‹ Takaisin

Pieni merenneito

4-6
7-9
10-12
13-15
intertekstuaalinenmielikuvitusta rikastuttavamoninainen

Elokuvan synopsis

Pieni merenneito on visionäärisen Rob Marshallin live-action-versio Disneyn klassikoksi muodostuneesta Oscar®-palkitusta animaatiomusikaalista. Pieni merenneito kertoo rakastetun tarinan kauniista ja topakasta nuoresta merenneidosta nimeltä Ariel, joka janoaa seikkailuja. Kuningas Tritonin tyttäristä nuorimpana ja uhmakkaimpana Ariel haluaa tietää enemmän elämästä aaltojen yläpuolella ja pinnalla vieraillessaan hän rakastuu hurmaavaan prinssi Erikiin. Merenneidoille ei ole sallittua olla tekemisissä ihmisten kanssa, mutta Arielin on noudatettava sydämensä kutsua. Hän tekee sopimuksen ilkeän merinoita Ursulan kanssa, jolloin hän saa mahdollisuuden maistaa maanpäällistä elämää, mutta tulee samalla asettaneeksi henkensä – ja isänsä valtakunnan – vaaraan.Pääosassa Arielina nähdään laulaja ja näyttelijä Halle Bailey (tv-sarja “grown-ish”); Jonah Hauer-King (A Dog’s Way Home) on prinssi Erik; Tony Award® -palkittu Daveed Diggs (Hamilton, Snowpiercer) antaa äänensä Sebastianille; Awkwafina (Raya ja viimeinen lohikäärme) antaa äänensä Loiskeelle; Jacob Tremblay (Luca, Room) on Pärskyn ääni; Noma Dumezweni (Maija Poppasen paluu) on kuningatar Selina; Art Malik (tv-sarja “Isänmaan puolesta”) on Kristian; lisäksi Oscar®-voittaja Javier Bardem (Menetetty maa, Me Ricardot) on kuningas Triton; ja kaksinkertainen Oscar®-ehdokas Melissa McCarthy (Voitko ikinä antaa anteeksi?, Morsiusneidot) on Ursula.

Suomenkielisen version ääninä Yasmine Yamajako (Ariel), Peter Nyberg (Erik), Sanna Saarijärvi (Ursula), Tuukka Haapaniemi (Triton), Bianca Morales (Kuningatar), Petri Hanttu (Kristian), Tero Koponen (Sebastian), Otava Rossi (Pärsky), Hanna Pakarinen (Loiske).

(Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Hans Christian Andersenin satuun perustuva Pienen merenneidon tarina on monelle tuttu. Nyt nähtävä näytelty elokuvaversio mukailee juoneltaan varsin uskollisesti vuonna 1989 ensi-iltansa saanutta Disneyn animaatiota. Hienoisin muutoksin klassikosta on kuitenkin saatu nykykatsojallekin modernimman tuntuinen.

Omaa tietään etsivän teinitytön tarina nostaa esiin aikuistumisen sekä vanhemman ja lapsen välisen suhteen teemoja. Nuorena sitä on utelias ja peloton, aikuisena taas liikakin suojelunhalu saattaa hiertää suhteita kasvavaan lapseen. Elokuvassa sivutaan myös kansojen välisiä suhteita ja ennakkoluuloja vieraita kohtaan.

Kuten vanhemmassa animaatioversiossa, myös uudessa Pienessä merenneidossa kuullaan kosolti lauluja. Paikoin synkän tarinan kevennyksenä on kuitenkin vähemmän huumoria, ja ihmisnäyttelijät tekevät jännittävistä kohtauksista muutenkin aidomman tuntuisia. Tästä syystä elokuvalla on perustellusti korkeampi ikäraja kuin edeltäjällään.

Keskustelun tueksi

  • Minkälainen vedenalainen maailma oli ihmisten maailmaan verrattuna? Millaisia asukkaita siellä oli?
  • Miksi Ariel ei totellut isänsä käskyjä? Mitä siitä seurasi?
  • Miksi luulet Arielin halunneen niin kovasti mennä ihmisten maailmaan?
  • Miten olisit neuvonut Arielia ja hänen isäänsä elokuvan alussa? Miten perheenjäsenten välisiä kiistoja voi ratkoa rakentavasti?
  • Mitkä ominaisuudet yhdistivät Erikiä ja Arielia? Miksi luulet heidän viihtyneen keskenään?
  • Onko Pienen merenneidon tarina sinulle tuttu? Oletko katsonut Disneyn vanhan animaatioelokuvan tai lukenut tarinan kirjasta? Miten eri versioiden juonet ja hahmot eroavat toisistaan? Mitä mieltä olet eroavaisuuksista?
  • Vinkki! Tutustu Disneyn Pieni merenneito -animaatioelokuvaan (1989) Media-avaimessa.
  • Vinkki! Lue alkuperäistarina eli H.C. Andersenin Pieni merenneito Iltasatu-palvelussa tai kuuntele Areenassa (kesto 33 min.).
Kirjoittaja: Jenni / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Pieni merenneito

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Pieni merenneito

Wokeilua.

"Taas menty pilaamaan yksi klassikko monikulttuurisuudella."
Lopen kyllästynyt.

Arvioijan ikä: 60

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 1© Koulukino 2024