‹ Takaisin

War Pony

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävätietoa tarjoava

Elokuvan synopsis

Kaksi nuorta miestä kaipaa eroon asuinpaikkansa Pine Ridge -reservaatin köyhyydestä ja rajoituksista. Toimeliaisuudella ja kekseliäisyydellä he etsivät ulospääsyä, mutta tie on mutkainen eikä aina täysin lainmukainen. War Pony on elokuva, jolla on suuri sydän. Se kertoo osasta Amerikkaa, jota kuvataan harvoin sisältäpäin. Rooleissa nähdään reservaatissa varttuneita amatöörinäyttelijöitä. Näyttelijänä paremmin tunnetun Riley Keoughin puoliksi ohjaama elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlilla parhaan esikoiselokuvan Caméra d’Or -palkinnon. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Gina Gammellin ja näyttelijänä paremmin tunnetun Riley Keoughin ohjaama War Pony sijoittuu tarinoidensa osalta Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen nykypäivään. Se antaa äänen kansanosalle, jota edelleen harvoin nähdään valkokankailla muuten kuin klassikkolänkkäreistä tutuissa rooleissa sulkapäähineineen ja hevosineen.

War Pony kuvaa hyvin realistiseen ja toteavaan sävyyn alkuperäiskansojen edelleen alistettua asemaa amerikkalaisen yhteiskunnan laitamilla ja on siksi tärkeä elokuva representaation osalta. Elokuva käsittelee rankkoja aiheita muun muassa lapsen näkökulmasta (huumeiden käyttö, vanhemman hylkäämäksi joutuminen, rikollisuus), mutta siinä nähdään myös lakonisella huumorilla sävytettyä, lämminhenkistä yhteisöllisyyttä.

Elokuvassa nähdään runsaasti erilaisten päihteiden käyttöä hyvinkin nuorilla lapsilla. Se käsittelee myös ihmiskauppaa, prostituutiota sekä yleistä, yhteiskunnallisesti heikommassa asemassa olevien ihmisten hyväksikäyttöä.

War Pony näyttää köyhyyden ja päihteiden käytön, mutta samalla kertoo myös vahvasta yhteisöllisyydestä, joka kumpuaa ikivanhasta, modernissa maailmassamme yhä elossa olevasta kulttuurista. Siinä käsitellään monitahoisella tavalla auttamisen käsitettä, ja sitä kuinka köyhä voi auttaa vähästäkin, ja kuinka yksi ystävällinen ele voi muuttaa elämän suunnan.

Lopussa myös paha saa palkkansa koston muodossa.

Keskustelun tueksi

  • Elokuva käsittelee hyvinkin rankkoja aiheita, kuten huumeiden käyttöä ja ihmiskauppaa. Tästäkin huolimatta sen ikäraja on 12. Pitäisikö ikärajan mielestäsi olla korkeampi?
  • Muuttiko elokuva käsitystäsi Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoista, joita etenkin aiemmin on Suomessa kutsuttu intiaaneiksi? (Lue lisää sopivien termien käytöstä Kielikellosta.)
  • Elokuvassa aikuiset antavat lasten käyttää alkoholia sekä polttaa tupakkaa ja huumeita avoimesti. Millaisia ajatuksia tämä sinussa herättää?
  • Useat elokuvan näyttelijät ovat amatöörejä eli he eivät ole aiemmin näytelleet ammatikseen. Millä tavalla tämä mielestäsi näkyy ulos päin, vai huomaako asiaa lainkaan?
  • Mitä mieltä olet elokuvan loppukohtauksesta? Oliko Billin kosto oikeutettu? Entä millaiseksi kuvittelet Billin ja Mathon tulevaisuuden?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta War Pony

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta War Pony

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024