‹ Takaisin

It Came from the Desert

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

New Mexico. Ystävykset Brian ja Lukas lähtevät aavikolle juhlimaan Lukaksen motocross-kilpailun voittoa, jonka pääpalkintona on tavata suurin B-toimintaleffojen sankari THE ERADICATOR. Heidän joukkoonsa liittyy kaunis Lisa, johon Brian on aina ollut ihastunut. Juhlat alkavat ja meno kasvaa Brianin ja Lukaksen ajautuessa syrjäiseen paikkaan, jossa he löytävät salaisen sotilastukikohdan. Sen sisältä paljastuu Chicane Industriesin salainen operaatio, jossa 1951 iskeytyneestä meteoriitista löydetyn DNA:n ja kokeiden yhdistelmä on kasvattanut JÄTTIMUURAHAISIA! Nyt Brianin ja Lukaksen täytyy pelastaa maailma ja tulla oikeiksi elämän sankareiksi!

Cinemawaren legendaariseen Amiga-peliin perustuva ‘live-action’ jatko-osa, joka on nostalginen tribuutti vanhoille 50-luvun ‘B-creature feature’ -klassikoille ja 80-90-luvun toimintakomedioille. (Lähde: Black Lion Pictures Oy)

Tietoa kasvattajalle

It Came from the Desert on kevyt sekoitus kauhua, toimintaa ja komediaa. Elokuvan kauhuelementit ovat melko turvallisia ja ikärajaan sopivia: muutama säikäytysleikkaus, hieman epärealistisia roiskeita ja videopelimäisiä jättiläismuurahaisia. Kauhuelementtejä kuitenkin on, joten sellaisten suhteen herkille nuorille katsojille elokuva ei välttämättä sovi.

Nuoria katsojia ajatellen elokuvan maskuliinisuuden kuvaus ja naiskuva ovat ongelmallisia. 90-luvun kerronnalle kunniaa tekevä elokuva lainaa aikakaudelta myös annoksen melko myrkyllistä näkemystä siitä mitä on olla mies tai nainen. Aikuinen katsoja saattaa lukea tämän ironiseksi osaksi elokuvan huumoria, mutta nuori tuskin.

It Came from the Desertin ansiot ovat nimenomaan siinä, että se tekee lämmöllä hyväntuulista, intertekstuaalista pastissia. Elokuva onkin ehkä enemmän kolmekymppisen aikuisen nostalgiatrippi oman nuoruutensa elokuviin, kuin varsinainen nuorten elokuva.

Keskustelun tueksi

Synopsiksen vanhanaikainen ilmaus creature feature tarkoittaa yksinkertaisesti hirviökauhuelokuvaa. B-etuliite puolestaan viittaa halpaan kaupalliseen elokuvaan ja on alun perin viitannut kaksoisnäytöksen vähemmän tärkeään puolikkaaseen. Monista vanhoista b-kauhuleffoista on tullun ns. kulttiklassikoita ja ilmiö on synnyttänyt kokonaisen niiden elementeistä ammentavan kauhukomedian alalajin.

  • Mihin arvelette, että b-kauhuelokuvien viehätys perustuu? Tiedättekö joitain kulttiklassikoksi päätyneitä vanhoja b-kauhuelokuvia?

Elokuva perustuu samannimiseen tietokonepeliin, joka puolestaan perustui 50-luvun hirviökauhuklassikkoon Them (suom. Yön pedot). Themissä jättiläismuurahaisten synty johtui ydinkokeista: 50-luvulla ydinvoima ja erityisesti ydinaseet olivat ajankohtainen pelon ja ahdistuksen aihe, mikä näkyi myös kauhuelokuvissa.

  • Miten It Came from the Desertin jättiläismuurahaiset syntyivät?
  • Mitä maailmanlaajuisia pelkoja nykyajan kauhuelokuvat käsittelevät?

It came from the Desertin naiskuva on melko vanhanaikaisen sovinistinen, vaikka Lisa onkin hetkittäin myös itsenäinen toimija.

– Miten korjaisitte elokuvan kerrontaa, jotta sen naiskuva sopisi paremmin nykyaikaan?

Alkoholilla on melko keskeinen rooli elokuvassa.

Kirjoittaja: Pihla / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta It Came from the Desert

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta It Came from the Desert

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024