‹ Takaisin

Suzume

4-6
7-9
10-12
13-15
tunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

Toisella puolella ovea aika eheytyi.

Suzume kertoo 17-vuotiaan päähenkilön Suzumen kasvutarinan. Tarina sijoittuu moniin katastrofien koettelemiin paikkoihin ympäri Japania, joissa hänen täytyy sulkea tuhoa tuottavia ovia.

Suzumen matka alkaa hiljaisesta kaupungista Kyushussa hänen tavatessaan nuoren miehen, joka kertoo etsivänsä ovea. Suzume löytää sään pieksemän oven, joka seisoo pystyssä raunioiden keskellä ikään kuin se olisi ollut suojattuna miltä lie iskeneeltä katastrofilta. Ovi vetää Suzumea puoleensa ja hän kurottaa oven kahvaan…

Ovet alkavat aueta yksi toisensa jälkeen ympäri Japania päästäen valloilleen tuhon kaikkien lähellä olevien ylle. Suzumen on suljettavat portit estääkseen katastrofin leviämisen. (Lähde: SF Studios)

Tietoa kasvattajalle

Anime-elokuva Suzume edustaa ohjaaja-käsikirjoittaja Makoto Shinkain (Your Name.Weathering With You) tuttua tyyliä. Mukana ovat niin Radwimps-yhtyeen j-rock-musiikki kuin henkeäsalpaavat maisemat auringonlaskuineen, tähtineen ja pilvineen. Tässäkin tarinassa japanilaisen tytön arkeen sekoittuu toinen ulottuvuus ja sen myötä taianomainen, haikea, elämää suurempi tarina. 

17-vuotias Suzume päätyy auttamaan muukalaista suurkatastrofin estämisessä. Parivaljakon välille muodostuu vähitellen ajan ja paikan rajoitukset ylittävä kumppanuus. Suzumessa luonnonkatastrofien taustalla on mystinen, saarten alla elävä tuhovoima. Samalla nuoren, orvoksi jääneen päähenkilön sisällä elää menetysten aiheuttama tuska. Suzume osoittaa seikkailullaan urheutta ja kykyä uhrautua mutta oivaltaa myös, että hänen on käsiteltävä oma surunsa. Myös elämänhalu ja kaiken katoavaisuus ovat läsnä tunteikkaan elokuvan tematiikassa. 

Keskustelun tueksi

  • Millainen rooli rakkaudella on tarinassa? Entä ystävyydellä? Entä perheellä?
  • Millaista huumoria elokuvassa on? 
  • Mikä oli elokuvan mieleenpainuvin kohtaus? 
  • Mitä tunteita tunsit elokuvan aikana? Mainitse ainakin kolme tunnetilaa. 
  • Mitä Suzume sanoo lapsi-Suzumelle elokuvan loppupuolella? Mitä sinä haluaisit sanoa neljävuotiaalle itsellesi? 
  • Oletko nähnyt Makoto Shinkain aiempia elokuvia (esim. Suomessakin esitetyt Your Name. ja Weathering With You)? Mitä yhtäläisyyksiä huomasit niiden ja Suzumen välillä?
  • Suzume sisältää viittauksia Studio Ghiblin elokuviin – esimerkiksi Sydämen kuiskaus ja Kikin lähettipalvelu mainitaan. Oletko nähnyt näitä elokuvia? Huomaatko samankaltaisuuksia tai vaikutteita Suzumessa? Suzumen ohjaajaa on myös tituleerattu “uudeksi Hayao Miazakiksi” (käsikirjoittaja-ohjaaja ja animaattori Studio Ghiblin taustalla). Mistä arvelet nimityksen johtuvan? 
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Suzume

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Suzume

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024