‹ Takaisin

your name.

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Pitkästynyt pikkukaupungin tyttö Mitsuha uneksii elämästä komeana tokiolaispoikana. Eräänä aamuna Mitsuha tosiaan herää menevän Takin kehossa. Tokiolainen Taki herää samaan aikaan suloisena Mitsuhana. Totaalista ensihämmennystä seuraa innostus. Kumpikin pääsee tutkimaan… toista puolta itsessään. Taki ja Mitsuha oppivat jättämään viestejä toisilleen, toiselle minälleen. Mutta onko kosminen yhteys liian kaunis kestääkseen? (Lähde: Cinema Mondo)

Tietoa kasvattajalle

your name. sekoittaa draamaan fantasiaa ja japanilaisia perinteitä. Tarina on nuortenelokuvalle tyypillisesti yhtä tunteiden vuoristorataa, riemua, surua ja hämmennystä. Hallitseva sävy on kuitenkin haikeus varsinkin loppua kohden.

Elokuvan keskiössä on mystinen yhteys kahden toisilleen tuntemattoman henkilön välillä. Maalaistyttö ja kaupunkilaispoika heräävät toistensa kehoissa, yrittävät selviytyä toistensa arjessa ja opettelevat viestimään keskenään. Sukupuolirajoja ylittävän siirtymisen kautta päähenkilöt pääsevät kurkistamaan toiseen todellisuuteen ja toteuttamaan itseään uudella tavalla. Siirtymän voi nähdä yleisesti murrosikään kuuluvana omaan vartaloon liittyvänä hämmennyksenä ja järkytyksenäkin. Sukupuolen määrittelyä tai vierautta merkittävämmäksi teemaksi nousee identiteetti: kuka sinä olet? Kuka minä olen? Lopulta päähenkilöiden yhteydestä tulee elämän ja kuoleman kysymys kokonaiselle kylälle.

your name. on kerronnallisesti kunnianhimoinen elokuva erityisesti ajan käsitettä tarkastellessaan, mutta anime-estetiikka, taustalla soiva j-pop, lukiolaisten edesottamukset ja saavuttamattoman rakkauden teemat voivat viehättää nuorta katsojaa siitä huolimatta.

Keskustelun tueksi

  • Millaisia hahmoja Mitsuha ja Taki ovat? Mitä yhtäläisyyksiä heillä on, entä eroavuuksia?
  • Miten he suhtautuvat uusiin olomuotoihinsa? Miltä sinusta tuntuisi vastaavassa tilanteessa?
  • Millainen merkitys perheellä on elokuvan eri henkilöille?
  • Millaisia asioita elokuvassa asetetaan vastakohdiksi ja miten? Esim. tyttö – poika, kaupunki – maaseutu.
  • Millä tavoin tarinassa kuvataan ajan kulumista ja eri aikatasoja? Aikaa verrataan Mitsuhan punomiin perinnenauhoihin, joissa langat risteävät, kietoutuvat, katkeavat ja liittyvät jälleen yhteen. Tutustu erilaisiin käsityksiin ajasta esimerkiksi täällä.
  • Mitsuha ja Taki tuntevat epämääräistä kaipausta erityisesti sitä mukaa kun he alkavat unohtaa yhdessä kokemansa tapahtumat. Miltä kaipaus tuntuu? Voiko ihminen kaivata jotakin, mitä ei ole kokenut tai jotakuta, johon ei ole tutustunut?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta your name.

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta your name.

"Vaikka elokuva on välillä hämmentävä, lopussa asiat selkeytyvät. Ei kannata lopettaa kesken"
Veera

Arvioijan ikä: 14

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 15

Sykähdyttävän kaunista

"Aivan ihana, klassikko-aseman anstaitseva anime. Tämä ylsi mielestäni huimasti studio ghiblin elokuvien rinnalle. Ainutlaatuisella tavalla luotu romanttinen ja sieluun asti koskettava tarina. Elokuva ei ole millään tavalla ennalta-arvattava tai kliseinen, joten mielenkiinto pysyy täydellä bensamittarilla mukana, odottaen mitä seuraavaksi tapahtuu. Puhtaasti täydet viisi tähteä on tämä ansainnut! Ps. Suosittelen vähän vanhemmille lapsille sekä aikuisille. Pikkuisille katsojille ei välttämättä kovin paljoa antava. Pienille ei välttämättä siksikään sovi, koska sukupuolielinten hämmästely vastakkaisen sukupuolen kehossa näytetään (tarkoitettu lähinnä huumoriksi kuitenkin)."
Kauneudella sokaistu

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10© Koulukino 2024