‹ Takaisin

Leijonakuningas

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimalleja

Elokuvan synopsis

Disney esittää ohjaaja Jon Favreaun uuden live action -version elokuvasta Leijonakuningas, joka vie meidät Afrikan savannille, missä tuleva kuningas on juuri syntynyt. Simba ihailee isäänsä kuningas Mufasaa ja ottaa omat kuninkaalliset velvollisuutensa vakavasti. Mufasan veli Scar – juuri syrjäytetty kruununperijä – punoo omia juoniaan. Taistelu Jylhäkallion herruudesta, joka on täynnä petosta, tragediaa ja draamaa, johtaa Simban karkotukseen. Apunaan pari uutta, hauskaa ystävää Simba joutuu pohtimaan, miten isoksi kasvettuaan ottaa takaisin oman paikkansa. (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Disneyn klassikkoanimaation “live-näytelty” uudelleentulkinta sijoittuu luontodokumenttien jylhiin maisemiin, mutta tarina on sama monia vuorosanoja myöten, musiikkia unohtamatta. Elokuva on toteutettu cgi-tekniikalla, eli eläimet ovat edelleen animaation tulosta mutta kylläkin varsin aidon näköisiä.

Leijonakuningas on tarina vallanhimosta, syyllisyydestä, perinnöstä ja omaan mittaan kasvamisesta. Simba menettää isänsä lapsena kohtalokkaassa, kateellisen vallantavoittelijan järjestämässä onnettomuudessa ja syyttää tapahtuneesta itseään. Aikuistuessaan Simba saa oppia ystävyydestä ja hyväksynnästä mutta joutuu vielä kohtaamaan kovimman kriitikkonsa eli itsensä. Lopulta Simba uskoo olevansa arvollinen ja pystyvä kuninkaan rooliin. Rohkealla Nala-leijonalla on ratkaiseva rooli Simban kannustamisessa, samoin Simban isällä Mufasalla, joka näyttää esimerkkiä ja kasvattaa lempeästi kuten viisaan isän tulee.

Elokuvassa on muutamia intensiivisiä ja dramaattisia kohtauksia: leijonanpennut ovat vähällä joutua hyeenojen ruoaksi, Simba-pennun isä tallautuu gnu-lauman jalkoihin ja menehtyy poikansa silmien edessä, leijona- ja hyeenalaumat taistelevat henkensä uhalla Jylhäkallion herruudesta ukkosen sytyttämän maastopalon roihutessa. Kohtaukset ovat intensiteetiltään samaa luokkaa kuin animaatiossa, mutta lopputaistelu on pitempi eikä siis ratkea aivan yhtä nopeasti.

Leijonakuningas-animaation arvion löydät täältä!

Keskustelun tueksi

  • Millä tavoin uusi Leijonakuningas-elokuva eroaa vuoden 1994 Leijonakuningas-animaatiosta? Sopivatko molemmat versiot mielestäsi samoille katsojille?
  • Miksi Simba uskoo olevansa syyllinen isänsä kuolemaan? Kuinka tämä syyllisyys vaikuttaa hänen elämäänsä? Millaista tukea hän olisi tarvinnut isän menehtymisen vuoksi?
  • Simban ystävät Timon ja Pumba opettavat sanonnan “hakuna matata” eli “ei huolia”. Ystävykset uskovat myös, ettei heidän teoillaan ole vaikutusta muihin. Mitä mieltä olet tästä?
  • Millainen hahmo Nala on elokuvassa?
  • Mitä elokuva opettaa elämän kiertokulusta?
  • Mufasa-isän sanoma aikuiseksi kasvaneelle Simballe on “muista, kuka olet”. Mitä hän sillä tarkoittaa? Millainen vaikutus viestillä on Simbaan?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Leijonakuningas

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Leijonakuningas

Arvioijan ikä: 12

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 9

Hyvin keskinkertainen turhake

"Yllätyksekseni tämä ei ollut yhtä huono remake kuin vaikkapa ylitylsä Dumbo tai naurettava Aladdin. Upeasti onnistunutta oli ulkoasu ja musiikki. Tunneskaalalla tämä jätti kylmäksi, mutta ei ollut niin huono kuin mitä odotin."

Arvioijan ikä: 22

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

Aivan tyhmä elokuva.

"Pelkkää rahastusta. Kerkesin katsella juuri viisivuotiaana Leijonakuningas ykkösen ja se oli klassikko ja kuului omiin suosikkeihini. Nuo kaikki tulevaisuuden Disney-elokuvat eivät ole mitään verrattuina klassikoihin."
Yksisarvistyttö

Arvioijan ikä: 16

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Hyi!

"Koko 1990-luvun setti on aivan pilalla."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 14

Arvioijan ikä: 57

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7



© Koulukino 2025