‹ Takaisin

Tunturin tarina

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Tunturin tarina vie katsojat läpi Lapin erämaiden, aina Pohjoiselle jäämerelle asti, missä tunturit laskeutuvat meren syleilyyn. Se on myyttinen kertomus, jonka tarina alkaa miljardien vuosien takaa, aikakaudelta jolloin maa-planeetan ensimmäiset vuoret syntyivät. Elokuvassa eläimet kuten karhu, kärppä, riekko ja tunturipöllö saavat näkyvän roolin. Muita keskeisiä eläimiä ovat mm. ahma, poro, ryhävalas, kettu, lapinpöllö ja kotkat. Tarina kertoo kuhunkin eläimeen liittyvistä uskomuksista ja tarinoista, mutta myös ihmisen suhteesta luontoon ja eläimeen. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Suosittujen Metsän tarina ja Järven tarina -luontoelokuvien tyyliä jatkava Tunturin tarina kuvaa Lapin kesytöntä luontoa ja eläimistöä ihaillen ja kunnioituksella.

Edellisten elokuvien tapaan kertojaääni ammentaa luontoon liittyvistä myyteistä ja tarinoista. Tunturin tarina maalailee entistäkin suuremmalla telalla, kun kertojaääni lähtee jututtamaan tuntureita, “pohjoisen uinuvia jättiläisiä”, ja jakaa sen jälkeen katkelmallisesti mietteitään ja matkalla kuulemiaan kertomuksia.

Jylhän sinfoninen musiikki alleviivaa vaikuttavaa luontokuvaa ja varmistaa, että katsojan tunteet kulkevat mukana läpi elokuvan, olipa kyse sitten hiljaisista tykkylumimaisemista tai hauskoista lintujen soidinmenoista. Musiikki tekee joistakin kohtauksista, kuten vaikkapa keväisestä jäiden lähdöstä, hyvin intensiivisiä.

Luonnon kauneutta ylistävä Tunturin tarina sopii meditatiiviseksi rauhoittumishetkeksi keskellä arjen hälyä. Elokuvan verkkaisuus ja tarinallinen löyhyys voivat tuntua haastavaltakin varsinkin nuorelle katsojalle.

Keskustelun tueksi

  • Onko Tunturin tarina -elokuvalla mielestäsi jokin sanoma? Mikä?
  • Tunturin tarinasta puhutaan sekä luontodokumenttina että luontoelokuvana. Millä perusteella sitä voi mielestäsi pitää dokumenttielokuvana? Entä fiktiona?
  • Opitko jotakin uutta elokuvan aikana?
  • Mikä on musiikin rooli Tunturin tarinassa? Miten elokuva muuttuisi, jos siinä ei olisi lainkaan musiikkia tai jos musiikin tyylilaji olisi toinen?
  • Tutustu Tunturin tarinaa kriittisesti pohtivaan artikkeliin “Luontoelokuvan myyttiset maisemat” Voima-lehden mediakasvatusnumerossa (s. 50).
  • Lisää kysymyksiä löydät Järven tarina -elokuvan arviosta!
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Tunturin tarina

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Tunturin tarina

"Musiikki liian kovalla haittasi selostukse kuulumista monessa ohjelmassa sama vika!!!! Musiikki ohjelmt kuuluva eri kanville!!!"
Veijo h

Arvioijan ikä: 74

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 3

Kunnianosoitus pohjoiselle kuonnolle

"Elokuva on parasta mitä olen koskaan nähnyt. Se on kuin pakomatka välkkyvistä valoista ja kaupunkien saasteita. Elokuva on hieno kokonaisuus: tarina, musiikki ja taidokas kuvaus. Ihan lempielokuvani."
Hanna Soininen

Arvioijan ikä: 54

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8

Arvioijan ikä: 70

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 1© Koulukino 2024