‹ Takaisin

Vimmaiset tassut

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenmielikuvitusta rikastuttavaoptimistinen

Elokuvan synopsis

Vimmaiset tassut on Mel Brooksin vuoden 1974 klassikkoon Viliä hurjempi länsi löyhästi perustuva, vauhdikas animaatioseikkailu kissojen ja koirien välisestä reviiritaistosta. Hank on rakastettava koira, jonka suurin haave on tulla samuraiksi. Kun siihen tulee tilaisuus, hän on valmis etsimään kohtaloaan. Ikäväkseen hän löytääkin itsensä Kakamuchon kylästä, jonne hän ei ole lainkaan tervetullut. Siellä hän erottuu joukosta olemalla koira, kun kaikki muut ovat – kissoja! Ja kissat todella, todella vihaavat koiria. (Lähde: Cinemanse Oy)

Tietoa kasvattajalle

Vimmaiset tassut on ennen kaikkea hauska ja vauhdikas seikkailu. Päähenkilö on Hank, koira, joka haluaa samuraiksi. Elokuvan maailmassa samurait vain sattuvat olevan kissoja, joten yhtälö ei ole aivan helppo. Tästä kissojen ja koirien välisestä konfliktista elokuva paljolti ponnistaa, mutta komedian keinoin.

Vimmaisten tassujen huumori on rakennettu nykypäivän lastenanimaatioille tyypillisistä palikoista: nuoriin katsojiin erinomaisesti uppoavasta vessahuumorista, koomisista taisteluista ja oivallisista lajityyppiviittauksista. Huumori on suhteellisen lempeää. Monet vitsit ovat suunnattu selkeästi varttuneemmille katsojille, joille aihepiiri on paremmin tuttu.

Elokuvan komiikan alta löytyy isoja aiheita. Kissojen ja koirien vastakkainasettelu mahdollistaa lapsentasoisen käsittelyn esimerkiksi syrjinnän ja ulkopuolisuuden teemoille: kissojen valtakuntaan on koirilta pääsy kielletty, rajat ovat kiinni. Elokuvan optimistisessa viestissä muistutetaan erilaisuuden olevan voimavara ja yhteistyön olevan kaiken hyvän perusta. Pahimmatkin tappelupukarit voivat lopulta löytää yhteisen sävelen ja paiskata kättä – aina ajankohtainen ajatus.

Tarina on helposti seurattava nuorillekin katsojille. Vimmaiset tassut kulkee eteenpäin suoraviivaisesti, muutamia selkeästi muusta elokuvasta irroitettuja takaumia lukuunottamatta. Elokuvan ollessa ennen kaikkea komediallista hillumista, ei siinä ole juurikaan pelottavia kohtauksia tai pelottavia henkilöitä. Muutamat jännittävämmät tilanteet ratkaistaan nopeasti. Samuraiden taistelut eivät ole raaistavia, mutta ns. veretöntä animaatioväkivaltaa elokuvassa on paljonkin – kuten voi aihepiirin huomioiden odottaa. Elokuvan yleistunnelma on silti iloinen ja positiivinen, ja paha saa palkkansa tälläkin kertaa.

Keskustelun tueksi

  • Oletko ennen kuullut japanilaisista samurai-sotureista tai heidän kulttuuristaan? Entä mitä yleisesti Japanin historiaan tai nykypäivään liittyviä asioita huomasit elokuvassa? (Esim. pukeutuminen, arkkitehtuuri, sisustus, ruoka, tee, kivipuutarha, yhteiskuntajärjestys, edamame-pavut, sumo, miekat.)
  • Mitä yhtäläisyyksiä löysit elokuvan maailman ja meidän omamme väliltä?
  • Millainen opettaja Jimbo oli Hankille? Oppiko Hank jotakin tärkeää tarinan aikana?
  • Kuka oli tarinan sankari, vai oliko tarinassa useita sankareita? Millaisia sankareita elokuvassa oli? 
  • Mikä oli mielestäsi elokuvan hauskin kohta?

 

Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Vimmaiset tassut

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Vimmaiset tassut

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024