monenlaisia leikkejä yhdessä. Millaisia leikkejä sinä leikit? Leikitkö joskus jotain, mitä olet kuullut vaikkapa iltasadussa?
  • Huomasitko, mitä kirjoja Urpo ja Turpo lukivat elokuvassa? Olivatko tarinat sinulle tuttuja ennestään? Keskustelkaa ja tunnistakaa kirjallisuusviittauksia yhdessä lapsen kanssa (mm. Robinson Crusoe, Wilhelm Tell ja Tuhkimo-satu).
  • Miksi äiti halasi poikaansa ja kutsui tätä omaksi sankarikseen, vaikka tämä oli joutunut tappeluun?
  • Turpo haluaa olla rohkea, ja lähtee siksi tasapainoilemaan vaarallisen korkealle. Mitä eroa on rohkeudella ja uhkarohkeudella?
  • Miksi Urpo ja Turpo eivät suostuneet kumartamaan “tyhjää hattua” vaikka majesteetti oli niin määrännyt?
  • Saako toisen tukkaa leikata? Millainen karhu tai ihminen on kaunis? Tarvitseeko kaunistautumista varten meikkivärejä tai erikoisia vaatteita?
Kirjoittaja: Saara / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Urpo ja Turpo johtolangan jäljillä

Tosi hyvä!

"Kaksi söpöä karhua."
Mimmi2010

Arvioijan ikä: 10

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 6

Arvioijan ikä: 28

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 3

Hulvaton, lämmin huumori

Arvioijan ikä: 52

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 4

Muistoja herättävä

"Ihana kun ei ole kiire minnekään !"
Lasten lelukoppa

Arvioijan ikä: 50

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 4

Arvioijan ikä: 58

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Arvioijan ikä: 28

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 4

Arvioijan ikä: 27

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5© Koulukino 2024