Blogi

Opasta lasta suhtautumaan kriittisesti median stereotypioihin

Media tuottaa ja muokkaa käsitystämme todellisuudesta. Uutiset ja dokumentitkin edustavat aina jotakin näkökulmaa. Sillä on siis merkitystä, millaisena media esittää ihmiset ja tapahtumat. Mutta miksi vaikkapa elokuvat, mainokset ja pelit vilisevät yleistyksiä?

Lue ennen kuin katsot - nämä kirjat nähdään valkokankaalla 2017

Lukukeskuksen Lukuviikon teemana on tänä vuonna kirjavinkkaus. Media-avain esittelee 8+1 kirjaa, joista on tekeillä elokuvaversio.

Hyvä ja paha lastenelokuvassa

Jos olet huokaissut kyllästyneenä kävellessäsi ulos elokuvateatterista lastenelokuvan jälkeen, et ole yksin. Aikuista turhauttaa usein lastenelokuvien mustavalkoinen maailma, jossa hyvä voittaa ja paha saa palkkansa.

Väkivaltaviihde kiehtoo lapsiakin - miten suhtautua?

Media välittää monipuolista väkivaltakuvastoa: väkivaltaa löytyy animaatioelokuvien takaa-ajokohtauksista, urheilu-uutisista, räiskintäpeleistä tai vaikkapa Duudsonien stunttiviihteestä. Mutta miksi audiovisuaalinen väkivalta kiehtoo monia lapsia, ja miten siihen pitäisi suhtautua?

Kiireettömiä elokuvia kaikenikäisille

Elokuvia ei voi arvottaa kerronnan nopeuden perusteella; vilkas, jopa levottomalta vaikuttava elokuvakin voi käsitellä tärkeää aihetta mieleenpainuvalla tavalla. Myös audiovisuaalinen spektaakkeli sinällään voi vedota lapseen, ja se on täysin hyväksyttävää. Joillekin lapsille - ja aikuisille - sopivat parhaiten elokuvat, joiden tempo on rauhallinen.

Vahvoja tyttöroolimalleja: 7 elokuvatärppiä Tyttöjen päivään

Vaikka naisilla on usein ollut vain statistin tai koristeen rooli elokuvissa, voi vahvoja naishahmoja löytää läpi elokuvan historian screwball-komedioiden sujuvasanaisista antisankarittarista Nälkäpelin vastentahtoiseen kapinajohtaja Katniss Everdeeniin ja Tuulen viemän itsepäisestä Scarlett O’Harasta 2000-luvun topakkaan Helinä-keijuun.

Myyrän matkassa ensimmäisellä elokuvateatteriretkellä

Elokuvat ilahduttavat myös taaperoikäisiä. Leffafanin uran voi aloittaa jo varhain perheen pienimmille sopivissa näytöksissä, esimerkiksi Annantalon Naperokinossa Helsingissä tai Keski-Suomen Elokuvakeskuksen Minikinossa Jyväskylässä. Kirjastojen satutuntihuoneisiin ja vastaaviin tiloihin rakennettujen elokuvateatteriympäristöjen lisäksi taaperot pääsevät kokemaan elokuvan taikaa myös ihan oikeissa elokuvateattereissa. Koulukinon tuottaja Marjo Kovanen testasi 2-vuotiaan poikansa kanssa Myyrä-animaationäytöksen perinteikkään arvokkaassa Orion-elokuvateatterissa Helsingissä.

Kauhun kaamea viehätys: lasten ja nuorten oma kauhukulttuuri

Kauhun estetiikkaan törmää nykypäivän visuaalisessa kulttuurissa usein. Lastenkulttuurissakin pelottelukuvasto on tuttua Halloween-härpäkkeistä lähtien. Myös lasten mediakulttuuri ja jotkin koko perheelle suunnatut animaatioelokuvat flirttailevat kauhuelokuvan lajityypin kanssa. Esimerkiksi Monsterit Oy ja Hotel Transylvania -elokuvat vilisevät klassisia kauhuhahmoja ja houkuttelevat katsojia tutustumaan mielikuvituksellisiin pelon herättäjiin. Jopa TV:stä tuttu Postimies Pate kohtaa omassa elokuvassaan klassisen kauhumonsterin. Elokuvatekijät siis tuntuvat luottavan lasten medialukutaitoon, joka auttaa elokuvien tulkinnassa ja genre-elementtien ymmärtämisessä.

Media-avain testaa: Lasten Sunnuntaissa katsellaan ennakkonäytöksiä

Kun lasten kanssa lähdetään elokuviin, täytyy elokuvan kiinnostavuuden lisäksi ottaa muitakin asioita huomioon. Onko elokuva lapsen ikätasolle sopiva? Millaisia mainoksia teatterissa näkyy? Onko elokuvan äänenvoimakkuus sellainen, että lapsi pystyy elokuvaa seuraamaan? Media-avain testasi Finnkinon Lasten Sunnuntain. Elokuvissa kävi Media-avaimen avustaja, toimittaja Jenni Utriainen yhdessä 5-vuotiaan poikansa kanssa.

10+1 ympäristöelokuvaa perheille

Elokuvalla on voima muuttaa tapaa, jolla katsomme maailmaa. Media-avain keräsi tärppejä ympäristöystävällisistä elokuvista eri-ikäisille. Ympäristöteemaa käsittelevät elokuvat luontodokumenteista eläinanimaatioihin voivat innostaa esimerkiksi arvostamaan luontoa, herätellä tarkistamaan asenteita tai kannustaa toimimaan aktiivisesti ympäristön hyväksi.

Ensimmäistä kertaa elokuviin!

Elokuva voi olla tunteiden vuoristorata, nauruhermoja kutkuttava hetki tai pieni alkuräjähdys mielikuvitukselle. Media-avain kokosi joukon täsmävinkkejä, joiden turvin voit lähteä elokuviin pienen lapsen kanssa.

Media-avain testaa: SF Kids Play on suoratoistopalvelu lapsille

Vaikka lapset käyttävät digitaalista mediaa usein näppärästi, he tarvitsevat aikuista oppaaksi viimeistään sisältöjen käsittelemisessä ja pelisääntöjen omaksumisessa. Digiarjessa on kuitenkin monia tilanteita, joissa lapsi voi viettää kotvasen vaikkapa tabletin parissa itsenäisesti.

17 asiaa, joita hyvä elokuva voi opettaa

Hyvään medialukutaitoon kuuluu paitsi kyky arvioida viestejä kriittisesti, myös tunnistaa ja hyödyntää myönteisiä sisältöjä. Hyvin valittu elokuva voi avartaa maailmankuvaa, antaa sytykkeitä mielikuvitukselle, tarjota turvallisesti tunteita, positiivisia ratkaisumalleja tai vaikkapa hyviä minäkuvan rakennusaineksia.

Lue ensin, katso sitten: nämä kirjat siirretään valkokankaalle vuonna 2016

Mitä yhteistä on Risto Räppääjällä, Narnian tarinoilla ja Nälkäpelillä? Kaikista kolmesta voi nauttia sekä kirjan että elokuvan muodossa.

Koko perheen elokuvat - kymmenen leffatärppiä

“Koko perheen elokuva” on suosittu ilmaus mainoksissa ja takakansiteksteissä. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Iik! Viisi vinkkiä sopivan jännittävään leffailtaan

Elokuvat tarjoavat turvallisen areenan, jolla katsoja voi käydä läpi erilaisia tunteita. Mikä sopii yhdelle, ei kuitenkaan välttämättä sovi toiselle: jännitys voi kutkuttaa mutta myös ahdistaa, ja hirviö voi kiehtoa mutta myös pelottaa. Tunne siis lapsesi ja tutustu elokuviin etukäteen mahdollisuuksien mukaan. Pienimpiä lapsia pelottavat tavallisesti oudot hahmot kuten vaikkapa Mörkö. Yli viisivuotiaat pelkäävät jo enemmän asioita, joita oudot hahmot tekevät ja tilanteita, joihin elokuvan henkilöt joutuvat. Iän myötä pelot alkavat liittyä yhä enemmän asioihin, jotka voisivat oikeasti tapahtua, kuten sotaan, erilaisiin katastrofeihin ja läheisen menettämiseen.

Kahdeksan faktaa ikärajoista

Tunnetko elokuvien ja pelien ikärajat? Mitä ikärajat kertovat? Noudatetaanko ikärajoja teidän perheessänne tarkasti vai esimerkiksi tilanteen mukaan vaihdellen?

Rakkaudesta elokuviin - Lukuviikon kirjavinkit

  Hyvää Lukuviikkoa 2015! Lukuviikko on Lukukeskuksen järjestämä vuosittainen kampanja, jonka tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria kirjojen pariin. Lukuviikon aikana muun muassa koulut ja kirjastot järjestävät erilaisia tapahtumia. Media-avain kokosi Lukuviikolle vinkkejä elokuvakirjoista monen ikäisille.

Hyvät tavat kaunistavat - elokuvissakin

  1900-luvulla uskottiin, että elokuvat turmelevat nuorison; nykyään samassa asemassa ovat pelit - niissähän tapellaan, kiroillaan ja varastetaan. Audiovisuaalinen media esittää sekä hyviä että huonoja toiminnan malleja. Ratkaisevaa on, että arvoja pohditaan yhdessä.

Studio Ghiblin elokuvien monitahoisuus haastaa katsojan

Kuva elokuvasta Henkien kätkemä (Sen to Chihiro no Kamikakushi, 2001)Ghibli-animaatio, japanilainen anime – eroavatko ne länsimaisesta animaatiosta, kuten vaikkapa kaikille tutusta Disneystä? Ja onko Ghibli tyypillistä japanilaista animeta? 

Neljä faktaa trailereista

Lomasankarit (2014). Kuva: Mika Orasmaa © 2014 Yellow Film & TV. Valtakunnallista Mediataitoviikkoa vietetään 9.-15.2.2015. Media-avain listasi neljä asiaa, jotka muistamalla saat parhaan hyödyn irti elokuvien trailereista.  1. Trailerit ovat mainoksia. Trailerin on tarkoitus herättää katsojan mielenkiinto. Trailerilla ei ole varsinaisia velvollisuuksia mainostamaansa elokuvaa kohtaan - sen ei tarvitse kertoa elokuvasta totuudenmukaisesti. Mainoksena trailerilla on myös taipumus lokeroida elokuva: samasta leffasta voidaan leikata sekä traileri, joka houkuttelee teattereihin toimintaelokuvan ystäviä, että traileri vaikkapa eurooppalaisen draaman harrastajille.

Verkkopalvelut mediakasvatuksen tukena