‹ Takaisin

Yksin Marsissa

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Astronautti Mark Watneyn luullaan kuolleen kovassa myrskyssä miehitetyllä Marsin-tutkimusmatkalla, joten hänen miehistönsä lähtee kotimatkalle ilman häntä. Mutta Watney on selvinnyt elossa ja tajuaa olevansa yksin karulla planeetalla. Vain niukat varusteet apunaan hänen täytyy luottaa kekseliäisyyteensä pysyäkseen hengissä ja löytääkseen keinon viestittää Maahan olevansa elossa. Miljoonien kilometrien päässä NASA ja kansainvälinen tiimi tiedemiehiä tekevät väsymättä töitä tuodakseen tämän yksinäisen ”marsilaisen” kotiin, kun toisaalla Watneyn miehistö suunnittelee rohkeaa, joskin melko mahdotonta pelastustehtävää. Ohjaaja Ridley Scottin uusi scifi-jännäri perustuu samannimiseen kirjaan. (Lähde: SF Film)

Tietoa kasvattajalle

Yksin Marsissa on jännittävä ja innostava, realismiin pyrkivä tieteiskertomus. Päähenkilö antaa erittäin hyvän mallin optimismista ja kekseliäisyydestä. Myös yhteistyötä tehdään niin avaruusaluksen miehistön kesken ja tutkimuslaitoksen sisällä kuin valtioiden välilläkin. Miehistön, tutkijoiden ja NASA:n henkilöstön roolituksessa on pyritty monipuolisuuteen.

Yksin Marsissa korostaa tieteen saavutuksia ja mahdollisuuksia. Elokuva toimii mukaansatempaavana selviytymiskertomuksena, mutta se voi innostaa katsojaa tiedeharrastusten tai tiedonhankinnankin pariin.

Elokuvassa nähdään yksi melko yksityiskohtainen sairaalaoperaatio, ja kuoleman vaara on luonnollisesti läsnä tarinan kautta. Päähenkilö Mark käyttää melko värikästä kieltä – elokuvassa kuullaan siis jonkin verran kiroilua.

Keskustelun tueksi

  • Elokuvassa ei juuri pohdita, miten satojen päivien yksinäisyys vaikuttaa päähenkilön mielenterveyteen. Millaisia keinoja Mark käyttää selviytyäkseen yksin?
  • Elokuva korostaa yksilön merkitystä: avaruusaluksen miehistö ei halua jättää kaveria pulaan, ja NASA on valmis käyttämään valtavasti resursseja astronautin pelastamiseen. Onko jokainen ihmishenki yhtä arvokas – onko maailma tässä suhteessa tasa-arvoinen? Miten pitkälle esimerkiksi tieteen tulisi mielestäsi mennä ihmishenkien pelastamisessa?
  • Mark Watneyn tarina muistuttaa autiolle saarelle ajautuvan Robinson Crusoen kertomusta. Myös esimerkiksi lastenelokuvissa on tavallista, että lapsi joutuu eroon perheestään – ja nauttii vapaudesta täysin siemauksin. Mitä sinä tekisit, jos joutuisit autiolle saarelle? Mitä hyviä puolia asiassa olisi? Entä huonoja? Mitä sellaisia taitoja tai tietoja sinulla on, joita voisit hyödyntää tilanteessa?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Yksin Marsissa

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Yksin Marsissa

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024