‹ Takaisin

Wendy

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävätoista kunnioittava

Elokuvan synopsis

Salaperäisellä saarella, jolla ajan ja ikääntymisen lainalaisuudet eivät päde, joukko nuoria kuljettaa sinut takaisin lapsuuden ihmeeseen Mikä-Mikä-Maahan. Benh Zeitlinin Peter Pan -versio on jotain ennennäkemätöntä: mestariteos, jonka muistat koko elämäsi. Elokuva, joka on henkeäsalpaavan kaunis muistutus siitä, miksi täällä ollaan – ja miksi isoksi kasvaminen kannattaa.

Kahdeksan vuotta sitten häikäisevä Beasts of the Southern Wild löi kaikki ällikällä. Nyt Zeitlin, elokuvan ohjaaja, Oscar-ehdokas ja yksi aikamme kiinnostavimpia elokuvantekijöitä, tekee paluun Peter Pan -versioinnin kera, joka on koskettavan upea kunnianosoitus lapsuudelle. Elokuva seuraa nuorta Wendyä, joka hyppää tuntemattomaan tarkoituksenaan välttää aikuistuminen – ja löytää elämänsä seikkailu.

Elokuvan lapset ovat fantastisia pieniä voimanpesiä. He ovat amatöörinäyttelijöitä, mutta täynnä aitoa ihmetystä luontoa ja elämää kohtaan, kukin hämmästyttäviä löytöjä. Zeitlinin taikakatalogiin on aina kuulunut olennaisena osana se, millaisia näyttelijäsuorituksia hän on saanut ulos pääosanesittäjistään. Visuaalisesti Wendy on upea jatko Beasts-estetiikalle: alkuvoimaista elokuvaa täynnä rosoja, kauneutta, elämän vastustamatonta ihmeellisyyttä. Vimmainen, taianomainen pieni elokuvahelmi nimeltä Wendy lukeutuu ehdottomasti vuoden indie-tapauksiin. (Lähde: Cinemanse Oy)

Tietoa kasvattajalle

Wendy on rouhea uudelleentulkinta Peter Panin tarinasta. Mikä-Mikä-Maan kadonneet pojat ja tarinan keskiössä seikkaileva Wendy veljineen ovat välittömiä, kaunistelemattomia ja suorasuisia.

Lasten korkeudelta kuvattu maaginen realismi antaa rakastetulle fantasiatarinalle uutta hurjuutta; 12 vuoden ikärajaan vaikuttavat esimerkiksi lasten kaappaaminen kalastusalukselle ja Wendyn James-veljen käsivamma, jonka lapset päättävät hoitaa amputoimalla.

Tarinan keskushenkilö Wendy on todella vahva ja rohkea hahmo, jota ajavat niin lapsenomainen uteliaisuus ja seikkailunjano kuin omaehtoisuus ja hellittämätön oikeudenmukaisuuskin.

Elokuva hahmottuu selkeämmin, jos kertomus on entuudestaan tuttu esimerkiksi aiemmista filmatisoinneista tai J.M. Barrien saturomaanista. Realistisia sävyjä hakevasta tulkinnasta puuttuvat mm. merenneidot ja keijut, kun taas esimerkiksi tuliperäinen saari on oma hahmonsa tarinassa.

Keskustelun tueksi

  • Miksi Mikä-Mikä-Maan lapset pitivät kasvamista niin vaarallisena asiana? Mitä lapsena pysyminen merkitsi Peter Panille?
  • Miten ja miksi kapteeni Koukusta tuli kapteeni Koukku?
  • Oliko elokuvalla mielestäsi jokin opetus? Mikä?
  • Elokuva yhdistelee todentuntuisia ja taianomaisia aineksia. Tapahtuivatko jotkin elokuvan asiat mielestäsi Wendyn mielikuvituksessa, vai oliko kaikki elokuvassa todellista?
  • Mikä-Mikä-Maan aikuiset ovat lapsia, jotka ovat syystä tai toisesta tahtomattaan kasvaneet isoksi. Mitä eroa lapsilla ja aikuisilla on Wendy-elokuvassa? Entä tosielämässä? Mitä hyviä puolia lapsuudessa on, entä aikuisuudessa?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Wendy

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Wendy

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024