‹ Takaisin

Venom

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Yksi Marvelin mahtavimmista ja monimutkaisimmista hahmoista astuu parrasvaloihin, kun Eddie Brock (Tom Hardy) päätyy isännäksi avaruudesta peräisin olevalle symbiootille nimeltä Venom. Toimittajana Eddie on yrittänyt nujertaa Life Foundationin pahamaineisen perustajan, neron nimeltä Carlton Drake (Riz Ahmed) – ja tuo pakkomielle on tuhonnut hänen uransa ja suhteensa tyttöystävään Anne Weyingiin (Michelle Williams). Eddien tutkiessa yhtä Draken kokeista aliensymbiootti Venom sulautuu hänen kehoonsa, ja Eddie saa uusia, uskomattomia supervoimia sekä mahdollisuuden tehdä käytännössä mitä ikinä haluaa. Kieroutunut, synkkä, arvaamaton ja vihan siivittämä Venom pakottaa Eddien painiskelemaan sen kanssa, miten hallita vaarallisia kykyjä, joita tämä toisaalta pitää voimaannuttavina ja huumaavina. Eddien ja Venomin tarvitessa toisiaan saadakseen haluamansa he kietoutuvat samalla entistäkin tiiviimmin yhteen — mihin Eddie loppuu ja mistä Venom alkaa? (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Spidermanin vihollisena sarjakuvissa ja aiemmissa elokuvissa esiintyvä Venom on omassa elokuvassaan samastuttavampi antisankari. Avaruudesta tulleen hirviömäisen symbiootin ja sen isännäksi joutuvan reportterin välille syntyy elokuvan mittaan yhteisymmärrys.

Venom on kohderyhmänsä puolesta hieman erikoinen elokuva. Synkistä sävyistä huolimatta ikäraja on selvästi haluttu pitää kohtuullisen matalla, koska hahmo vetoaa kevyistä kauhuteemoista ja hirviöistä kiinnostuneisiin varhaisteineihin. Antisankarin kuvauksessa on jälkiä myös rääväsuisen Deadpoolin suosiosta, mutta Venomin huumorikin on kiltimpää. Tässä elokuvassa hurjinta on, kun vastustajan pää haukataan irti.

Vaikka Venomin varsinainen väkivalta ja muu sisältö on suunnilleen niin siistiä kuin 12 vuoden ikärajalla voi kuvaohjelmalain puitteissa odottaakin, käyttää elokuva runsaasti kauhuelokuvamaista tyyliä ja kerrontaa, joka sopisi paremmin aikuisempaan elokuvaan.

Keskustelun tueksi

  • Ilmastonmuutokseen ja sen mukanaan tuomiin uhkiin viitataan yhä useammissa elokuvissa. Miten ilmastonmuutos liittyi tämän elokuvan juoneen? Muistatteko muita elokuvia, joissa käsitellään ilmastonmuutosta suoraan tai epäsuorasti?
  • Vaikka elokuva ei juuri käsittelekään moraalia, tarjoaa Venom hahmona hyvän alkupisteen supersankareiden moraalista puhumiseen. Miten murhanhimoinen, ihmisiä syödäkseen kaipaava symbiootti ja pohjimmiltaan hyväsydäminen Eddie sovittavat moraalinsa yhteen? Mitä mieltä olette ratkaisun keskävyydestä? Onko Venom hyvä vai paha?

Käytännössä kaikkien supersankareiden moraali on jollain tapaa kyseenalainen, eikä kukaan ole yksiselitteisen hyvä. Supersankarit esimerkiksi toimivat usein lain ulkopuolella, mutta samaan aikaan suojelevat lakia. Ehkä yleisin rikos, jonka aloittelevat supersankarit torjuvat on pankkiryöstö, omaisuusrikos joka alleviivaa lain ja kapitalismin yhteyttä kyseenalaistaen lain ja moraalin yhteyden. Ja esimerkiksi Batmanin jotkut versiot ovat jopa tarkoituksellisen fasistisia hahmoja.

  • Voitte keskustella supersankarielokuvissa näkemistänne kohtauksista, jotka mielestänne kyseenalaistavat jonkun supersankarin moraalin. Oliko se kohtauksen tarkoituskin? Jollei ollut, millainen elokuvan moraalikäsitys on? Miten elokuva perustelee supersankarin tekojen oikeutuksen? Jos olet eri mieltä, miksi?
Kirjoittaja: Pihla / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Venom

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Venom

"Venom. Tuo yksi vuoden odotetuimmista elokuvista. Leffa oli mielestäni hyvä. Suosittelen edes vilkaisemaan. Tulevaisuutta odotellessa... Tiedätte mistä puhun ??"
Veeeenom

Arvioijan ikä: 17

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 13© Koulukino 2024