‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Tuhkimo

4-6
7-9
10-12
13-15
optimistinen

Elokuvan synopsis

Tuhkimo raataa omassa kodissaan ilkeän äitipuolen ja häijyjen sisarpuolten palvelijana. Joka päivä hän siivoaa, pesee ja parsii ja saa kuulla, ettei ole minkään arvoinen. Hänen ainoina ystävinään ovat hiiret Huli ja Vili ja Bruno-koira, jotka rakastavat hyväsydämistä tyttöä. Kuninkaan linnassa järjestetään juhlat, jonne kutsutaan kaikki nuoret naiset koko valtakunnasta. Myös tuhkimo uneksii pääsystä linnan juhliin. Mutta se taitaa jäädäkin uneksi, sillä miten hän koskaan pääsisi sinne? Hän ei edes ole ehtinyt ommella valmiiksi pukuaan, mutta eläinystävät ja haltiatarkummin taika tekevät unelmasta totta. Aikaa ei ole paljon – keskiyöllä taika raukeaa, vaunut muuttuvat kurpitsaksi ja kauniista prinsessasta tulee taas piikatyttö. (Lähde: Kavi.fi)

Tietoa kasvattajalle

Yhteen maailman tunnetuimmista saduista pohjautuva piirroselokuva Tuhkimo julkaistiin Disneyn toimesta vuonna 1950. Klassikkoanimaatio kertoo tytöstä, joka jää isänsä kuoleman jälkeen ilkeän äitipuolensa ja tämän tytärten kaltoin kohtelemaksi, mutta onnistuu salaperäisen haltiatarkumminsa taikuuden ansiosta hurmaamaan prinssin ja nousee kurjista oloistaan prinsessaksi. Tuhkimo-sadusta juontaakin juurensa termi “tuhkimotarina”, jolla tarkoitetaan lähes uskomattomalta tuntuvaa positiivista käännettä elämässä, usein juuri ryysyistä rikkauksiin -tarinaa.

Disneyn Tuhkimossa on saduille tyypilliseen tapaan selkeä erottelu hyvään ja pahaan. Tuhkimo on sievä, vaatimaton ja kaikin tavoin hyvä ihminen. Hän myös laulaa kauniisti ja on kiltti eläimille. Hänen sisarpuolensa puolestaan ovat rumia, lahjattomia ja he käyttäytyvät ilkeästi kaikkia muita kohtaan. Myös äitipuolen ikävää luonnetta korostetaan hahmolle annetuilla terävillä piirteillä.

Jako hyvään ja pahaan näkyy myös tarinan eläinhahmoissa. Lucifer-kissa on jo nimensäkin mukaisesti paholainen, joka jahtaa hiiriä ja kiusaa esimerkiksi perheen koiraa. Tuhkimon eläinystävät puolestaan ovat aina valmiina auttamaan ihmisystäväänsä. Hyvä saa lopussa palkkioksi prinssin ja puoli valtakuntaa, paha puolestaan joutuu nöyryytetyksi.

 

Keskustelun tueksi

  • Miten klassikkoanimaatio on mielestäsi kestänyt aikaa? Mistä erottaa, ettei sitä ole tehty aivan viime aikoina? Millainen olisi nykypäivän Tuhkimo? Oletko nähnyt Disneyn näytelmäelokuvan Cinderella: Tuhkimon tarina (2015)? Eroaako se vuoden 1950 animaatiosta?
  • Elokuvissa hyvä esitetään yleensä kauniina, ja pahikset erottaa siitä, että heidän ulkonäöstään on tehty jollakin tapaa epämiellyttävä. Oikeassa elämässä kauniit ihmiset eivät kuitenkaan aina ole hyviksiä tai perinteisestä kauneusihanteesta eroavat ihmiset ilkeitä. Mieti, miksi satuelokuvissa hyvä ja paha kuitenkin usein erotellaan toisistaan tällä tavoin? Miten tätä voitaisiin kääntää ulkonäköihanteiden suhteen tasa-arvoisempaan suuntaan.
  • Ilkeä äitipuoli on termi, joka on saanut alkunsa juuri Tuhkimon kaltaisista saduista. Kaikki äiti- tai isäpuolet eivät kuitenkaan ole oikeasti ilkeitä. Pohdi termin synnyttämiä mielikuvia ja vertaa niitä oikeaan elämään.
  • Tuhkimo nähdään pääasiassa passiivisena hahmona, jonka elämä mullistuu vasta haltiatarkummin ja pelastavan prinssin myötä. Miten Tuhkimo olisi voinut itse edesauttaa tilannettaan paremmaksi jo ennen taianomaista juhlayötä?
  • Pohdi, millaisina animaatio esittää eri sukupuolet eläinhahmojen osalta. Ovatko kaikki mielestäsi yhtä aktiivisia toimijoita? Esimerkiksi tarinan taustalla nähdään lukuisia eläinhahmoja, joista kuitenkin vain miespuolisille on annettu nimet (hiiret Huli ja Vili, Bruno-koira, Lucifer-kissa). Miksi tyttöhiirillä ei ole nimiä?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Tuhkimo

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Tuhkimo

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024