‹ Takaisin

Inside Out – mielen sopukoissa 2

4-6
7-9
10-12
13-15
tietoa tarjoavatunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

Disneyn ja Pixarin elokuva “Inside Out – mielen sopukoissa 2” asettuu jälleen tunteiden tasapainon jo kerran löytäneen teinitytön Rileyn mieleen juuri sillä hetkellä, kun hänen päämajassaan käynnistyy suuri romutus urakka, jolla tehdään tilaa odottamattomalle yllätykselle: uusille tunteille! Ilo, Suru, Kiukku, Pelko ja Inho, jotka ovat pitkään pyörittäneet Rileyn mieltä hyvällä menestyksellä, eivät tiedä, mitä pitäisi ajatella, kun kuvioihin ilmestyvät Ahdistus, Kateus, Ennui ja Nolous. Elokuvassa käsitellään tunnetiloja 13-vuotiaan Rileyn näkökulmasta ja niiden aiheuttamia isoja muutoksia, niin sisäisiä kuin ulkoisiakin. Kun mikään ei huvita ja vanhemmat ovat tyhmiä eivätkä ymmärrä mitään. Kun haluaisi vielä “pikaisesti” mennä syliin, mutta samalla halua olla iso ja itsenäinen. Yksinäisyyden tunne, kelpaamattomuuden tunne, pelko siitä, että kukaan ei välitä. Ei ainakaan kukaan sellainen, johon haluaisi tehdä vaikutuksen. Tunteita, jotka varmasti jokainen on joskus kohdallaan kokenut. (Lähde: Ikärajatietokanta)

Tietoa kasvattajalle

Mielen rakennetta ja tunteiden roolia kuvittanut animaatio Inside Out – mielen sopukoissa saa jatkoa, kun päähenkilö Riley kasvaa murrosikäiseksi. 13-vuotiaan Rileyn jääkiekkoleiri on yhtä tunnemyrskyä, sillä yhdessä yössä käynnistynyt puberteetti vaatii laajempaa tunteiden kirjoa kuin lapsuusaika. Edellisessä elokuvassa on opittu, että kaikkia perustunteita tarvitaan: niin ilolla, surulla, pelolla, inholla kuin kiukullakin on oma terve roolinsa mielen sopukoissa. Uudet tunteet ahdistus, nolous, kateus ja ennui (eli tylsistyminen) eivät ole aivan yhtä selkeitä ja helppotajuisia. 

Inside Out 2 käsittelee monimutkaisia, abstrakteja asioita ja vaatii katsojalta tiivistä keskittymistä. Elokuvan voi toki katsoa myös ilman psykologian ja neurotieteen tulokulmaa tarinana teini-ikäisen tytön unelmista, kaverisuhteista ja kasvukivuista. Moninaisuutta elokuvaan tuovat lätkäleirin tytöt, jotka edustavat etnisten taustojen kirjoa, yksi pelaajista käyttää myös hijabia. Vyöryvät tunteet ja pahimmat pelot esitetään paikoin sen verran intensiivisesti, että elokuvalle on luokiteltu 7 vuoden ikäraja. 

Yksi tarinan keskeisistä viesteistä on, että vaikeitakaan tunteita ei pitäisi sivuuttaa. Kaikkien tunteiden kanssa on hyvä oppia tulemaan toimeen, eikä mikään yksittäinen tunne saisi yksinään päättää kaikesta. 

Keskustelun tueksi

  • Miksi Riley vaikutti usein vihaiselta esimerkiksi vanhempiaan kohtaan, vaikka hän tunsi monia muitakin tunteita kuin kiukkua? 
  • Millaisia huolia Rileylla oli ja miten ne vaikuttivat siihen, mitä hän teki? 
  • Miten Ahdistus, Kateus, Nolous ja Ennui ajattelivat, että uusia ystäviä saadaan? Miksi on tärkeää olla oma itsensä? 
  • Miksi Rileyn “ohjauskeskukseen” eli mieleen tehtiin remonttia? Mitä elokuva kertoi siitä, mitä aivoissa tapahtuu murrosiän aikana? Tutustukaa nuoren aivojen kehitykseen esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Aivoliiton ja YLEn artikkelien avulla! 
  • Ensimmäisessä Inside Out –elokuvassa tutustuttiin mm. perustunteisiin ja muistoihin. Inside Out 2 –elokuvassa uutena käsitteenä on minäkuva: rakennamme käsityksemme minästä kokemusten perusteella. Tarina osoittaa, että minäkuva voi myös muuttua. Millaisia myönteisiä käsityksiä sinulla on itsestäsi? Riley on tottunut esimerkiksi ajattelemaan, että hän “on hyvä ihminen”.  
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Inside Out – mielen sopukoissa 2

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Inside Out – mielen sopukoissa 2

Arvioijan ikä: 56

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16



© Koulukino 2024