Veden vartija
Elokuvan synopsis
Puhdas vesi on loppumassa maailmasta, ja valtaa pitävä sotilashallinto kontrolloi niukkoja vesivaroja tiukalla otteella. Vesipulan keskellä sinnittelevän kylän uusi teemestari Noria (Saga Sarkola) saa isänsä kuoltua selville sukunsa tarkoin varjellun salaisuuden: erämaassa on säilynyt puhtaan juomaveden lähde. Kun Norialle selviää, että myös saastuneilta Menetetyiltä mailta saattaisi löytyä vettä, hänen on päätettävä, mitä hän hengenvaarallisella tiedolla tekee. Periksiantamattoman Norian tukena ovat paras ystävä Sanja (Mimosa Willamo) ja vesipulaa ratkova Taro (Lauri Tilkanen), mutta voiko heihin luottaa? Salaako sotilashallinto kansalta enemmänkin vesivaroja – voiko yksi ihminen pelastaa maailman kuivuudelta?
Pitkälle tulevaisuuteen sijoittuva Saara Saarelan ohjaama dystooppinen suurelokuva perustuu Emmi Itärannan moderniin klassikkoon Teemestarin kirja (2012). (Lähde: Filmikamari)
Tietoa kasvattajalle
Veden vartija on suomalaisittain harvinainen, tulevaisuuteen sijoittuva dystopia, jonka maailmankuva on äärimmäisen synkkä. Ihmiset ovat tuhonneet maailman ja elintärkeä puhdas vesi on loppumassa. Luonnonvarojen köyhtyessä nykymaailmassa ihan oikeastikin saattaa elokuvan maailma tuntua erityisen ahdistavalta tulevaisuudenkuvalta.
Synkkyytensä vuoksi elokuva on suunnattu vanhemmille teini-ikäisille ja sitä varttuneemmille. Sotilashallinnon kontrolloimassa maailmassa ihmiset elävät ankarassa köyhyydessä ja puutteessa, mikä aiheuttaa muun muassa kuolemaan johtavia sairauksia.
Dystooppisen maailmankuvan lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa sotilaiden käyttämää henkistä ja fyysistä väkivaltaa sekä olosuhteiden vuoksi puhtaan veden puutteeseen kuoleva lapsi. Vaikka elokuva päättyy toiveikkaasti, ovat siihen johtavat edeltävät hetket uhrautumisineen realistisuudessaan suhteellisen raakoja.
Teemestarin kirja -romaaniin perustuvassa Veden vartijassa on taustalla luonnonsuojelullinen sanoma, joskaan tätä ei elokuvaversiossa korosteta.
Keskustelun tueksi
- Veden vartija on synkkä dystopia eli kauhukuva tulevaisuuden yhteiskunnasta. Minkä ikäisille katsojille suosittelisit elokuvaa? Miten se vertautuu muihin näkemiisi genren elokuviin?
- Mitä elokuvan tarinalla mielestäsi halutaan kertoa? Millaista tulevaisuudenkuvaa se maalaa? Voisiko tarinan maailma olla oikeastikin mahdollinen tulevaisuudessa?
- Miksi sotilaat rankaisevat “vesirikollisia”? Entä miksi Noria päättää pitää lähteen salaisuutena muilta? Mikä vastaavasti on Taron toimien motiivi?
- Veden vartija on suomalaisella mittapuulla elokuvallinen ja taloudellinen suurtuotanto. Miten tämä näkyy elokuvassa? Onko sen esittämä tulevaisuus uskottavan näköinen?
- Onko Emmi Itärannan alkuperäisromaani Teemestarin kirja sinulle tuttu? Miten elokuva eroaa kirjasta? Kummasta pidit enemmän ja miksi?
Myönteiset sisällöt
Kiitos kommentistasi!
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Veden vartija
Katsojien kommentit elokuvasta Veden vartija
Hyvä
Arvioijan ikä: 26
Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 14
ih ok
Arvioijan ikä: 46
Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 2
Ei jättänyt tunne-eikä muistijälkiä
Arvioijan ikä: 38
Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 9
© Koulukino 2024