‹ Takaisin

Avatar: The Way Of Water

4-6
7-9
10-12
13-15
mielikuvitusta rikastuttavaympäristötietoinen

Elokuvan synopsis

Avatar: The Way Of Water -elokuvan tapahtumat sijoittuvat yli vuosikymmen ensimmäisen Avatar-elokuvan tapahtumien jälkeen. Elokuva käynnistää tarinan Sullyn perheestä (johon kuuluvat Jake, Neytiri ja heidän lapsensa), ja kertoo siitä, miten pitkälle he ovat valmiita menemään suojellakseen toisiaan, vaikeuksista, jotka seuraavat heitä, kamppailuista, joita he joutuvat käymään pysyäkseen hengissä sekä tragedioista, joita he joutuvat kohtaamaan. Elokuvan on ohjannut James Cameron ja sen pääosissa toimivat Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Cliff Curtis, Joel David Moore, CCH Pounder, Edie Falco, Jemaine Clement ja Kate Winslet. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

James Cameronin ohjaama Avatar: The Way of Water on pituudeltaan yli kolmen tunnin mittainen, minkä vuoksi se vaatii aikuiskatsojaltakin kärsivällisyyttä eikä sen vuoksi välttämättä sovellu niille, joilla on vaikeuksia jaksaa pysyä paikoillaan pitkiä aikoja.

Elokuva on teknisesti äärimmäisen kaunis fantasiaseikkailu, joka on kuvattu liikkeentunnistustekniikalla ja animoitu tämän jälkeen tietokoneella. Nuoremmille katsojille tarinan keskeisimmät hahmot voivatkin näyttää pelkiltä animaatiohahmoilta.

Avatar: The Way of Water on jatko-osa vuonna 2009 julkaistulle Avatarille ja avautuakseen se vaatii alkuperäisen elokuvan tuntemusta. Elokuva jatkaa Pandoralle sijoittuvaa tarinaa, jossa Maasta tulevat ihmiset pyrkivät valloittamaan sinisten alkuperäisasukkaiden maailman ja käyttämään hyväkseen sen luonnonvaroja.

Elokuvassa nähtävä sota käydään teknisesti kehittyneiden ihmisten ja alkukantaisia aseita käyttävän alkuperäiskansan välillä. Hyvä ja paha on jälleen eroteltu värikkäisiin luontosävyihin ja teknisen harmaan sävyihin. Elokuvan väkivalta on perinteistä seikkailuelokuvan väkivaltakuvastoa, joka ei sovellu perheen pienimmille, mutta jossa ei ole kovin pelottavia kohtauksia. Tarinassa nähdään keskeisen, nuoren hahmon kuolema ja runsaasti kuoleman läheisyyttä.

Avatar: The Way of Water korostaa hyvin perinteisiä perhearvoja ja yhteen hiileen puhaltamista. Alkuperäisten hahmojen rinnalle nousee lasten muodossa uusi sukupolvi toimijoita. Miespuolisten hahmojen aktiivisuus korostuu ja naispuoliset hahmot toimivat hiljaisemmin, taustalla pehmeämpien arvojen parissa.

Alkuperäisen Avatar-elokuvan tapaan luontoarvot ja luonnon armoton tuhoaminen nousevat keskeiseksi teemaksi. Teemoista on helppo vetää yhtäläisyyksiä oikeaan elämään ja maapallon luontokatoon. Elokuvan ahdistavimpiin ja raaimpiin kohtauksiin kuuluu valaanpyyntiä kuvastava kohtaus, jossa älykäs eläin tapetaan taloudellisen hyödyn vuoksi.

Elokuvan fiktiivinen mutta aidon jäljittelyyn pyrkivä luonto on jälleen innovatiivisesti luotu. Tarina siirtyy nyt ensimmäisen elokuvan metsäisestä ympäristöstä meren rantaan ja veden pinnan alle, josta löytyy valtavasti mielikuvitusta ruokkivaa, lähes luontodokumentin omaista kuvastoa.

Keskustelun tueksi

  • Mikä on mielestäsi elokuvan tärkein sanoma?
  • Millaisia yhtymäkohtia löydät elokuvasta meidän maailmaamme tai historiaan esimerkiksi luonnon tai ihmisen toiminnan osalta?
  • Sullyn perheeseen kuuluu isän ja äidin lisäksi kaksi vanhempaa poikaa, nuori tyttö ja teini-ikäinen adoptiotyttö. Tämän lisäksi orpo Spider-poika on heille läheinen. Millaista yhteistyötä näet Sullyn perheen kesken? Miten se eroaa omasta perheestäsi? Entä millaista nuorten keskinäinen toiminta ja yhteistyö mielestäsi on? Kuvastaako se fantasiaelementeistä huolimatta tavallista nuorten elämää?
  • Elokuvassa miehet ovat aktiivisempia ja äänekkäämpiä toimijoita kuin naiset. Millaisina sinä näet tarinan sukupuoliroolit?
  • Ohjaaja James Cameron tunnetaan uuden elokuvateknologian kehittäjänä. Miltä elokuva mielestäsi näyttää teknisestä ja visuaalisesta näkökulmasta? Eroaako se mielestäsi teknisesti muista seikkailuelokuvista, vaikkapa Marvel Studiosin seikkailuista?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Avatar: The Way Of Water

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Avatar: The Way Of Water

"Iha ok, liian pitkä"
Joel

Arvioijan ikä: 13

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Arvioijan ikä: 41

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 13© Koulukino 2024