‹ Takaisin

Valkohammas

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävätoimivaa yhteistyötäonnistumisen kokemuksia

Elokuvan synopsis

Valkohammas kertoo samannimisen sudenpennun elämästä Yukonin erämaissa. Valkohammas kasvaa luonnon ehdoilla, päätyy intiaanien leiriin ja saa nimensä leirin päälliköltä Harmaalta Majavalta. Valkohampaan suonissa kuohuu hurjia vetokoiriakin villimpi suden veri. Kohtalon onnettomien käänteiden kautta Valkohammas päätyy viheliäisen Kauno-Smithin piinaamaksi tappelukoiraksi. Ratsupoliisi Weedon Scott pelastaa Valkohampaan Smithin kynsistä, ja saa palautettua Valkohampaan uskon siihen että ihmisetkin voivat olla kunnollisia.

Elokuva pohjautuu Jack Londonin White Fang -seikkailuromaaniin vuodelta 1906. (Lähde: Cinema Mondo)

Tietoa kasvattajalle

Valkohammas on helposti seurattava koko perheen animaatio, joka tarjoaa huvia ja jännitystä lähes kaikenikäisille. Söpö mutta temperamenttinen koirasuden pentu on mainio hahmo pienille katsojille samaistua: pennun ja äidin suhdetta on kuvattu elävästi, ja ihmisnisäkäskin voi löytää tarttumapintaa eläinten perhe-elämästä. Koko perheen animaatioille poikkeuksellisesti elokuvan eläimet ovat eläimiä, eikä niitä ole juuri inhimmillistetty. Tarinan näkökulmakin on suureksi osaksi eläimen.

Koirien ja susien elämä Alaskassa ei ole aina helppoa, joten pienimmille katsojille elokuvan taistelukohtaukset saattavat olla liian jännittäviä. Graafista väkivaltaa ei kankaalla kuitenkaan näy; rajuimmat teot tapahtuvat ruudun ulkopuolella ja viitteellisesti. Jack Londonin alkuperäisteokseen verrattuna elokuvaa on päivitetty 2010-luvun lapsiyleisölle sopivaksi, ja aikuisemmat sisällöt on joko muutettu viitteellisiksi tai karsittu pois kokonaan. Muutamia jännittävimpiä kohtauksia ja pelottavia hahmoja lukuunottamatta elokuva on turvallinen myös alle kouluikäiselle katsojalle. Tosin takaumarakenne vaatii katsojalta jo hieman elokuvanlukutaitoa.

Valkohammas kohtaa polullaan sekä hyviä että pahoja ihmisiä. Siinä elokuva on suurimmaksi osaksi erittäin mustavalkoinen ja selkeä: Valkohampaan pelastaja Weedon Scott on hyvä ja urhea, koiratappeluilla rahastava Kauno-Smith puolestaan puhtaasti paha. Toisin kuin nykypäivän koko perheen elokuvissa usein, elokuvan pääpahiksia ei esitetä missään vaiheessa sympaattisina henkilöinä. He ovat vain ahneuden ja ilkeyden ajamia pahoja ihmisiä. Paha saa kuitenkin Valkohampaassa palkkansa, yleensä vielä varsin nopeasti. Epämiellyttävät tilanteet eivät jää roikkumaan liian pitkäksi aikaa, ja tarina osoittaa, että loppujen lopuksi hyvä voittaa pahan.

Harmaan sävyjäkin elokuvasta löytyy: intiaanipäällikön toiminta Valkohampaan kasvattajana näyttää, ettei aina ole helppo toimia oikein, jos vaakakupista löytyy erilaisia isoja asioita. Joskus pitää tehdä vaikeita päätöksiä, vaikka ne tietäisikin vääriksi.

Valkohammas tarjoaa monia hyviä aiheita keskustelun pohjaksi: eläinten oikeudet, luonnon riistäminen, alkuperäiskansojen asema, ystävyys ja uskollisuus ihmisen ja eläimen välillä. Luonnon ja ihmisen monenkirjava suhde on elokuvassa koko ajan tarkastelun alla. Lisäksi mielikuvitusta herättelee tarinan sijoittuminen 1800-luvun lopun kultaryntäyksen aikaan sekä animaatioelokuvan valtavirrasta poikkeava ilme.

Keskustelun tueksi

  • Valkohammas koulutetaan taistelukoiraksi. Minkälaisia tunteita se herätti sinussa?
  • Toimiko intiaanipäällikkö oikein myydessään Valkohampaan? Miksi, miksi ei?
  • Millaiseen historialliseen ajanjaksoon Valkohampaan tarina sijoittuu? Ottakaa selvää esimerkiksi Yhdysvaltain kultaryntäyksestä ja alkuperäiskansojen vaiheista.

 

Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Valkohammas

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Valkohammas

"Koiratappelut ja eläimen kaltoinkohtelu on rankkoja teemoja, kannattaa huomioida herkän lapsen kanssa. Luontoelokuvana tämä on hieno."

Arvioijan ikä: 35

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8© Koulukino 2024