‹ Takaisin

Veeran maaginen elämä

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Veera, 25, yrittää pärjätä lapsuutensa traumojen kanssa. Hän käy terapiassa. Se auttaa, muttei tarpeeksi. Hän larppaa.  Larpeissa (live-roolipelitapahtuma) osallistujat saavat uuden henkilöhahmon, pyrkivät omaksumaan fiktiivisen hahmonsa tarinan ja arvot, suorittavat tehtäviä niin ikään fiktiviisissä kohteissa ollen samalla jatkuvassa vuorovaikutuksessa toisten hahmojen kanssa.
Larpatessaan Veerasta tulee V. Ja V voi tehdä asioita, joihin Veera ei kykene. Ja larppaajista Veera (ja V) löytää ystäviä ja sukulaissieluja, joita jokainen nuori kaipaa.
Veera ei ole tavannut isäänsä 14 vuoteen. Isä ryyppäsi ja kohteli lapsiaan kaltoin, kunnes äiti heitti hänet ulos.

Veeralla on veli, Ville 29, joka on kehitysvammainen. Ville tapaa isää silloin tällöin, ja he ovat alkaneet ryypiskellä yhdessä. Villeä myös kiusataan. Useimmiten asialla ovat ihmiset, jotka eivät ymmärrä hänen vammansa luonnetta. Veera yrittää auttaa veljeään opastamalla myös tätä larppaamaan. Ennen kaikkea hän yrittää käyttää live-roolipelaamisen taikaa päihittääkseen pelkonsa ja menneisyytensä haamut. Hän haluaa kohdata ja haastaa isänsä.

Lapsuuden traumasta eroon taisteleminen on fyysinen ponnistus ja vaativa henkinen puristus nuorelle, jonka lapsuuden vanhemman alkoholismi, ryyppääminen ja väkivalta, rikkoo. Järjettömän moni nuori elää yksin traumojen tuottaman uupumuksen kanssa ilman kanavia kohdata tai työkaluja työstää lapsuuden pelkoja ja kokemuksia uhasta.

Veeran maaginen elämä on keino tavoittaa nuoria, joiden koko loppuelämän kääntäminen parempaan suuntaan on paras ratkaisu. Veeran vahva oma tahto selviytyä ja taito itse löytää keinot traumojen käsittelemiseen voi tarjota voimaannuttavan kokemuksen. Elokuva on aito kuvaus siitä, että traumojen selättäminen on mahdollista eikä sitä tarvitse tehdä yksin. On mahdollista oppia luottamaan toiseen ihmiseen – uudestaan. (Lähde: Pirkanmaan elokuvakeskus)

Tietoa kasvattajalle

Veeran maaginen elämä kuvaa päähenkilönsä larp-harrastusta ja erityisesti sitä kuinka se auttaa häntä käsittelemään oman elämänsä vaikeita asioita.

Elokuvan pääpaino on larppaamisessa, mutta siinä käsitellään myös lähisukulaisten alkoholin käyttöä, Veeran huolta läheisistään sekä vaikeita lapsuusmuistoja. Veeran maaginen elämä ei olekaan ikärajastaan huolimatta nuorille lapsille sopiva elokuva. Elokuvan sävy on lopulta kuitenkin toiveikas; Veera löytää harrastuksensa kautta sekä ystäviä että voimaantumisen keinoja.

Veeran maaginen elämä ei kerro ensisijaisesti larppaamisesta harrastuksena, vaan enemmän siitä, mitä se Veeralle on ja merkitsee. Se ei siis esittele perusteita tai selitä auki miten larppaaminen käytännössä toimii, mutta tarjoaa sen sijaan mielenkiintoisia kurkistuksia siihen, mitä se harrastuksena voi antaa.

Keskustelun tueksi

  • Jos larppaaminen on sinulle tuttu harrastus, mitä mieltä olet elokuvan larppaamisesta antamasta kuvasta? Mistä pidit? Olisitko halunut muuttaa jotain?
  • Jos kiinnostuit larppaamisesta harrastuksena, löydät vinkkejä alkuun pääsemiseksi osoitteesta larp.fi. Molemmat elokuvassa nähtävät larpit ovat suuria ulkomaisia pelejä, jotka vaativat taloudellisia ja muita resursseja jo matkustamisenkin vuoksi, mutta pelejä löytyy läheltäkin ja larppaaminen on yleensä edullinen ja helppo harrastus.
  • Voit lukea lisää Veeran maagisesta elämästä ja larppaamisesta elokuvan Koulukino-oppimateriaalista.

Elokuvan keskeinen teema on se, kuinka larppaaminen antaa Veeralle keinoja käsitellä myös oman elämänsä vaikeita asioita.

  • Mitä positiivisia vaikutuksia harrastuksella on Veeran elämään?

Yksi vastaus on larppihahmon (tai hahmojen) kautta saatavien positiivisten kokemusten antama itsevarmuus myös Veeran omassa elämässä. Toisaalta näemme myös Veeran omien kokemusten vaikuttavan larppihahmon tunne-elämään. Hahmossa ja pelaajassa on siis päällekkäisyyttä, mutta silti sekä elokuvan katsoja että larppien muut pelaajat tietävät, milloin on kyse hahmosta ja milloin Veerasta.

  • Mistä katsoja huomaa siirtymät? Entä mistä muut pelaajat huomaavat ne?
Kirjoittaja: Pihla / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Veeran maaginen elämä

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Veeran maaginen elämä

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024