‹ Takaisin

West Side Story

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

West Side Story kertoo klassisen tarinan rajoja rikkovasta nuoresta rakkaudesta vuoden 1957 New Yorkissa. Elokuvan on ohjannut Steven Spielberg ja se perustuu Tony Kushnerin käsikirjoitukseen. Tämän rakastetun musikaalin uudelleentulkinnan pääosissa nähdään Ansel Elgort (Tony), Rachel Zegler (María), Ariana DeBose (Anita), David Alvarez (Bernardo), Mike Faist (Riff), Josh Andrés Rivera (Chino), Ana Isabelle (Rosalía), Corey Stoll (Schrank), Brian d’Arcy James (Krupke) ja Rita Moreno (Valentina, joka omistaa kulmakaupan, jossa Tony on töissä). Moreno toimii myös elokuvan vastaavana tuottajana.

West Side Story on sovitettu valkokankaille alkuperäisestä vuoden 1957 Broadway-show’sta, jonka käsikirjoitus oli Arthur Laurentsin, musiikki Leonard Bernsteinin, lyriikat Stephen Sondheimin ja konsepti, ohjaus ja koreografia Jerome Robbinsin käsialaa. (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

1950-luvun New Yorkiin sijoittuva musikaali on paitsi traaginen rakkaustarina, myös yhä ajankohtainen yhteiskunnallinen puheenvuoro. Sharksit ja Jetsit, nuorten puertoricolaisten ja “jenkkien” jengit, taistelevat reviiristä ja ihmisarvosta musiikki- ja tanssinumeroiden siivittämänä. Kiiltokuvamaisen musikaalipinnan alla häivähtelee raaka jengiväkivalta puukotuksineen ja raiskauksineen. Musikaalinumeroissa käsitellään myös maahanmuuttoa ja eri väestönosien syrjäytymistä – sekä tietenkin elämää suurempaa rakkautta. 

Vihollisjengien väkivallan kierre erottaa rakastavaiset Tonyn ja Marían. Onneton loppu jättää avoimeksi, oppivatko jengit tragediasta mitään, mutta tarjoaa myös toivon pilkahduksen: voisiko rakkaus sittenkin olla suurempaa kuin vihanpito? 

Jengien jäsenet nimittelevät toisiaan ja pitävät yllä voimakasta me vastaan ne –asennetta. Kenties kovinta kohtelua saa kuitenkin maskuliinisten jengien ulkopuolinen hahmo, Jetseihin pyrkivä Anybodys, joka kertoo, ettei ole tyttö, mutta jengiläiset eivät pidä häntä poikanakaan.  

Keskustelun tueksi

  • Mikä on omasta mielestäsi West Side Storyn tärkein sanoma? 
  • West Side Storyn tarina on 1950-luvun New Yorkiin sijoittuva sovitus Shakespearen Romeosta ja Juliasta. Mitä Romeosta ja Juliasta tuttua tunnistat elokuvassa? Oletko nähnyt muita Romeo ja Julia –tulkintoja? Miten West Side Story eroaa niistä? 
  • Kenen vastuulla Sharksien ja Jetsien vihanpito on? Mitä jengiläiset voisivat itse tehdä toisin? Entä miten yhteiskunta voisi tukea heitä?
  • Marían ja Tonyn rakkaus leimahtaa salamannopeasti. Miksi? Mitä rakkaus on? Uskotko rakkauteen ensi silmäyksellä? 
  • Millainen rooli musiikilla on elokuvassa? Millainen elokuva West Side Story olisi, jos siinä ei olisi laulu- ja tanssikohtauksia?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta West Side Story

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta West Side Story

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024