‹ Takaisin

Vakoojat valepuvuissa

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenintertekstuaalinenmielikuvitusta rikastuttavaoptimistinen

Elokuvan synopsis

Supervakooja Lance Sterling (alkup. ääni Will Smith) ja tiedemies Walter Beckett (Tom Holland) ovat lähes täydellisiä vastakohtia toisilleen. Lance on tyylitelty, sulavakäytöksinen ja hienostunut. Walter on… jotain täysin muuta. Walterilta puuttuvat sosiaaliset taidot, mutta hän korvaa sen älykkäillä ja kekseliäillä asioilla. Hän luo mahtavia vempaimia, joita Lance käyttää eeppisissä tehtävissään.

Yllättäen tapahtuu jotain täysin odottamatonta, jolloin Walter ja Lance joutuvat yhtäkkiä luottamaan toisiinsa aivan uudella tavalla. Tämän oudon parivaljakon on opittava toimimaan tiiminä, koska muuten koko maailma on vaarassa. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Muun muassa Ferdinand ja Ice Age –elokuvat tuottaneen Blue Sky Studiosin uusi animaatio sopii parhaiten aiempien elokuvien kohdeyleisöä vanhemmille katsojille: perheen pienimmille Vakoojat valepuvuissa on liian raju. Vauhdikas agenttiseikkailu nojaa konfliktien ratkaisuissaan lähinnä isoihin pyssyihin ja näyttäviin räjähdyksiin, mikä on toki lajityypin elokuvissa tavallista. Väkivalta ei ole tyyliltään yksityiskohtaista, mutta myönteiset viestit ja rakentavat ratkaisumallit tuppaavat jäädä vauhdin ja melskeen alle.

Vakoojat valepuvuissa leikkittelee vakooja- ja toimintaelokuvien konventioilla. Mitä paremmin näiden lajityyppien ominaispiirteet ovat hallussa, sitä enemmän elokuvasta ammentaa. Mitä pienempi katsoja, sitä enemmän menevät lajityyppiin liittyvät koukut ohi; sama pätee moniin muihin populaarikulttuuriviittauksiin. Vakoilutarinoista hyvin perillä olevat katsojat sen sijaan voivat nauttia täysin rinnoin esimerkiksi elokuvan agenttien omituisista aseista ja huippusalaisista keksinnöistä. Mielikuvituksekkaat vimpaimet ja niiden toiminnot ovat olennainen osa elokuvan tarinankuljetusta ja itsessään hauskaa katsottavaa. Vakoojat valepuvuissa edustaa ilmeeltään eräänlaista retrolookkia ja myös se lisää tarttumapintaa mediaa jo paremmin lukeville katsojille.

Toimintaelokuvaan kuuluu onnellinen loppu, eikä siitä ole tässäkään tapauksessa missään vaiheessa epäselvyyttä. Huumorin avulla elokuva etenee varsin optimistisissa tunnelmissa alusta loppuun. Pääpahis on kuitenkin suhteellisen synkkä kaveri, ja osa kohtauksista on uhkaavia tai ahdistavia.  Jännittävimmätkin hetket ratkeavat kuitenkin pääosin melko nopeasti.

Keskustelun tueksi

  • Agentti Lance Sterling saa Walterilta käyttöön toinen toistaan omituisempia aseita. Mikä oli oma suosikkisi?
  • Vakoojat valepuvuissa leikkittelee vakooja- ja toimintaelokuvien konventioilla. Mitä näille elokuville erityisen tyypillistä näit? Entä mikä oli mielestäsi epätyypillistä?
  • Millaisilla keinoilla Walter pyrki ratkomaan taistelutilanteita? Toimivatko hänen väkivallattomat ratkaisunsa?
  • Kuka oli mielestäsi elokuvan sankari? Miksi?
Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Vakoojat valepuvuissa

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Vakoojat valepuvuissa

"blue skyn paras leffa. tää pieksee jopa legendaariset ice aget 100- 0"

Arvioijan ikä: 15

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12

Vauhdikas ja hyvä leffa nuorille.

"Todella hyvä! Hauskaa huumoria. Pidin toimintakohdista. Hahmot mahtavia, varsinkin Lance Sterling! Leffa sopii nuorille (12-16v.) Ei perheen pienimmille."
Tyytyväinen koululainen

Arvioijan ikä: 12

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12

Räiskettä ja räjähtelyä

"En pitänyt lainkaan. hyvät roolimallit eivät tule tarpeeksi selkeästi esille. Aseita liikaa käytössä. Ei ollut mielestäni hauska. Ei ole missään nimessä lasten elokuva. Ihmettelen miten tällaisia elokuvia tehdään lapsille! Kävin katsomassa 9-vuotiaan lapsenlapseni kanssa ja hänkin olisi toivonut enempi huumoria."
Mummo

Arvioijan ikä: 63

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16© Koulukino 2023